TÉMA

Downing Street

Šest týdnů premiérství Trussové. Stihla setkání jak s královnou, tak jejím nástupcem i světovými lídry

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu vydržela pouhých šest týdnů. I přesto se stihla setkat s královnou Alžbětou II. i novým králem Karlem III., stejně jako s největšími světovými lídry.
21. 10. 2022|

Britská vláda se sešla na krizové schůzi bez Johnsona. Chystal soukromý večírek

Britský premiér Boris Johnson se nezúčastnil sobotní schůzky vládní komise pro mimořádné události. Kabinet zasedal po tom, co meteorologická služba poprvé vyhlásila červený, tedy nejvyšší, stupeň výstrahy před vedrem. Johnson chystal ve venkovském sídle předsedů vlády večírek pro příbuzné a přátele.
17. 7. 2022|

Britští ministři financí a zdravotnictví rezignovali, odmítají pracovat v Johnsonově kabinetu

Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid a ministr financí Rishi Sunak oznámili, že rezignují na své vládní posty. Uvedli, že nechtějí pokračovat ve vládě premiéra Borise Johnsona, kterou v posledních měsících zmítalo několik skandálů. Javid oznámil rezignaci v prohlášení, v němž uvedl, že už nemůže s čistým svědomím pokračovat. O chvíli později oznámil odchod z vlády i Sunak. Johnson oběma napsal dopis, v němž vyjádřil nad jejich rozhodnutím lítost. Novým ministrem zdravotnictví byl následně jmenován Steve Barclay, ministrem financí se stal Nadhim Zahawi.
5. 7. 2022Aktualizováno5. 7. 2022, 23:04|

Za covidové večírky v Downing Street může vedení britské vlády, uvádí zpráva

K večírkům v Downing Street, které se konaly za koronavirové uzávěry navzdory tehdy platným restrikcím, vedlo selhání ve vedení britské vlády. Vyplývá to z dlouho očekávaného plného znění vyšetřovací zprávy úřednice Sue Grayové, které zveřejnila britská vláda. Britský premiér Boris Johnson se za večírky znovu omluvil a uvedl, že za ně přijímá plnou zodpovědnost, rezignovat ale nehodlá.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 14:45|

Britská stanice zveřejnila fotografie Partygate. Johnson si na nich během uzávěr připíjí na večírku

Britský premiér Boris Johnson čelí dalším otázkám ohledně večírků, které se v době covidových uzávěr konaly v sídle britské vlády. Stanice ITV zveřejnila snímky ministerského předsedy, na kterých je zachycený, jak si připíjí se skupinou svých zaměstnanců. Johnson přitom popřel porušení tehdy platných vládních nařízení. To ale v úterý odmítli tři zaměstnanci úřadu, kteří anonymně hovořili se stanicí BBC a popsali večírky v Downing Street.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 17:42|

Londýnská policie uzavřela případ lockdownových večírků. Rozdala 126 pokut

Londýnská policie ve čtvrtek oznámila, že uzavřela vyšetřování večírků v premiérské rezidenci v Downing Street pořádaných za koronavirové uzávěry. Za porušení tehdy platných nařízení rozdala 126 pokut, trest neminul ani premiéra Borise Johnsona, jeho manželku Carrie a ministra financí Rishiho Sunaka. Premiérova kancelář nyní uvedla, že policie vůči Johnsonovi již žádné další kroky nepřijme. Johnson kvůli aféře čelil silnému tlaku opozice i některých svých spolustraníků, aby rezignoval.
19. 5. 2022|

Za vládní večírky během covidu rozdala britská policie třicet nových pokut. Mimo jiné i Johnsonovi

Britský premiér Boris Johnson v úterý zaplatil pokutu, kterou mu vyměřila policie za porušení pravidel covidové uzávěry při jednom z večírků v Downing Street v roce 2020, a omluvil se za svoje chování. V současné chvíli však nehodlá na svůj post rezignovat. Řekl to novinářům nedlouho poté, co vyšly najevo informace o peněžitém trestu mimo jiné pro něj, jeho manželku a ministra financí Rishiho Sunaka v souvislosti s aférou zvanou Partygate. Sunak i Johnsonova manželka Carrie pokutu také již zaplatili. Opozice vyzvala Johnsona k odstoupení z funkce, sílí rovněž hlasy volající po mimořádné schůzi parlamentu.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 21:17|

Čtyři Johnsonovi poradci dali výpověď, tři kvůli kauze lockdownových večírků

Čtyři blízcí spolupracovníci britského premiéra Borise Johnsona odstoupili ze svých funkcí. Tři z nich podali výpověď kvůli kauze večírků pořádaných v úřadu premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr. Kritiku Johnson, který čelí stále většímu tlaku i z vlastní Konzervativní strany, sklidil i od ministra financí Rishiho Sunaka.
3. 2. 2022|

Večírky v Downing Street se zabývá londýnská policie, zveřejnění výsledků interního vyšetřování se odkládá

Londýnská policie začala vyšetřovat údajná porušení lockdownových pravidel v Downing Street. Tento týden se očekávaly výsledky interního vyšetřování ve stejné věci vedené vládní úřednicí Sue Grayovou. Agentura Reuters však poukázala na to, že toto vyšetřování by mohlo být přerušeno. V sídle britského premiéra se během pandemie odehrála série večírků, minimálně dvou se účastnil i předseda vlády Boris Johnson. Ten kvůli tomu čelí tlaku opozice i některých konzervativních poslanců.
25. 1. 2022Aktualizováno25. 1. 2022, 16:41|

