TÉMA

Kompetenční žaloba

Blažek podal na vnitro kompetenční žalobu, chce vyjasnit spor mezi policií a vězeňskou službou
Vyjasnění zákona o služebním poměru v případech, kdy příslušníci bezpečnostních složek přecházejí mezi jednotlivými bezpečnostními sbory, má přinést kompetenční žaloba ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) na ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem (STAN). Nesoulad ve výkladu zákona mezi ministerstvy se týká rozhodovací pravomoci o nárocích příslušníka za dobu jeho služby u původního sboru, které nemají žádnou souvislost s výkonem služby u nového sboru, reagoval mluvčí resortu vnitra Ondřej Krátoška. Žalobu, o jejímž podání informoval server Česká justice, posoudí zvláštní kompetenční senát při Nejvyšším správním soudu (NSS).
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:00|
Je to dobrý signál o fungování justice, řekl Vondráček ke zproštění Babiše obžaloby
Pro mě je to dobrý signál fungování justičního systému, řekl ke zproštění obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) místopředseda hnutí ANO a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček. Uvedl to v pořadu Události, komentáře. Zdůraznil, že jde o důležité rozhodnutí, které však není pravomocné. Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je potřeba ctít presumpci neviny. Místopředseda STAN Jan Lacina uvedl, že názor na Babiše nezměnil. Podle místopředsedy SPD Radima Fialy délka soudního řízení vzbuzuje otázky. Politici hovořili i o nominaci Petra Hladíka (KDU-ČSL) náměstkem na ministerstvu životního prostředí poté, co jej prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat ministrem.
10. 1. 2023|
Jestli chce mít vláda jasno, má podat kompetenční žalobu, míní zástupci opozice. Podle Výborného na to není čas
Pokud vláda chtěla mít jednou pro vždy jasno v otázce jmenování ministrů hlavou státu, měla podat kompetenční žalobu, shodli se v pátečních Událostech, komentářích Aleš Juchelka (ANO) a Radim Fiala (SPD). Podle Marka Výborného (KDU-ČSL) na to ale vzhledem ke končícímu mandátu hlavy státu není čas. Pokud by totiž další prezident Petra Hladíka (KDU-ČSL) do čela resortu životního prostředí jmenoval, musel by podle něj Ústavní soud řízení zastavit.
7. 1. 2023|
Fiala o dalším postupu s Hladíkem rozhodne až po jednání lidovců. Jmenovat by ho mohl až nový prezident
Vládní politici řeší, jak reagovat na prezidentovo odmítnutí nominace lidovce Petra Hladíka na post ministra životního prostředí. Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek oznámil, že další postup bude jasný až po zítřejším celostátním výboru KDU-ČSL. O situaci během dne mluvil s lidoveckým předsedou a vicepremiérem Marianem Jurečkou, který resort dočasně vede. Naznačil, že Hladíka by mohl jmenovat až nový prezident.
5. 1. 2023|
Fiala už chystá kompetenční žalobu. V pondělí se sejde s prezidentem Zemanem a oznámí další postup
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) už připravuje kompetenční žalobu kvůli odmítavému postoji prezidenta Miloše Zemana jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Informovala o tom šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Fiala se s prezidentem na zámku v Lánech sejde v pondělí, závěry jednání o jmenování nové vlády představí téhož dne v podvečer v Praze společně s lídry čtveřice dalších koaličních stran. Přímo v Lánech, kde setkání proběhne, Fiala nevystoupí, uvádí to pozvánka na tiskovou konferenci.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 20:45|
Se změnou Ústavy by mělo být Česko podle Pekarové Adamové opatrné. Havlíček by při nerespektování nálezu ÚS zřejmě podpořil žalobu na prezidenta
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce kritizovala postup prezidenta Miloše Zemana, který do funkce ministra zahraničí nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti). Uvedla však, že při případné změně Ústavy by se mělo postupovat obezřetně. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) neví, zda by Zeman Lipavského jmenoval, pokud by Ústavní soud (ÚS) v kompetenční žalobě vyhověl designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). V takovém případě by ale zřejmě hlasoval pro ústavní žalobu na prezidenta. Profesor právní filozofie a sociologie a ředitel Centra pro právo a společnost z univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň řekl, že Zeman je pro Česko varováním.
12. 12. 2021|
Koalice má dvě varianty postupu potom, co Zeman odmítl Lipavského. Vláda zřejmě jmenována bude
Koalice stran budoucí vlády ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN má dvě varianty postupu potom, co prezident Miloš Zeman oznámil, že nejmenuje Jana Lipavskéko (Piráti) ministrem zahraničí. Jako pravděpodobnější se podle informací ČTK od dvou zdrojů z dvojice těchto stran jeví možnost, že ministři jmenováni budou. Místo Lipavského by ale zatím byl pověřen řízením ministerstva zahraničí buď designovaný premiér Petr Fiala (ODS), nebo předseda Pirátů Ivan Bartoš, který má vést ministerstvo pro místní rozvoj.
11. 12. 2021|
Nekula bude zřejmě ministr zemědělství až po Novém roce. Zatím by ho mohl zastoupit Jurečka, řekl Mynář
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby se domluvili na termínu jmenování nové vlády. Českému rozhlasu-Radiožurnálu to v pátek ráno řekl vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. S kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) se podle něj hlava státu setká ihned po Novém roce. Do schůzky Zemana s Nekulou by vedením resortu mohl být podle informací Hradu pověřen lidovec Marian Jurečka.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 12:16|
Policie by měla podle Rakušana začít pokutovat ty, kdo opakovaně porušují opatření. Je to zbytečné, oponuje Vondráček
Policie by měla začít pokutovat ty, kdo porušují platná opatření opakovaně, a to proto, aby nebylo nutné zavádět přísnější restrikce, je přesvědčen kandidát na ministra vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle předsedy sněmovního ústavně právního výboru Radka Vondráčka (ANO) ale dělá policie maximum možného. Intenzivnější pokutování nepovede k většímu respektu k pravidlům, domnívá se. Rakušan s Vondráčkem diskutovali v Událostech, komentářích.
9. 12. 2021|
Fiala podá kompetenční žalobu na Zemana, pokud nejmenuje celou navrženou vládu
Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) potvrdil, že podá kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud by prezident nejmenoval celou jím navrženou vládu. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 19:29|
Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout
Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.
7. 12. 2021|
Interview ČT24
Jako špatná telenovela, hodnotí koaliční krizi šéf lidovců Výborný. Ničí však podle něj politickou kulturu
Ostré opoziční kritice čelí kvůli průběhu krize kolem ministra kultury premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho odpůrci tvrdí, že ukazuje svoji slabost. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného měl podat kompetenční žalobu, aby Ústavní soud specifikoval povinnosti prezidenta republiky vůči premiérovi. Šéf opoziční strany však v Interview ČT24 zapochyboval, zda v postupu Babiše nehrají roli jiné jeho zájmy, které souvisí s trestním stíháním.
26. 7. 2019|