TÉMA

Probační a mediační služba

Vězně mají doma znovu hlídat náramky. Stát vybral nového dodavatele

Ve výběrovém řízení na dodavatele elektronického monitorovacího systému pro domácí vězně uspěla firma Forsolution CZ. Informoval o tom mluvčí Probační a mediační služby (PMS) Martin Bačkovský. S předchozím dodavatelem – izraelskou firmou SuperCom, kterou stát vybíral osm let a která systém provozovala od září 2018 – přestala služba spolupracovat v listopadu 2021. Dodržování podmínek trestu domácího vězení od té doby nehlídají takzvané náramky, ale opět namátkově probační úředníci. V dubnu PMS zveřejnila, že o získání zakázky na provozování systému se uchází jeden zájemce. Tehdy ho nejmenovala.
12. 6. 2023|

V Písku je první probační dům pro podmíněně propuštěné, vzniknout mají další

V Česku by v budoucnosti měly vzniknout další probační domy pro lidi podmíněně propuštěné z vězení. První zařízení tohoto typu otevřeli ve čtvrtek v Písku. Klienti by do něj měli nastoupit v prosinci. Novinářům to řekli zástupci Probační a mediační služby a ministerstva spravedlnosti.
24. 11. 2022|

Digitalizace justice stála podle kontrolorů už stovky milionů, soudy jsou ale dál plné papírů

Minimální efekt měly podle Nejvyššího kontrolního úřadu stamilionové výdaje určené na digitalizaci justice. Ministerstvo spravedlnosti vydalo podle kontrolorů v minulých pěti letech 331,5 milionu korun na rozvoj eJustice, ale nedokončilo klíčové informační systémy a ani nezačalo s jejich zapojením. NKÚ vyhodnotil plnění strategie eJustice včetně jejího řízení jako neefektivní. Ministerstvo je nicméně přesvědčeno, že za průtahy stojí objektivní okolnosti. Ujistilo, že práce na digitalizaci pokračují.
7. 11. 2022|

Probační dům v Písku pomůže podmíněně propuštěným z vězení s návratem do běžného života

V Písku v prosinci zahájí provoz Probační dům. Bude nabízet zázemí pro vybrané lidi, kteří byli podmíněně propuštěni z vězení. Jde o první zařízení tohoto druhu v Česku. Informoval o tom mluvčí Probační a mediační služby Martin Bačkovský. Objekt se v Písku nachází na pozemcích v majetku státu.
4. 11. 2022|

Šoféři vyrážejí na silnice i přes zákaz řízení. Pomoci mají přísnější tresty i terapeutické programy

Na českých silnicích přibývá šoférů, kterým soudy zakážou řízení. Ročně je jich asi patnáct tisíc. Zhruba čtyři tisícovky z nich ale zákaz opakovaně porušují. Nejčastěji přitom řidiči trest dostali za to, že za volant usedli opilí, zdrogovaní nebo jeli příliš rychle a agresivně. Jeden z posledních takových případů řeší na Královéhradecku. Muž s devatenácti zákazy řízení zabil na silnici v rozmezí šesti let tři lidi.
18. 9. 2022|

Místo elektronického náramku osobní návštěvy. Lidi v domácím vězení musejí kontrolovat úředníci

Už půl roku musí systém domácího vězení fungovat bez elektronických náramků. Probační úředníci teď odsouzené kontrolují namátkově – minimálně čtyřikrát měsíčně. To jim brání v jiné práci. Soutěžení dodavatele nových náramků by mělo začít do konce roku.
30. 5. 2022|

Místo elektronických náramků dohlíží na dodržování domácího vězení úředníci

Probační a mediační služba přestala používat elektronické náramky pro hlídání obviněných a odsouzených, kteří mají být v domácím vězení, jsou podmíněně propuštěni na svobodu nebo by jinak byli ve vazbě. Úřad vypověděl smlouvu s dodavateli. V důsledku toho skončil nepřetržitý dohled a úředníci kontrolují domácí vězně jen namátkově. Soudcovská unie vyzvala, aby ministerstvo spravedlnosti využilo situace k zásadní změně a dohled nad domácími vězni předalo Vězeňské službě nebo přímo soudům.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:07|

Probační úředníci budou moci měnit podmínky alternativních trestů i zrušit dohled. Má to motivovat odsouzené

Probační úředníci budou moci nově sami rozhodovat o změnách v alternativních trestech odsouzených. Dosud to mohl učinit jen soud. Změnu umožní novela trestního řádu, která bude účinná od počátku příštího roku. Má zrychlit nástup k trestu a také posílit motivaci k jeho plnění.
3. 7. 2021|

Šlo zřejmě o rodinné spory, řekl k požáru v Bohumíně místostarosta. Vyšetřovatelé našli stopy po hořlavině

Vyšetřovatelé požáru v Bohumíně našli u bytu stopy po hořlavině. Podle experta není narušena statika domu. Obyvatelé spodních pater už se mohou vracet do svých domovů, budova ale zůstává bez elektřiny a plynu. Ty budou zapojeny, až skončí vyšetřování příčiny požáru. Z deseti zraněných zůstává pět v nemocnicích, dalších pět lékaři propustili do domácí péče. Při nejtragičtějším tuzemském požáru za posledních třicet let zemřelo jedenáct lidí, mezi nimi tři děti.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 20:26|

Využití elektronických náramků pro odsouzené se může dočasně omezit. Firma nedodala objednanou sadu

Izraelská firma SuperCom nedodala objednanou novou sadu 120 elektronických náramků pro odsouzené. Podle Probační a mediační služby (PMS) kvůli tomu hrozí přechodné omezení monitoringu a jeho nahrazení namátkovými kontrolami probačních úředníků, informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. PMS se již připravuje i na variantu vypsání nové veřejné soutěže.
14. 1. 2020|

Vězeňské náramky po roce: desetina sledovaných pravidelně porušuje pravidla

Za rok fungování „vězeňských náramků“ porušilo pravidla až 40 procent odsouzených, kteří je nosí. Nejčastěji se jedná o vybití náramku nebo pozdní příchody. Některé prohřešky jsou ale vážnější, ve vězení proto skončilo už sedm trestanců.
8. 10. 2019|

Oběti trestných činů mohou žádat o odškodnění, ze 130 milionů nevyplatil stát ani tři

Jen třicet lidí dosud získalo odškodnění pro oběti trestných činů. Ministerstvo spravedlnosti je odškodnilo téměř třemi miliony korun, k dispozici přitom na účtu bylo téměř 130 milionů. Většina peněz kvůli malému zájmu obětí trestných činů podle mluvčího ministerstva Martina Bačkovského propadla státu. Podle ředitelky Bílého kruhu bezpečí by pomohla větší informovanost obětí a delší lhůta na podání žádosti.
2. 8. 2019|