TÉMA

Omsk

Ruský opozičník Kara-Murza skončil na samotce, Kreml tvrdě potírá odpor

Vězněný ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza byl převezen na samotku v nejpřísnějším režimu, uvedla jeho právnička poté, co zmizel ze sibiřské trestanecké kolonie, kde si odpykával trest předtím. Ruský soud poslal Kara-Murzu za mříže na 25 let za zradu, když kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu. Politikova manželka a jeho podporovatelé v pondělí uvedli, že Kara-Murza byl přemístěn a nemají o něm žádné zprávy.
31. 1. 2024|

Letadlo se 167 lidmi nouzově přistálo v Rusku na poli

Na poli v ruské Novosibirské oblasti nouzově přistál dopravní letoun Airbus A320 se 167 lidmi na palubě. Nikomu se zřejmě nic nestalo. Spoj, který mířil z černomořského letoviska Soči do sibiřského Omsku, měl závadu, piloti proto požádali o přistání v Novosibirsku. Nakonec se ale rozhodli pro nouzovou akci.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 11:33|

Lidé vyjádřili podporu Navalnému. Ruská policie jich přes sto pozatýkala

Ruské bezpečnostní složky pozatýkaly přes sto lidí, kteří v neděli v zemi podpořili, v den jeho 47. narozenin, uvězněného opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na specializovaný server OVD-Info, který monitoruje zásahy strážců zákona. Navalného podpořili lidé i v dalších městech napříč světem, včetně Prahy. K demonstracím vyzvali opozičníkovi spolupracovníci.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 23:20|
Paměťová stopa

Neměla jsem všechno vidět, co jsem viděla. Válka je hrozná věc, říká spojařka od Buzuluku Ivanová

Když se otec Boženy Ivanové (Koutné) dozvěděl, že Ludvík Svoboda zakládá v Buzuluku československou vojenskou jednotku, neváhal a odjel tam. Za nějaký čas přijely i Božena s maminkou. Božena vstoupila do armády v dubnu 1944, kdy byla v Jefremově zformována 2. paradesantní brigáda, u které byla jako spojařka. I přes to, že se už na frontu nedostala, válečného utrpení viděla hodně.
9. 7. 2022|

Omští lékaři zfalšovali Navalného záznamy, tvrdí jeho tým. Původní prý prokazovaly otravu

Fond boje proti korupci ruského opozičního předáka Alexeje Navalného zveřejnil novou vyšetřovací zprávu, která se týká loňské otravy prominentního kritika Kremlu. Navalného tým v ní mimo jiné tvrdí, že lékaři na Sibiři zfalšovali opozičníkovy zdravotní záznamy – ty původní prý dokazovaly otravu nervově paralytickou látkou a stačily pro zahájení trestního řízení.
10. 6. 2021|

Spojařka od Buzuluku Božena Ivanová oslavila 94. narozeniny. Je poslední z andělů se samopalem

Devadesáté čtvrté narozeniny oslavila v úterý poslední žijící příslušnice 2. československé samostatné paradesantní brigády v Sovětském svazu Božena Ivanová. Domů do České Třebové přijeli válečné veteránce blahopřát zástupci armády a Československé obce legionářské.
18. 5. 2021|

V Rusku našli pohřešovaného lékaře, který povolil Navalného převoz do Berlína

V Omské oblasti na Sibiři v pondělí našli pohřešovaného ministra zdravotnictví oblastní vlády, který se před třemi dny ztratil v hlubokém lese. Alexandr Murachovskij dříve působil jako primář nemocnice, kde byl loni v srpnu po kolapsu hospitalizován s otravou opoziční předák Alexej Navalnyj.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 11:29|

Vojenský soud zamítl Navalného stížnost, pro vyšetřování jeho otravy prý nejsou důkazy

Vojenský soud zamítl stížnosti opozičního politika Alexeje Navalného na odmítnutí vyšetřovatelů začít trestně stíhat pracovníky ruské tajné služby FSB, kterým Navalnyj připisuje loňský pokus otrávit jej jedem ze skupiny novičok. Podle soudu se nenašly pro zahájení vyšetřování důkazy. Navalného právníci se hodlají proti rozhodnutí vojenské justice odvolat.
22. 3. 2021|

Navalného spolupracovnici po razii obvinili z vloupání

Ruská policie provedla razii v bytě Ljubov Sobolové, spolupracovnice opozičního politika Alexeje Navalného. Po celodenním výslechu vyšetřovací výbor nařídil ji na 48 hodin zadržet, uvedl tým Navalného na Twitteru. Výbor oznámil, že proti Sobolové bylo zahájeno trestní stíhání kvůli podezření, že s použitím násilí nedovoleně vnikla do bytu cizí osoby. Incident podle Navalného souvisí s pokusem o jeho zabití nervově paralytickou látkou z letošního léta.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 22:25|

