TÉMA

Cornwall

Nájezdy afrických otrokářů na jižní pobřeží Anglie zmapovala skupina místních historiků

Skupina historiků odkryla zapomenutou část britské minulosti – nájezdy afrických otrokářů na jih Anglie. Během staletí odtamtud odvlekli desetitisíce až statisíce křesťanů. Badatelé se snaží téma připomínat a ukázat tak, že otrokářství a otroctví je mnohem komplexnější téma, než se dnes prezentuje.
9. 6. 2023|

První satelity vypuštěné ze západní Evropy selhaly. Raketa dosáhla oběžné dráhy, pak došlo k anomálii

První vyslání družic ze západní Evropy bylo patrně neúspěšné. Raketa vypuštěná v úterý speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli „anomálii“ dosáhla oběžné dráhy, družice na ni ale nedopravila. Na Twitteru o tom informoval Virgin Orbit.
10. 1. 2023|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Kavky se rozhodují demokraticky, ukázala studie

Kavky se při hromadném opouštění hnízdišť rozhodují „demokratickým“ způsobem. Tito pěvci z místa odlétnou až tehdy, když se na tom shodnou pomocí hlasitého krákání. Vyplývá to z nové studie vědců z Exeterské univerzity.
31. 5. 2022|

Bouře Eunice potrápila Anglii i západ Evropy, zabila devět lidí a žene se na Německo

Atlantická bouře Eunice udeřila na západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. V Anglii zahynuli tři lidé v automobilu, v Irsku jeden muž zemřel při odklízení následků bouře, když na něj spadl strom, a v Nizozemsku zásah padajícími stromy nepřežili čtyři lidé. Jednu oběť má bouře i v Belgii. Vítr způsobil také značné komplikace ve všech druzích dopravy a materiální škody; v Haagu a Londýně strhl část střech místních stadionů. V noci na sobotu očekává hlavní úder orkánu sever Německa.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 22:19|

Na Nový rok padaly teplotní rekordy v Česku i ve světě

Meteorologové v Česku naměřili dosud nejvyšší novoroční teplotu. Teplotní rekord padl v Kopistech na Mostecku, tamních 15,7 stupně Celsia překonalo dosavadní rekord 14,5 stupně z Valašského Meziříčí z roku 1936. Maximum pro první leden ukázal teploměr na víc než třech čtvrtinách stanic, které měří 30 a více let. Velmi teplá byla také silvestrovská noc, na víc než polovině stanic padly rekordy pro celý leden. Už silvestr byl nejteplejší téměř za 90 let. Nebývalé teplo na Nový rok hlásí i další státy.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 19:04|

Noční sekáč Kuttelwascher se narodil před 105 lety. Nad Svatým Křížem přeletěla jeho stíhačka

Ve Svatém Kříži na Vysočině si připomněli 105. výročí narození slavného rodáka Karla Kuttelwaschera. Za druhé světové války byl letec přezdívaný „Kut“ nejúspěšnějším českým pilotem v řadách RAF. Hawker Hurricane, na jehož příď si nechal vymalovat žlutou kosu překrytou červeným praporem s nápisem Night Reaper (Noční sekáč), letos získalo pražské Letecké muzeum.
23. 9. 2021|

Skupina G7 poskytne miliardu očkovacích dávek chudým zemím

Ekonomicky silné země skupiny G7 poskytnou v následujícím roce miliardu vakcín proti covidu-19 chudým zemím, aby mohly naočkovat svoji populaci. Na tiskové konferenci po skončení summitu to řekl britský premiér Boris Johnson. V prohlášení vydaném po třídenním jednání G7 v Cornwallu také mimo jiné účastníci slíbili další peníze na boj proti globálnímu oteplování a kritizují Čínu.
13. 6. 2021Aktualizováno13. 6. 2021, 20:33|

Zapomenutý vynálezce Richard Trevithick se narodil před 250 lety. Otec Bafajícího ďábla byl Elonem Muskem 19. století

Osud smutných hrdinů průmyslové revoluce stihl anglického vynálezce Richarda Trevithicka, narozeného před 250 lety, 13. dubna 1771. Tento vizionář a dobrodruh měl veliký talent, jeho stroje však nenalezly komerční využití a on skončil život v chudobě. Nejvíce jej proslavil vynález první funkční parní lokomotivy v roce 1804.
13. 4. 2021|
Změny klimatu

U Irska poprvé pozorovali žraloka kladivouna. Připlaval díky oteplujícím se oceánům

Posádka irské vládní výzkumné lodi pozorovala v polovině července žraloka kladivouna. Stalo se to v irských vodách a je to úplně poprvé v dějinách, co zde byl tento velký a člověku nebezpečný predátor spatřen.
23. 7. 2019|
Brexit

Chudý britský Cornwall volil brexit, už teď ho ale trápí odliv pracovníků a nejisté dotace

Spojené království stále netuší, jak bude vypadat brexit. Na odchod z Evropské unie se usilovně připravují i chudé britské regiony, které řeší, jak nahradit stovky milionů liber z unijních dotačních programů. Třeba turisty oblíbený Cornwall opouštějí pracovníci z ostatních zemí EU. Místní mají obavy o budoucnost, i když jich většina hlasovala pro rozvod s Unií.
25. 6. 2019|