TÉMA

Credit Suisse

Fed schválil spojení Credit Suisse a UBS ve Spojených státech

Rada guvernérů americké centrální banky (Fed) schválila největší švýcarské bance UBS záměr převzít dceřiné společnosti, které má ve Spojených státech švýcarská banka Credit Suisse. Zmizela tak další významná překážka na cestě k dokončení záchranné transakce, kterou zprostředkovala švýcarská vláda.
15. 4. 2023|

Inflace bude klesat, největší výzvou je sestavit vyrovnaný rozpočet, shodli se ekonomové

Politici by se měli zaměřit na to, aby snížili schodek státního rozpočtu, shodli se v Otázkách Václava Moravce ekonomové Miroslav Singer, Jan Juchelka a Petr Janský. Důležité podle nich také je, aby si české firmy udržely konkurenceschopnost. Mluvili také o tom, jestli svět čeká bankovní krize – čeští klienti se podle nich nemají čeho bát.
2. 4. 2023|

Švýcarská prokuratura prošetřuje převzetí banky Credit Suisse, píší FT

Švýcarská federální prokuratura zahájila vyšetřování převzetí banky Credit Suisse větším konkurentem UBS, které podpořil stát. Prověřuje možné porušení švýcarského trestního práva vládními úředníky, regulátory a vrcholnými představiteli obou bank. Informoval o tom list Financial Times (FT) s odvoláním na informace prokurátora.
2. 4. 2023|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Američané vyšetřují Credit Suisse a UBS v souvislosti s protiruskými sankcemi, píše Bloomberg

Americké úřady vyšetřují švýcarské banky Credit Suisse a UBS, zda nepomáhaly ruským oligarchům vyhnout se sankcím, píše s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Americké ministerstvo financí podle ní rozeslalo předvolání i zaměstnancům některých velkých amerických bank.
24. 3. 2023|

Akcie evropských bank měly kvůli Credit Suisse těžké ráno. Většina však chytla nový dech

Akcie evropských bank v pondělí ráno prudce oslabovaly. Trhy totiž neuklidnilo nedělní oznámení, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech. S postupem dne se však na trhy vrátila důvěra a většina akcií rostla. Například index STOXX 600 nejdříve ztrácel zhruba tři procenta. Odpoledne se ale trend jeho vývoje otočil a index nakonec jedno procento přidal. Hlavní evropské akciové indexy končily den v zisku, rostly i hlavní americké indexy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:25|

Evropský plyn zlevňuje. Češi s jeho spotřebou přestávají šetřit, tvrdí šéf Pražské plynárenské

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dále snižuje. Ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku v pondělí klesla pod 40 eur (asi 959 korun) za megawatthodinu (MWh). Ocitla se tak nejníže od července 2021. Hlavním důvodem je slabší poptávka kvůli teplejšímu počasí v zimních měsících a plné zásobníky. Podle předsedy představenstva Pražské plynárenské Martina Pacovského mají vyšší teploty největší vliv na letošní úspory energií, Češi prý ale po zavedení vládního stropu s plynem šetřit přestávají. Nadále zlevňují i ceny ropy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 17:56|

Credit Suisse nakonec převezme největší švýcarská banka UBS

Největší švýcarská banka UBS převezme svého rivala Credit Suisse, jehož problémy začaly ohrožovat finanční systém. Na převzetí dá UBS zhruba tři miliardy franků (v přepočtu téměř 73 miliard korun) a zaplatí svými akciemi. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci švýcarské vlády, centrální banky a regulačních úřadů. Jde o jednu z největších transakcí v bankovním sektoru za desítky let.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 22:37|

UBS žádá o vládní podporu, má-li převzít Credit Suisse, píše Bloomberg

Švýcarská banka UBS žádá švýcarskou vládu o podporu v případě koupě upadajícího konkurenta Credit Suisse, informovala agentura Bloomberg. Obě největší švýcarské banky o víkendu o možnosti odděleně jednají, UBS má podle listu Financial Times (FT) zájem o částečné nebo úplné převzetí. Ke spojení banky vyzvali švýcarští regulátoři. UBS a Credit Suisse zatím odmítly situaci komentovat.
18. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 15:54|

Banky jsou regulované dobře, kvůli inflaci lidé ztrácejí důvěru ve stabilitu, míní Rusnok