Rusko rozšířilo seznam představitelů zemí Evropské unie, kteří nesmí na jeho území

Rusko oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Rozšíření sankcí podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí, které si předvolalo velvyslance Francie, Německa a Švédska.
22. 12. 2020|

Napálený ruský agent prozradil Navalnému, jak byl otráven, píší Bellingcat a CNN

Ruský agent nevědomky vyzradil v telefonickém rozhovoru s Alexejem Navalným, jak byl kritik Kremlu otráven. Agent, který nepoznal, že mluví s Navalným, politikovi řekl, že toxická látka novičok mu byla nastražena do spodního prádla. Informovaly o tom investigativní web Bellingcat a americká televizní stanice CNN s odvoláním na záznam rozhovoru Navalného s agentem, který se údajně účastnil sledování ruského opozičního předáka, operace jeho otrávení a následného zahlazování stop. Ruská tajná služba FSB informaci označila za podvrh.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:36|

Rusko přijalo sankce proti Německu a Francii, reaguje tak na stejný krok EU kvůli otravě Navalného

Moskva přijala sankce v reakci na stejný krok Západu po otravě ruského opozičníka Alexeje Navalného. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Postihy se týkají vedoucích aparátů šéfů německého a francouzského státu, dodal šéf diplomacie. Evropská unie minulý měsíc na podnět Francie a Německa přijala sankce proti ruským představitelům z blízkého okolí prezidenta Vladimira Putina v reakci na otrávení Navalného, kterého se podařilo vyléčit v Německu.
12. 11. 2020|

Přítomnost novičoku v těle Navalného potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila, že v krvi ruského opozičníka Alexeje Navalného byla nalezena látka typu novičok. Navalnyj byl v srpnu s příznaky otravy a v bezvědomí převezen na kliniku v Berlíně. O přezkoumání Navalného vzorků požádalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní Německo.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 19:01|

Navalnyj opustil berlínskou nemocnici. Podle lékařů se možná po otravě novičokem zcela zotaví

Ruského opozičního politika Alexeje Navalného propustili v úterý z berlínské nemocnice. S odvoláním na lékaře kliniky Charité o tom ve středu informovala agentura DPA. Podle lékařů je možné, že se Navalnyj po otravě paralytickou látkou ze skupiny novičok zcela zotaví, nelze ale ani vyloučit trvalé následky. Kde se nyní Navalnyj nachází, není známo. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina podle agentury TASS označil za „velmi skvělé“, pokud se pacient opravdu uzdravuje.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 13:49|

Navalnyj žádá Moskvu o své zabavené oblečení, jde podle něj o důležitý důkaz

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj žádá Moskvu o vydání oblečení, které měl na sobě, když minulý měsíc upadl do kómatu. Rusko obvinil z toho, že zadržuje důkaz důležitý pro vyšetření otravy, napsala v pondělí agentura Reuters. Rusko zatím nezahájilo formální trestní vyšetřování případu, tvrdí, že předtím musí přezkoumat více důkazů, a vyzvalo Německo, kde se Navalnyj léčí, aby předalo ruským úřadům k přezkoumání data z politikovy zdravotní dokumentace. Podle agentury TASS ruská policie vyslechla v předběžném vyšetřování případu na dvě stě osob.
21. 9. 2020|

Rusko chce být u německého vyšetřování otravy Navalného

Ruské ministerstvo vnitra se chystá požádat německé úřady o povolení účastnit se tamního vyšetřování případu Alexeje Navalného. Ruský opoziční politik byl v Berlíně hospitalizován poté, co byl podle německých expertů otráven. Moskva odmítá, že by byl Navalnyj otráven v Rusku. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že společný postoj Evropské unie k případu bude důležitý pro jednání o bilaterálních problémech mezi Prahou a Moskvou.
11. 9. 2020Aktualizováno11. 9. 2020, 14:22|

Navalného stav se podle médií zlepšuje. Za otravou je nejspíš ruské vedení, prohlásil Pompeo

Zdravotní stav otráveného předáka ruské opozice Alexeje Navalného se očividně výrazně zlepšuje, po probuzení z kómatu je již schopen mluvit. Informoval o tom magazín Der Spiegel, který společně s investigativním portálem Bellingcat poukázal také na to, že s lepšícím se stavem Navalného policie zpřísňuje jeho ochranu. Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea existuje „značná pravděpodobnost“, že za otravou Navalného stálo ruské vedení. Kreml považuje Pompeovo vyjádření za „nepřijatelné“.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 12:14|

