TÉMA

Renovace

Válek chce přesvědčit nemocnice k energeticky úsporným rekonstrukcím

Energetickými úsporami v nemocnicích by mohlo veřejné zdravotní pojištění ušetřit tři až čtyři procenta nákladů, řekl na představení úsporného projektu pražské Nemocnice Na Homolce za 1,1 miliardy korun ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Chce proto vytvořit pracovní skupinu, kde ředitele dalších přímo řízených zařízení seznámí s projekty rekonstrukcí s garantovanou úsporou. Stát v renovacích budov značně zaostává.
18. 1. 2024|

Novou zelenou úsporám Light budou moci čerpat také sociálně slabé rodiny, žádat lze od ledna

Příjem žádostí na dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light se ve čtvrtek pozastavil. Znovu začne ve středu 17. ledna 2024. Nově budou moci o podporu žádat také rodiny pobírající příspěvky na děti či vlastníci bytů, kteří neměli peníze na výměnu oken při celkové rekonstrukci domu. Z Národního plánu obnovy, tedy z evropských peněz, do programu přidá ministerstvo životního prostředí další tři miliardy korun. Uvedli ministr životního prostředí Petr Hladík a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (oba KDU-ČSL).
7. 12. 2023|

Nová zelená úsporám se znovu otevírá. Stát chce podpořit renovace a zateplování

Stát začíná po letní přestávce opět přijímat žádosti o dotace na energetické úspory v domácnostech. Zatímco dotační program Nová zelená úsporám nejdříve podpoří renovace bytových domů, za dva týdny se otevře příležitost i ostatním. Ministerstvo životního prostředí plánuje zvýšit zájem o zateplování domů a opravy.
19. 9. 2023|

Na zateplení „domu po babičce“ přispěje stát až milionovou dotací

Až jeden milion korun ve formě zálohy, tedy předem, dostanou žadatelé o dotaci na zateplení starších rodinných domů v programu Oprav dům po babičce. Na pondělní tiskové konferenci k představení programu to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Úspěšní žadatelé budou mít také možnost od ledna 2024 čerpat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen. Na každé nezaopatřené dítě navíc bude možné získat bonus 50 tisíc korun, doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Rodiny také budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 19:51|

USA a Nizozemsko zaplatí renovaci devadesáti českých tanků pro Ukrajinu

Spojené státy a Nizozemsko společně zaplatí renovaci devadesáti českých tanků T-72B pro ukrajinskou armádu. Oznámila to tisková mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Nizozemské ministerstvo obrany uvedlo, že na renovaci českých tanků vydá 45 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,1 miliardy korun) a Ukrajině navíc poskytne těžkou vojenskou techniku. Americká část výdajů spadá do nově oznámené vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 400 milionů amerických dolarů (9,8 miliardy korun).
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 19:11|

Mladí Ukrajinci pořádají technoparty, při kterých opravují zničené vesnice

Ve vesnici Jahidne na severu Ukrajiny, kterou ještě před pár měsíci okupovali Rusové, je v plném proudu technoparty. Od běžných tanečních akcí se ale liší tím, že se koná pouze ve dne a jejích asi dvě stě účastníků během ní odklízí trosky rozbombardované budovy, uvedla agentura AP.
25. 7. 2022|

Zájem o alternativní zdroje energie mnohonásobně vzrostl. Na tepelná čerpadla si domácnosti počkají

Zájem domácností o nové zdroje elektřiny a tepla vzrostl v prvním čtvrtletí ve srovnání s loňskem čtyřnásobně. Vyplývá to z žádostí o státní podporu. Poptávka je hlavně po fotovoltaice a tepelných čerpadlech. Firmy se tak nyní snaží posílit své kapacity, ale ne všude se výměna stihne do zimy.
17. 5. 2022|

Šedé fasády nahradilo murální umění. Festival Nalata přetvořil Sao Paulo na otevřenou galerii

Brazilské město Sao Paulo přišlo s nápadem, jak oživit staré fasády. Během září se ve čtvrti Pinheiros uskutečnil festival Nalata, na který pozvali desítku místních i zahraničních umělců. Ti měli k dispozici stavební výtahy, ze kterých zašlým stěnám vdechovali nový život. Společné téma druhého ročníku urbanistické akce byl vztah člověka s přírodou a jejich vzájemná provázanost.
2. 10. 2021|

V České Lípě opravují historickou lokomotivu Albatros. Po dokončení se přesune do muzea

Skupina nadšenců v České Lípě renovuje parní lokomotivu Albatros z roku 1955, která jezdila po dráze do první poloviny 70. let minulého století. Opravy historické mašiny, kterou řadí odborníci mezi klenoty na železnici, potrvají několik let. Po dokončení se stane muzejním exponátem, zatím však není jasné, kde ji návštěvníci uvidí.
8. 5. 2021|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Dva barokní kostely v Brně budou mít zrekonstruované interiéry. Velkou část zaplatí dotace města

Dvě z nejvýznamnějších barokních památek na území Brna – kostel svatého Leopolda a jezuitský kostel Nanebevzetí Panny Marie – získají od města dotaci na dílčí opravy. Díky příspěvku se tak podaří zaplatit restauraci lavic, soch a dekoračních prvků, které na odborný zásah čekají desítky let.
25. 11. 2020|

Z drogového ráje olympijský svět. Pařížská čtvrť Saint-Denis změní tvář

Francouzská metropole se pomalu připravuje na letní olympiádu, kterou začne hostit přesně za pět let. Otázky ale vyvolává budoucnost olympijské vesnice, která má stát v nechvalně proslulé části města Saint-Denis, kde bují kriminalita spojená s drogami. Paříž chce problematické čtvrti zrenovovat a kromě sportovišť tam vybudovat i bytové komplexy.
29. 7. 2019|