TÉMA

Obecní policie

Vnitro a svaz měst požadují dřívější penzi pro dlouholeté strážníky

Svaz měst a obcí (SMO) navrhuje doplnit do chystaného zákona s reformními změnami penzí dřívější důchod pro strážníky, kteří u městské či obecní policie odsloužili nejméně dvacet let. Podle počtu odpracovaných měsíců by měli podle svazu chodit do penze až o pět let dřív bez krácení pobírané částky. Stejný požadavek má i ministerstvo vnitra. SMO a resort vnitra to uvedly ve svých připomínkách k reformní důchodové novele. Ucelený návrh dřívějších penzí pro náročné profese, který chystá resort práce, by měla vláda projednat v prvním čtvrtletí. Zatím mohou až o pět let dřív chodit do důchodu záchranáři a podnikoví hasiči.
7. 1. 2024|

Tuchoměřičtí v referendu odmítli vznik kasin. Hlasovat přišlo 61 procent obyvatel

Proti tomu, aby radnice povolila hazardní hry v obci, se v pátečním referendu postavili obyvatelé středočeských Tuchoměřic. Hlasování vzbudilo velký zájem, přišlo k němu 61 procent obyvatel a jejich odpovědi na dvě otázky položené v referendu byly docela jasné – dvakrát ne.
16. 9. 2023|

Školní rok začíná i některým seniorům. Opět vyrazí hlídat na přechody u základních škol

I v letošním roce některá města zapojí seniory do dozoru na přechodech u základních škol. Společně s policií budou pomáhat dětem při bezpečném přecházení vozovky. Senioři budou například u škol v Mladé Boleslavi, Vsetíně nebo v Liberci. Podle městských policií ale noví senioři nepřibývají. Někde se dokonce nepřihlásil žádný.
4. 9. 2023|

Nepomuk má městskou policii. Zatím tam slouží jen jedna strážnice, která je zároveň velitelkou

Nepomuk na Plzeňsku má od Nového roku vlastní městskou policii. Cílem radnice je snížit kriminalitu i množství drobných přestupků, a to v době, kdy s nedostatkem strážníků bojuje řada měst v Česku. Nepomucké radnici se podařilo sehnat čtyři strážníky, nastupovat však budou postupně během tří měsíců. V tuto chvíli ve městě slouží jedna strážnice, která je zároveň velitelkou nově vzniklé městské policie. Na provoz služby město vyčlenilo dva a půl milionu korun.
3. 1. 2022Aktualizováno3. 1. 2022, 16:28|

Senát odmítl zavedení klouzavého mandátu pro ministry, schválil korespondenční volbu ze zahraničí

Senát zamítl zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Horní komora se též postavila proti změně ústavy rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i na kontrolu dalších veřejných peněz nebo některých firem s účastí samospráv a státu. Souhlasila naopak s pokutami za pyrotechniku na stadionech a schválila návrh novely zákona, která má zavést pro Čechy v zahraničí korespondenční hlasování při sněmovních a prezidentských volbách. Zmrazení platů vrcholných politiků nestihla projednat. Sněmovní návrhy, které senátoři vrátili nebo zamítli, nebudou jako zákony přijaty, protože stávající sněmovně skončilo funkční období.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:04|

Obyvatelé Trutnova mohou městské policii nahlásit vrak auta pomocí mobilní aplikace

Autovraky v ulicích jsou pro česká města stále problémem i přes to, že novela zákona o užívání pozemních komunikací už nějakou dobu umožňuje odstavené vozy s propadlou technickou kontrolu nechat odtáhnout. V Trutnově teď jde hlásit vraky městské policii prostřednictvím mobilní aplikace.
5. 8. 2021|

Některé beskydské obce budou mít své strážníky. Pomůžou s dopravou a dodržováním opatření

Malé obce na Frýdecko-Místecku zakládají vlastní obecní policie. Nestačí jim ty z okolních měst. Strážníci budou dohlížet především na správné parkování a dodržování protikoronavirových opatření.
19. 4. 2021|

Policie dohlíží na nošení respirátorů. Nejasnosti ale vyvolává, jak rozeznat nanoroušku od obyčejné

Od čtvrtka nestačí jako ochrana dýchacích cest běžná látková rouška. Jestli lidé dodržují povinnost nosit respirátory nebo nanoroušky, kontrolují policisté a strážníci. Po prvním dnu si však stěžovali na to, že těžko mohou rozlišit, zda to, co mají lidé nasazené, opravdu splňuje požadavky stanovené ministerstvem zdravotnictví.
25. 2. 2021|

Pod odkladem EET do konce roku i kompenzačním bonusem pro více lidí je prezidentův podpis

Prezident podepsal tři zákony, které prošly v posledních dvou dnech přes výhrady senátorů sněmovnou. Jisté tak je, že se elektronická evidence tržeb přeruší až do konce roku, nikoli však do roku 2023, jak navrhoval Senát. Rozšíří se také okruh samostatně výdělečných osob, které dostanou v souvislosti s koronavirovým útlumem od státu podporu. Zároveň přibyl prezidentův podpis i pod novelu zákona o obecní policii.
28. 5. 2020|

Jednomyslné ano. Výbor podpořil zavedení odchodného pro strážníky

Bezpečnostní výbor sněmovny jednomyslně doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh, který má k novele zákona o obecní policii připojit odchodné pro strážníky. Samotnou novelu poslanci z výboru také podpořili. Mimo jiné zpřísňuje požadavky na spolehlivost a bezúhonnost příslušníků obecních policejních sborů.
20. 2. 2020|

V ulicích chybí strážníci, na Božím Daru už není jediný. Na Slovensku jim zavedli výsluhy

Městům chybí stovky strážníků. Těm, kteří slouží, přibývá práce a rostou přesčasy. Například krušnohorský Boží Dar musel služebnu dočasně uzavřít. Poslední strážník odtud odešel na konci prázdnin. Na Slovensku pro strážníky zavedli výsluhu. Ta v Česku dosud pro strážníky chybí.
11. 11. 2019|

Obce si na dodržování pořádku najímají bezpečnostní služby. Zřízení městské policie je drahé, zní od starostů

Ničení majetku, rušení nočního klidu nebo třeba kolize na cyklostezkách. I proto si obce na jihu Moravy najímají na hlídání svých území bezpečnostní agentury. Od července to platí třeba v Bořeticích na Břeclavsku a uvažují o tom v Pasohlávkách. Ministerstvo vnitra to ale kritizuje a nabádá ke zřizování obecních policií.
1. 8. 2019|