TÉMA

United Airlines

Kontrola letadel Boeing 737 MAX zjistila uvolněné šrouby, napsal Bloomberg

Americká letecká společnost United Airlines zjistila při kontrolách letadel Boeing 737 MAX uvolněné šrouby, informovala o tom agentura Bloomberg. Revizi strojů vyvolala nehoda aerolinek Alaska Airlines z konce minulého týdne, při které jednomu z letadel Boeing 737 MAX 9 za letu odpadla část trupu. Americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy (NTSB) v pondělí pozdě večer uvedl, že zatím nedokáže určit, zda byl panel správně připevněn.
9. 1. 2024|

Operátoři odloží spuštění 5G sítí v okolí velkých amerických letišť

Americké telekomunikační společnosti AT&T a Verizon Communications odloží spuštění nové mobilní sítě páté generace (5G) v okolí některých letišť, aby tak odvrátily hrozící problémy v letecké dopravě. Přední americké aerolinky varovaly, že nová síť by mohla ovlivňovat zařízení v letadlech a způsobit rozsáhlé výpadky v letecké dopravě. Požadují, aby byl provoz sítě v okolí letišť zakázán.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 21:39|

Americké a německé aerolinky zrušily desítky letů. Piloti se nakazili covidovou variantou omikron

Nejméně tři velké letecké společnosti musely zrušit desítky vánočních letů, protože jejich piloti a palubní personál onemocněli covidovou variantou omikron, případně jsou v karanténě. Přibližně deset zejména dálkových letů zrušila německá společnost Lufthansa. Téměř stovku letů nemohli na Štědrý den vypravit američtí dopravci Delta Air Lines a United Airlines, informovala agentura AP.
24. 12. 2021|

Texaský guvernér zakázal požadovat očkování. Mluví o šikaně z Bílého domu

Texaský guvernér Gregg Abbott v pondělí zakázal ve svém státu komukoliv vyžadovat po místních občanech očkování proti covidu-19. Republikánský guvernér prohlásil, že tím reaguje na „šikanu“ administrativy Joea Bidena, který nedávno vyzval všechny americké podniky, aby po svých zaměstnancích požadovali očkování pod hrozbou ztráty zaměstnání. Nejméně několik tisíc lidí od té doby přišlo o místo, napsala agentura Reuters. Bílý dům Abbottův krok zatím nekomentoval.
12. 10. 2021|

„Nevolám, abych si popovídal.“ Před dvaceti lety teroristé zaútočili na USA, 11. září změnilo svět

Čtyři unesená letadla, téměř tři tisíce mrtvých a miliony lidských příběhů. Jedenáctého září 2001 islamisté zaútočili na symboly americké vlády i finančního systému západního světa. Teror přiměl americkou administrativu k invazi do Afghánistánu a posléze Iráku. Nejen na Blízkém východě mělo 11. září 2001 sáhodlouhé důsledky, které jsou cítit i po dvou dekádách.
11. 9. 2021|

Vybrané Boeingy čeká po incidentu v Denveru kontrola lopatek motorů

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o minulém víkendu začal u jednoho z letadel ve vzduchu hořet. Úřad bezprostředně po nehodě všem aerolinkám doporučil, aby letadla zatím nepoužívaly, a nařídil mimořádnou kontrolu. Nyní vydal příkaz provést důkladnou kontrolu titanových lopatek motoru před opětovným nasazením do provozu. Týká se to celkem 128 letadel, což je asi třetina ve srovnání s letadly 737 MAX, která byla v celém světě až donedávna odstavena kvůli jiným problémům.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:59|

Motor boeingu nad Denverem podle vyšetřovatelů selhal kvůli únavě materiálu, slyšet byla hlasitá rána

Motor letadla United Airlines, který v sobotu kriticky selhal, podle americké Národní rady pro bezpečnost dopravy vykazoval známky únavy materiálu. Incident přežili všichni na palubě letounu, padající trosky nezranily ani nikoho na zemi. Společnost Boeing doporučila do odvolání nepoužívat stroje se stejným typem motoru.
23. 2. 2021|