Johnson měl podle televize ITV během uzávěry narozeninovou oslavu

Britský premiér Boris Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Podle stanice se na organizaci večírku, který se konal 19. června, údajně podílela premiérova manželka Carrie. Akce v premiérově sídle v Downing Street se mělo účastnit až třicet lidí.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:15|

Johnson před poslanci prohlásil, že neodstoupí. Vzpoura jeho vlastních zákonodárců sílí

Britský konzervativní premiér Boris Johnson bojuje o udržení v čele vlády. Sílí totiž vzpoura jeho vlastních zákonodárců kvůli večírkům v premiérském sídle v Downing Street během koronavirových uzávěr. Podle agentury Reuters se někteří konzervativní poslanci chystají napsat dopis o vyslovení nedůvěry. Nejméně jedenáct z nich tak již učinilo. Pokud jich bude 54, mohou zahájit hlasování o tom, zda má Johnson zůstat předákem konzervativců a potažmo i v premiérském křesle. Johnson ve středu před poslanci prohlásil, že z funkce neodstoupí.
19. 1. 2022Aktualizováno19. 1. 2022, 17:30|

Skotští konzervativci vyzývají Johnsona k rezignaci. Jeho omluva za večírek během pandemie je podle nich směšná

Ke kritice Borise Johnsona za účast na večírku v premiérském sídle v době pandemie se vedle opozičních labouristů přidávají i představitelé vládní Konzervativní strany. Předseda skotských toryů Douglas Ross vyzval premiéra po jeho středečním vystoupení v Dolní sněmovně parlamentu k rezignaci a přidávají se k němu i další vládní poslanci.
13. 1. 2022|

Měl jsem to tušit, omluvil se Johnson za večírek během pandemie. Opozice žádá rezignaci

Britský premiér Boris Johnson připustil svou účast na předloňském květnovém večírku v premiérském sídle v Downing Street a omluvil se za ni. Údajně se domníval, že jde o pracovní setkání, které odpovídá tehdejším společenským restrikcím, jež jeho vláda vyhlásila ve snaze zpomalit šíření koronaviru. Šéf opozičních labouristů Keir Starmer jeho vysvětlení v Dolní sněmovně označil za směšné a urážlivé a vyzval jej k rezignaci.
12. 1. 2022Aktualizováno12. 1. 2022, 15:00|

Boris Johnson zažívá katastrofální prosinec. Řeší skandály, rezignace i historickou volební prohru

Britská vláda musí vysvětlovat další možné porušení pandemických restrikcí. Deník The Guardian zveřejnil snímek, který zachycuje sešlost z poloviny loňského května, kdy na ostrovech platila přísná opatření. Downing Street se brání tím, že šlo o pracovní schůzku. Pro konzervativního premiéra Borise Johnsona jde o již několikátý skandál během posledních týdnů.
20. 12. 2021|

Johnsonovi konzervativci ve volbách ztratili obvod, který drželi skoro dvě stě let

Vládnoucí konzervativci britského premiéra Borise Johnsona překvapivě prohráli v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny v anglickém North Shropshiru. Tam jejich kandidáti vítězili v posledních skoro dvou stech letech, informuje na svých internetových stránkách britská BBC. Pro Johnsona znamená tato porážka další ze série neúspěchů a skandálů, které v posledních dnech ohrožují jeho pozici. Premiér prohlásil, že za volební porážku přebírá plnou osobní odpovědnost.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 14:38|

V Británii sílí skandál kolem loňského večírku v Downing Street v době lockdownu

Vláda britského premiéra Borise Johnsona čelí v těchto dnech novému skandálu v souvislosti s informacemi o tom, že se v premiérském sídle v Downing Street loni v čase nejpřísnějších protiepidemických restrikcí konal vánoční večírek. Vládní představitelé tvrdí, že karanténní opatření nebyla porušena, či dokonce samotné konání sešlosti popírají, situaci ale příliš nevyjasnili. V úterý pak politická bouře eskalovala, když se objevilo video, na kterém pracovníci premiérské kanceláře vtipkují o večírku při nácviku tiskové konference. Ve středu se premiér v parlamentu kvůli videu omluvil.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 16:30|

„Architekt brexitu“ končí v roli poradce premiéra Johnsona

Hlavní poradce britského konzervativního premiéra Borise Johnsona Dominic Cummings podle tamních médií rezignoval na svoji funkci. Šéf a „architekt“ brexitové kampaně tak učinil jen necelé dva měsíce předtím, než začne odchod Spojeného království z EU prakticky platit. Sám Cummings svůj odchod ještě před koncem roku avizoval už v lednu.
13. 11. 2020|

Downing Street proti Westminsteru. Britské špičky se přou o brexit

Vlivní členové Konzervativní strany premiéra Borise Johnsona se otevřeně bouří proti možnosti odchodu bez dohody. Bývalý šéf resortu financí Philip Hammond označil takovou možnost dokonce za zradu, předseda dolní komory parlamentu John Bercow zase dal jasně najevo, že nedovolí, aby premiér vyloučil poslance z rozhodování. Předseda labouristů Jeremy Corbyn volá po svržení Johnsona, aby se zabránilo brexitu bez dohody.
15. 8. 2019Aktualizováno15. 8. 2019, 15:34|

Z EU odejdeme koncem října. Vyjednám novou a lepší dohodu, slíbil britský premiér Johnson

Boris Johnson, který ve středu převzal funkci britského premiéra, ve svém prvním projevu slíbil, že země opustí Evropskou unii k 31. říjnu. Věří, že se mu podaří v 99 dnech, které do tohoto data zbývají, vyjednat novou brexitovou dohodu. I tak by se ale měla země připravit na odchod bez dohody. Kdo vsadil proti Velké Británii, prohraje, ujistil Johnson před premiérským sídlem v Downing Street 10.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 20:48|