TÉMA

University College London

Sekvojovcům obrovským se nejvíce daří v Británii. V jejich domovské Kalifornii je ohrožují změny klimatu

V Británii se velmi daří nejmohutnějším stromům na světě. Sekvojovců obrovských je v zemi nyní mnohem více než v americké Kalifornii, odkud pocházejí. Mohutné stromy tam ohrožují změny klimatu. S odkazem na studii londýnské University College London (UCL) to uvedl server BBC News.
17. 3. 2024|

Kondiční cvičení v mládí snižuje riziko rakoviny ve vyšším věku, tvrdí studie

Dobrá kondice v mládí je spojena se sníženým rizikem vzniku devíti různých typů rakoviny v pozdějším věku, a to v některých případech až o 42 procent. Vyplývá to z rozsáhlé studie, která sledovala desítky let milion lidí.
21. 8. 2023|
Doporučujeme

Pravidelný šlofík po obědě je prospěšný. Chrání mozek před záněty, ukázal výzkum

Pravidelné zdřímnutí po obědě je pro lidský mozek prospěšné a pomáhá tento orgán déle udržet větší. Uvedl to server BBC News s odkazem na vědce z londýnské University College London (UCL), podle kterých by ale délka spánku neměla překročit půl hodiny.
21. 6. 2023|

Britský premiér odvolal z vlády kvůli daním předsedu Konzervativní strany Zahawiho

Britský premiér Rishi Sunak v neděli odvolal z vlády předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho kvůli jeho pochybení při platbě daní. Podle nezávislého vyšetřování Zahawi vážně porušil ministerský kodex, informovala agentura Reuters. Zahawiho odvolání žádala i opozice.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 11:42|

Na házení žabek jsou nejlepší kameny ve tvaru brambor, zjistil výzkum. Může to pomoci v letectví

Přestože milovníci házení žabek dávají přednost tenkým, plochým kamenům, s těžšími horninami ve tvaru brambor by dosáhli působivějších výsledků. Vyplývá to z výzkumu britských vědců, kteří za tímto účelem vytvořili matematický model. Jejich zjištění mohou pomoci například v letectví.
9. 1. 2023|

Opravář nábytku vyřešil jednu z největších archeologických záhad. Jeho výzkum zveřejnil prestižní vědecký časopis

Bennett Bacon je starší Londýňan, který se profesionálně věnuje opravování a konzervování nábytku, jeho velkým koníčkem je ale archeologie. Právě v ní také dokázal něco, co překonalo i práci profesionálů: nabídl srozumitelné vysvětlení dosud nejasných značek, které doprovázejí nástěnné malby, a otevřel tím i cestu k pochopení toho, proč pravěcí lidé rozdílnou zvěř vůbec kreslili.
6. 1. 2023|

Rusko v pondělí vypálilo střely za půl miliardy dolarů. Podle NYT chtěl Putin uklidnit režimní jestřáby

Rusko v pondělí vyslalo na Ukrajinu řízené střely a drony, jejichž celková cena se může pohybovat od čtyř set do sedmi set milionů dolarů (od 10,1 do 17,7 miliardy korun), odhadla ukrajinská verze časopisu Forbes. Ukrajinská protivzdušná obrana více než polovinu sestřelila. Podle listu The New York Times se pondělními útoky na civilní ukrajinské cíle snaží ruský diktátor Vladimir Putin uspokojit režimní jestřáby. Ruská státní televize se zásahy proti civilistům pochlubila.
11. 10. 2022|

Tolerance mléka u lidí souvisí s hladomory a nemocemi, zjistila mezinárodní studie

Pravěcí lidé v Evropě konzumovali mléko tisíce let předtím, než se u nich vyvinula genetická vlastnost, která jim umožnila trávit mléčný cukr laktózu. Pili tedy mléko i přesto, že jim škodilo. Schopnost trávit laktózu se v populaci rozšířila až později a podle nového zjištění vědců na to měly vliv i hladomory a infekční nemoci.
2. 8. 2022|

Nová genetická léčba zbavila hemofilie devět z deseti pacientů

Lékaři z londýnské nemocnice Royal Free Hospital oznámili, že pro lidi postižené hemofilií B objevili průlomovou terapii, která je prakticky vyléčila. Metoda napravuje vadné geny, kvůli kterým mají tito lidé poruchu srážlivosti krve, a je tak u nich velmi obtížné zastavit krvácení, uvedl server BBC News. Podle lékařů by většina dospělých s hemofilií B mohla být vyléčena během příštích tří let.
21. 7. 2022|

Na některých místech už ubyla polovina hmyzu. Hlavní příčiny jsou dle studie klima a zemědělství

V některých částech světa kleslo množství hmyzu o polovinu, podle vědců z londýnské University College London (UCL) za to může globální oteplování a intenzivní zemědělství. Vyplývá to z nové studie, o které informoval server BBC.
21. 4. 2022|