Banky jsou regulované mnohem lépe než v minulosti, lidskou chybu ale vyloučit nejde, řekl bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Současné problémy některých bank považuje za okrajovou záležitost. Předpokládá také, že letos bude rychle klesat inflace, i když ne na dvě procenta. Centrální bance v Událostech, komentářích vytkl, že loni nepokračovala se zvyšováním úrokových sazeb.
18. 3. 2023|

Credit Suisse si půjčí v přepočtu přes bilion korun, akcie v Evropě zpevňují

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse zahájily obchodování růstem o více než třicet procent. Reagují tak na prohlášení finančního ústavu, že si kvůli potížím s likviditou půjčí od švýcarské centrální banky až padesát miliard švýcarských franků (1,2 bilionu korun). Díky tomu zpevňují i velké akciové burzy v Evropě.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 21:34|

ECB pošesté za sebou zvýšila základní úrok. Inflaci se jí nedaří krotit

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek navzdory rozbouřeným finančním trhům zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,50 procenta. Zpřísňováním měnové politiky se snaží dostat pod kontrolu inflaci.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 16:15|

Evropské akcie kvůli potížím Credit Suisse zažily nejhorší den za více než rok

Evropské akcie ve středu prudce oslabily, impulzem k jejich poklesu se stala zpráva o mohutném propadu akcií švýcarské banky Credit Suisse. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok. S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 22:15|

Z Credit Suisse unikla data třiceti tisíc klientů, podle médií jsou mezi nimi zločinci

Z druhé největší švýcarské banky Credit Suisse unikla data, která odhalují podrobnosti o účtech více než 30 tisíc klientů. Údajně jsou mezi nimi i drogoví dealeři, obchodníci s lidmi a další zločinci. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na německý deník Süddeutsche Zeitung, který údaje obdržel zhruba před rokem. Od té doby je zkoumal spolu s desítkami dalších médií a mezinárodní investigativní sítí OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project).
20. 2. 2022|

Pětice bank musí zaplatit 344 milionů eur. Evropská komise je potrestala za kartel

Evropská komise vyměřila pěti nadnárodním finančním institucím pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami. Největší švýcarská banka UBS ale pokutu platit nemusí, protože Komisi na existenci kartelu sama upozornila. Jinak by musela zaplatit 94 milionů eur.
2. 12. 2021|
Doporučujeme

Záporný úrok je sluha, ze kterého se stal vrtošivý pán v rukou centrálních bank

Největší švýcarská banka UBS začne od července u vkladů nad 250 tisíc franků (6,1 milionu korun) klientům účtovat záporný úrok. Bude si tak brát část z jejich uložených peněz. Zápornou depozitní sazbu pak již téměř sedm let drží například strážkyně eura, Evropská centrální banka. A zároveň s tím v některých zemích pokračují tlaky na omezování používání hotovosti. Jak se tyto trendy mohou promítnout v Česku?
28. 1. 2021Aktualizováno30. 1. 2021, 17:21|

Badatelé našli v Argentině seznam tisíců nacistů a účty ve Švýcarsku

Výzkumníci židovského centra Simona Wiesenthala informovali o nálezu seznamu 12 tisíc nacistů, kteří žili ve 30. letech minulého století v Argentině. Řada z nich přitom disponovala účty ve Švýcarsku, na nichž je podle centra dodnes uloženo jmění, které nacisté ukradli židovskému obyvatelstvu. Výzkumníci nyní požadují vstup do bankovních archivů, aby mohli nález ověřit a ukradený majetek vrátit.
6. 3. 2020|

Česká cestovní kancelář Neckermann zrušila po krachu Thomase Cooka další zájezdy

Krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook bude tamní vládu a pojišťovny stát přes 500 milionů liber (asi 14,6 miliardy korun), napsal v pátek list Financial Times (FT).  Aféra dopadá i na klienty v Česku – tuzemská pobočka cestovní kanceláře Neckermann, která je součástí zkrachovalé britské skupiny, v pátek zrušila další zájezdy až do 6. října. To postihne asi pět set klientů.
27. 9. 2019Aktualizováno27. 9. 2019, 16:12|

Deutsche Bank je zdravá, prošla v USA zátěžovými testy Fedu. Credit Suisse má však nedostatky

Německá banka Deutsche Bank prošla ve Spojených státech každoroční kontrolou zdraví bank a jejich schopnosti přežít velký hospodářský pokles, kterou provádí centrální banka USA (Fed). Deutsche Bank se tak podařilo zdolat důležitou překážku v době, která je pro ni velmi obtížná. Fed však našel nedostatky v procesu plánování kapitálu u amerických operacíšvýcarské Credit Suisse.
28. 6. 2019|