Americký úřad nařídil po sobotním incidentu kontrolu Boeingů 777

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil mimořádnou kontrolu letadel Boeing 777 po sobotním incidentu v Denveru. Na předměstí amerického města dopadl z letadla společnosti United Airlines obrovský kus motoru. Opatření se týká pouze Boeingů 777 s motory typu Pratt & Whitney 4000, uvedla agentura Reuters. Pozastavení provozu tohoto druhu letadel doporučila i samotná společnost Boeing.
22. 2. 2021|

Boeing dodal první letadlo 737 MAX od zrušení zákazu

Americký výrobce Boeing v úterý dodal první stroj 737 MAX od listopadového zrušení zákazu tato letadla provozovat. Podle médií ho převzala společnost United Airlines. Potížím firma čelí i nadále, jiné aerolinky totiž dřívější objednávky dál ruší. Boeingy 737 MAX nemohly do vzduchu od loňského jara, kdy je úřady po celém světě nařídily po dvou tragických nehodách odstavit.
9. 12. 2020Aktualizováno9. 12. 2020, 15:40|

Trump uctil památku obětí 11. září v Pensylvánii. Čtení jmen zesnulých v New Yorku kvůli pandemii neproběhne

Americký prezident Donald Trump uctil památku obětí teroristických činů 11. září u pensylvánského města Shanksville, kde jedno z unesených letadel havarovalo v poli. Na místo má dorazit i demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, s Trumpem se ale nepotká. Tradiční předčítání jmen obětí v New Yorku se letos uskuteční virtuálně.
11. 9. 2020|

Letecká doprava má stále problémy. Energetická agentura proto zhoršila prognózu pro trh s ropou

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zhoršila výhled poptávky po ropě na letošní rok. Kvůli propadu zájmu o leteckou dopravu se poptávka celosvětově sníží v meziročním srovnání o 8,1 milionu barelů ropy denně na 91,9 milionu barelů denně. IEA to ve čtvrtek uvedla ve své pravidelné měsíční zprávě. Podobně o den dříve Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zhoršila svůj výhled pro letošní rok.
13. 8. 2020Aktualizováno13. 8. 2020, 15:22|

Průmysl a maloobchod v USA během března rekordně klesly. Americké aerolinky se dohodly s vládou na pomoci

Maloobchodní tržby v USA se v březnu propadly o rekordních 8,7 procenta. Poptávku snížilo uzavření řady prodejen, které mělo předejít šíření koronaviru. Průmyslová výroba se za stejný měsíc meziměsíčně snížila o 6,3 procenta, nejvíce od února 1946. Velké americké letecké společnosti se zároveň s ministerstvem financí v zásadě dohodly na záchranném balíčku za 25 miliard dolarů (přes 611 miliard korun). Pomoc má zajistit, že aerolinky nebudou do října propouštět. Velké banky v USA reportovaly výrazné poklesy zisků. Americké akciové indexy klesly.
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 22:13|

Experti našli novou chybu v systému, která může posílat Boeingy 737 MAX k zemi, uvádí CNN

Letadla Boeing 737 MAX mají další problém. Podle dvou zdrojů CNN obeznámených se situací odhalili američtí experti vadu softwaru, která stroj automaticky navádí k zemi. Neuvedli ale, jestli jde o stejnou chybu, která byla příčinou pádu letounu v Etiopii. Kvůli novým zjištěním se očekává, že se letouny do provozu nevrátí dřív než na konci léta. Americký úřad pro letectví (FAA) už nařídil výrobci, aby chybu opravil.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 14:10|

Mohou letadla létat na udržitelná paliva? Některé aerolinky je už používají

Letecké společnosti mají v poslední době špatnou reputaci ohledně jejich ekologické i uhlíkové stopy. Celý letecký průmysl je totiž založený na spalování fosilních paliv. Proto stále více společností deklaruje, že hodlají přecházet na udržitelná paliva. Bylo to i tématem probíhajícího aerosalonu v Le Bourget u Paříže.
20. 6. 2019|