Velká studie naznačuje skutečný rozsah covidové epidemie v Česku

V České republice bylo od počátku pandemie covidu-19 potvrzeno PCR testem už skoro 1,7 milionu případů nákazy virem SARS-CoV-2. Podle oficiální statistiky se infikovalo asi 17 procent obyvatel. Podle nové rozsáhlé studie se ale ve skutečnosti v Česku mohlo setkat s novým koronavirem mnohem více dospělých. Důležitým zjištěním je i fakt, že protilátky po nemoci nemělo asi 16 procent osob, které prokazatelně covid měly.
18. 8. 2021Aktualizováno18. 8. 2021, 15:28|

Webbův teleskop má pozorovat zrod prvních hvězd. Mise už je připravená a schválená

Dalekohled Jamese Webba, který by se mohl podívat na samotný vznik hvězd a odhalit řadu tajemství vesmíru, je v podstatě připraven k podzimnímu startu. Mise už prošla úspěšně finální analýzou, a to znamená, že dlouho odkládanému letu by už nic nemělo zabránit.
7. 7. 2021|

Astrofyzici vytvořili nejpřesnější mapu temné hmoty ve vesmíru. Realita neodpovídá teorii

Nikdo ji neviděl, ale fyzici věří, že ji vesmír má. Temná hmota tvoří podle fyziků asi čtvrtinu kosmu, ale přímo se pozorovat nedá. Vědci ji mohou pozorovat pouze prostřednictvím jejího působení na prostor. Právě tak vytvořili zatím nejpřesnější mapu toho, kde se temná hmota vyskytuje.
29. 5. 2021|

Lidský mozek se umí naučit ovládat umělý palec. Stačí mu týden, ukázal pokus

Experiment neurovědců z University College London ukázal, že lidský mozek je schopný naučit se nečekaně rychle ovládat třetí palec. V pokusu se lidé učili používat speciálně navržený robotický palec – nejenže s překvapivou lehkostí zvládli jeho ovládání, ale skeny také odhalily, že se jejich mozek rychle adaptoval na zvládnutí této zcela nové dovednosti, na kterou nemůže být nijak připravený.
22. 5. 2021|
Doporučujeme

Experimentální archeologové poprvé rekonstruovali mechanismus z Antikythéry. Zatím jen digitálně

Vědci konečně vytvořili kompletní digitální model slavného mechanismu z Antikythéry. Dva tisíce let starý antický artefakt je považován za první počítač na světě.
16. 3. 2021Aktualizováno20. 3. 2021, 17:19|

Kamenný kruh u Stonehenge byl recyklovaný. Původně stály kameny ve Walesu, naznačuje výzkum

Pozůstatky starověké památky v západním Walesu naznačují, že kameny, které stály na tomto místě, mohly být rozebrány a později použity k vybudování slavného kamenného kruhu ve Stonehenge. Důkazy přinesla nová studie.
12. 2. 2021|

Emise z fosilních paliv zabily v roce 2018 téměř devět milionů lidí, vypočítali vědci

Znečištění vzduchu způsobené spalováním fosilních paliv, jako je uhlí a ropa, bylo v roce 2018 celosvětově zodpovědné za 8,7 milionu úmrtí. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Environmental Research.  Nejvíce obětí v tomto ohledu vědci zaznamenali v Číně a Indii.
10. 2. 2021|

I mírné případy koronaviru mohou mít závažné dopady, vědci mluví o „postcovidovém syndromu“

Většina případů koronaviru není závažná a nevyžaduje hospitalizaci nebo speciální léčbu. Označovat je za „mírné“ může nicméně znamenat, že nemoc podceňujeme, varují lékaři. Někteří pacienti s covidem-19 totiž pociťují příznaky po velmi dlouhou dobu nebo mají komplikace, které se objeví až měsíce po diagnóze.
16. 7. 2020|

Ketamin jako budoucí lék na alkoholismus? Látka může pomoct snížit chuť pít, tvrdí vědci

Ketamin, který je známý jako lék i rekreační droga, by v budoucnu mohl pomáhat alkoholikům v boji se závislostí. Upozornil na to experiment, jehož výsledky představil časopis  Nature Communications. Podle vědců totiž tato látka může narušit pozitivní vzpomínky, které rizikoví pijáci na alkoholické nápoje mají.
27. 11. 2019|

Nynější oteplování nemá v posledních 2000 letech obdoby. Popírači se podle vědců mýlí

Rychlost a míra nynějšího globálního oteplování přesahují jakýkoliv podobný případ za posledních 2000 let, tvrdí vědci. Slavné historické události, jako malá doba ledová, se podle nich nedají srovnat s mírou oteplování, které jsme svědky v posledním století. Výzkum ukazuje, že argumenty, jež používají takzvaní klimaskeptici, už nadále nejsou platné, napsal zpravodajský server BBC.
26. 7. 2019|