TÉMA

Anna Geislerová

Nazvat svazky homosexuálů jinak než manželství podle Hilšera zkomplikuje právní systém

Odpůrci toho, aby se svazek párů stejného pohlaví nazýval manželstvím, argumentují tím, že by byly páry upřednostněny při adopcích dětí. Podle konzervativního novináře Martina Schmarcze či poslance SPD Jana Síly by to mohlo podpořit využívání náhradního mateřství, které však zákon zatím neupravuje. Hrozí podle nich „obchod s dětmi“. Senátor Marek Hilšer (MHS) naopak varoval před tím, aby se do právního řádu zaváděl vedle manželství další obdobný institut s jiným názvem. Hilšer, Síla, Schmarcz a také herečka Anna Geislerová diskutovali o manželství pro páry stejného pohlaví v Událostech, komentářích.
30. 6. 2023|

Geislerová v karavanu s handicapovaným synem. Film inspirovaný skutečným příběhem uvede Cannes

Režisérka Zuzana Kirchnerová zpracovala ve svém celovečerním hraném debutu osobní zkušenost s výchovou handicapovaného syna. Road movie Karavan začala natáčet v Itálii, scénář ale vznikl už před několika lety. Podle herečky Anny Geislerové, která ztvárňuje roli matky, síla příběhu při čekání na první klapku uzrála. Drama Karavan má už jisté uvedení na festivalu v Cannes, kde Kirchnerová zvítězila před čtrnácti lety ve studentské sekci.
8. 6. 2023|

Když ženy nebyly sešněrovány jen korzetem. Film Služka se inspiruje příběhem z rodiny Vášáryových

Postavení žen ve společnosti před sto lety vyobrazuje filmové drama Služka, které od tohoto týdne promítají česká kina. Jde o adaptaci bestselleru Hany Lasicové, která při psaní vyšla z příběhu spojeného se svou rodinou, podílela se i na filmovém scénáři. Snímek slovenské režisérky Mariany Čengel Solčanské vznikl v koprodukci České televize a i herecké obsazení je česko-slovenské. V domě jednoho vysoce postaveného úředníka v dobách na sklonku Rakouska-Uherska se tak mezi panstvem a služebnictvem diváci potkají s Karlem Dobrým, Annou Geislerovou či Zuzanou Mauréry. Titulní roli služky hraje Dana Droppová.
17. 3. 2023|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

Česko si připomíná deset let od úmrtí Václava Havla. Nevšedního politika se smyslem pro humor

V sobotu uplyne deset let od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Ve speciálním vysílání Událostí, komentářů si ho připoměli osobnosti z několika pohledů – jako umělce, politika i přítele. Dramatik a někdejší disident Václav Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil pětaosmdesáti let.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 22:57|

Myši patří do nebe a dětský film do Zlína. Mezinárodní festival se vrací do sálů

Startuje 61. ročník mezinárodního Zlín Film Festivalu, přesněji jeho druhá část. Ta první se kvůli protiepidemickým opatřením odehrála na jaře převážně on-line. Aktuální zářijová část potrvá do příští středy a počítá s účastí diváků na projekcích i doprovodných akcích. Přehlídka je určena zejména pro děti a mládež.
9. 9. 2021|

Před 25 lety zemřela Olga Havlová. Měla složité mládí, přesto celý život pomáhala ostatním

Před 25 lety, 27. ledna 1996, zemřela první manželka prezidenta Václava Havla Olga Havlová. V nedožitých 63 letech podlehla rakovině. Chudá dívka z pražského Žižkova se po seznámení s Václavem Havlem zapojovala do disidentských aktivit a v roce 1982 podepsala Chartu 77. Poté, co se stala první dámou, se věnovala pomoci potřebným, díky čemuž byla uznávána po celém světě a několikrát oceněna.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 14:12|

Už nedělám v životě tu chybu, že bych se snažila pro všechny, říká herečka Anna Geislerová

V neděli večer končí minisérie Božena, kde si hlavní roli zahrála herečka Anna Geislerová. V Interview ČT24 mluví o tom, co pro ni role znamenala, co ji baví na vlastním psaní i jak koronavirus proměnil hereckou profesi a filmový průmysl.
24. 1. 2021|

Filmy a seriály o spisovatelích zvyšují jejich popularitu. Božena pomůže i ve školách, tvrdí učitelka

Spisovatelé a jejich životy se často stávají námětem filmů či seriálů, jde totiž o velmi komplikované osobnosti a mnohdy s pohnutými osudy. S filmovým zpracování může jejich literární odkaz získat nový život – a k umělcům přivést novou generaci čtenářů. Česká televize nedávno uvedla minisérii Božena, která vypráví o životě první české spisovatelky Boženy Němcové. Poslední díl seriálu odvysílá ČT v neděli.
23. 1. 2021|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.
15. 12. 2020|

Ze psaní se stala terapie. Anna Geislerová ztvárnila Boženu Němcovou v nové sérii i audioknize

Dvacet let života Boženy Němcové přibližují dopisy, které psala nebo dostávala od svých přátel. Ve studiu se k nim teď vracejí Anna Geislerová a Igor Orozovič, kteří korespondenci dávají podobu audioknihy. Pro Geislerovou je to už druhá cesta k Němcové. V novém roce začne Česká televize vysílat životopisnou minisérii, ve které si spisovatelku zahrála.
25. 11. 2020|

Služka Hany Lasicové se dostala i k filmu. Prožije romantický vztah s panskou dcerou

Na Pardubicku se začalo natáčet historické romantické drama Služka. Snímek v režii Mariany Čengel Solčanské vychází ze stejnojmenné knihy Hany Lasicové. Obě také napsaly scénář. Příběh vypráví o dvou dívkách zmatených citovou nejistotou v dobách, kdy právo na lásku podle vlastního výběru bylo značně omezené.
29. 9. 2020|