Navalného štáb v Novosibirsku napadli chemikálií maskovaní útočníci, několik lidí se přiotrávilo

Štáb ruského opozičního politika Alexeje Navalného v Novosibirsku se stal terčem útoku. Dva maskovaní lidé hodili v úterý do jeho sídla sklenici s tekutinou a dva lidi poté odvezla záchranná služba. Sám Navalnyj je po otravě hospitalizován v Německu. V Rusku se od pátku do neděle konají regionální volby.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 20:54|

Macronova snaha o zlepšení vztahů s Ruskem zaškobrtla. Francie kvůli Navalnému odkládá návštěvu ministrů v Moskvě

Francie kvůli případu otravy předního ruského opozičního politika Alexeje Navalného odkládá návštěvu ministrů zahraničí a obrany v Rusku, která se podle původních plánů měla konat příští týden. Informovala o tom agentura Reuters. Západní země chtějí od Moskvy vysvětlení Navalného případu poté, co německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden informovala, že známý kritik Kremlu byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, která se vyvíjela v někdejším Sovětském svazu.
8. 9. 2020Aktualizováno8. 9. 2020, 22:28|

Zdravotní stav Navalného se zlepšil. Lékaři ho probudili z kómatu a dokáže reagovat na slova

Zdravotní stav ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného se zlepšil, podle berlínské kliniky Charité byl lékaři probuzen z umělého kómatu a reaguje na slovní podněty. Zdravotní klinika to uvedla v pondělí na svém twitterovém účtu s tím, že je příliš brzy na to odhadnout, jak budou vypadat dlouhodobé následky otravy.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 18:19|

Rusko odmítá obvinění z otravy Navalného. Taková věc by prý nikomu nepomohla

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov odmítl obviňování Ruska, že je odpovědné za otravu opozičního politika Alexeje Navalného. Taková věc by podle Peskova nikomu nepomohla. Kreml prý nerozumí, co by v souvislosti s případem Navalného mohlo být příčinou sankcí proti Moskvě. Otravu Navalného mezitím v Berlíně ostře odsoudil švédský premiér Stefan Löfven. Uvedl, že Moskva musí pocítit společnou evropskou odpověď.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 18:23|

Stav Navalného je vážný, ale zlepšuje se. Německý ministr naznačil odvetu vůči Kremlu

Zdravotní stav ruského opozičního předáka Alexeje Navalného je stabilizovaný a příznaky onemocnění ustupují. Stav je ale nadále vážný a pacient se stále nachází v bezvědomí. Podle světových tiskových agentur to v pátek uvedla berlínská klinika, kam byl z Ruska dopraven s příznaky otravy, kterou ruští lékaři odmítli a němečtí poté označili za pravděpodobnou. Šéf německé diplomacie naznačil možnost vypovězení ruských diplomatů, pokud se ukáže, že otrava hlasitého kritika korupce ve špičkách ruského režimu byl pokus o vraždu.
28. 8. 2020|

Kreml zpochybnil závěry o otravě Navalného. K vyšetřování nevidí důvod

Kreml nevidí důvod vyšetřovat okolnosti možné otravy ruského opozičního lídra Alexeje Navalného. Závěry německých lékařů, kteří v jeho těle našli toxickou látku, podle Moskvy nejsou průkazné. K vyšetření případu vyzvala ruskou stranu německá kancléřka Angela Merkelová. Navalnyj je hlasitým kritikem Kremlu a se svým Fondem boje proti korupci rozkrývá, jak špičky režimu vyvádějí peníze státu pro své účely a co za ně kupují. Hodinový díl seriálu natočil například o exprezidentovi Dmitriji Medveděvovi.
25. 8. 2020Aktualizováno25. 8. 2020, 18:41|

Navalnyj je v Berlíně. Bez nouzového přistání by byl zemřel, tvrdí organizátor transportu

Z Omsku do Berlína přiletělo v sobotu ráno letadlo s Alexejem Navalným, sanitka ho potom převezla do nemocnice. Navalnému se ve čtvrtek udělalo nevolno a upadl do bezvědomí, jeho spolupracovníci hovoří o údajné otravě. Podle organizátora převozu, ruského lidskoprávního aktivisty Jaky Bizilje, je Navalnyj ve stabilizovaném stavu, zůstává však v kómatu. S odvoláním na německé lékaře uvedl Bizilj, že nebýt nouzového přistání v Omsku, byl by Navalnyj zemřel v letadle, v němž ho postihla nevolnost.
22. 8. 2020Aktualizováno22. 8. 2020, 22:12|