Recenze: Autentický Havel. Film Slávka Horáka zachycuje dramatika a státníka především lidsky

Ani dokument, ani přesná historická výpověď. Režisér a scenárista Slávek Horák se úspěšně odstřihl od patosu osobnosti Václava Havla. Divákovi naservíroval na pozadí klíčových historických událostí Československa 20. století uvěřitelný, upřímný portrét dramatika, později státníka, ale hlavně člověka, který čelil nejen komunistickému režimu, ale hlavně sám sobě a svému svědomí. Film Havel ukazuje prvního porevolučního prezidenta z perspektivy, kterou mnohdy zapomínáme. Od roku 1968 až do sametového roku 1989 připomíná stěžejní momenty, které Havla utvářely ještě předtím, než vystoupil na balkonu Melantrichu.
24. 7. 2020|

Věrný pravdě, nevěrný lásce. Filmový Havel se představuje v traileru

Režisér a scenárista Slávek Horák uvede 23. července do kin film inspirovaný prvním českým prezidentem. Snímek s prostým názvem Havel nevypráví hradní kapitolu, ale příběh z disidentských časů. Filmovou novinku více než měsíc před premiérou přibližuje trailer.
16. 6. 2020|

Rapl, Ďáblova lest i Četníci z Luhačovic. Pátrejte v iVysílání po krimi seriálech

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. V aktuálním výběru vrchovatě nakládáme všem, kteří rádi u televize rozlousknou nějaký ten zapeklitý kriminální případ.
11. 4. 2020|

Kotek jako učitel a Hádek jako trpaslík natáčí ve Žlebech vánoční pohádku

Zámek Žleby u Čáslavi na pár dnů obsadili filmaři České televize. V historických kulisách začali natáčet novou pohádku O vánoční hvězdě. Režisérem je Karel Janák, z herců se divákům představí například Vojtěch Kotek, Anna Geislerová nebo Matěj Hádek.
21. 1. 2020|

Petra Soukupová založila Klub divných dětí. Rodičům vstup přikázán

Mila, Petr, Katka a Franta nepatří zrovna ke hvězdám kolektivu, jsou ale hrdiny nové knihy Petry Soukupové. Svým Klubem divných dětí by chtěla zvednout sebevědomí dětským outsiderským čtenářům a rodičům pomoci, aby lépe porozuměli světu svých potomků.
9. 12. 2019Aktualizováno9. 12. 2019, 16:44|

Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.
3. 11. 2019|

Film Amnestie pouští trailer. K vězeňské vzpouře se přidali i Depeche Mode

Největší vězeňská vzpoura v dějinách Československa posloužila jako kulisa pro koprodukční česko-slovenský vztahový thriller. Snímek Amnestie vstoupí do českých kin 14. listopadu jako příspěvek k třicátému výročí sametové revoluce. Filmový příběh podbarvuje hudba Depeche Mode, kapely, která pro mladou generaci přelomových let mnoho znamenala, a skladba To Have And To Hold zní i v traileru, jímž se Amnestie před uvedením do kin představuje.
15. 10. 2019|

Rozsekne Roden případ uťatých paží? V seriálu Princip slasti mu pomůžou policisté z Polska a Ukrajiny

Tři vraždy, tři města a tři policisty spojí jedno vyšetřování v novém koprodukčním seriálu Princip slasti. Propletený případ lze připodobnit atmosférou temným americkým i severským krimipříběhům. Úvodní díl odvysílá Česká televize 14. října, první diváky ale už do případu zasvětila poslední zářijový den slavnostní premiéra. Za Česko se do vyšetřování vražd pustil Karel Roden.
1. 10. 2019|

„Přišla mi úplně přesná.“ Olgou Havlovou mohla být v novém filmu jen Anna Geislerová

Anna Geislerová se proměnila v Olgu Havlovu. První ženu a první dámu prvního českého prezidenta ztvární v chystaném filmu, zatím pracovně pojmenovaném Havel. Obsazovaná česká herečka byla prý pro režiséra a scenáristu Slávka Horáka první volbou. Pro roli Havla vybral Viktora Dvořáka. Základem příběhu je podle filmaře právě netradiční, ale o to silnější vztah pozdějšího prezidentského páru. Snímek je sleduje ještě v disidentských časech.
28. 9. 2019|

Havlův život jako inspirace pro film. Jeho příběh natáčí Slávek Horák, titulní roli hraje Viktor Dvořák

Původně chtěl studovat FAMU a uchytit se u filmu, do historie se ale zapsal jako první polistopadový prezident. Příběh inspirovaný disidentskými léty Václava Havla začal podle vlastního scénáře natáčet režisér Slávek Horák. Titulní roli hraje Viktor Dvořák, Olgu Havlovou ztvární Anna Geislerová a Pavla Landovského Martin Hofmann. Koproducentem filmu, který se představí za rok, je Česká televize.
26. 8. 2019|

Koller, Müller a Olejárová přezpívali Kryla kvůli filmové Amnestii

„Jednou zajdem na úbytě z tý smutný revoluce,“ předpovídal Karel Kryl v roce 1968 pražskému jaru v písni Pasážová revolta. Stejnou skladbu vztahují k revoluci, která se odehrála o dvacet jedna let později, David Koller, Richard Müller a Viki Olejárová. Nazpívali ji jako doprovod nového česko-slovenského filmu Amnestie. Dramatickou posametovou dobu plnou změn nahlíží prostřednictvím příběhu o největší vzpouře ve vězeňské historii Československa. V kinech Amnestie „vypukne“ 14. listopadu.
21. 8. 2019|