TÉMA

MH17

FAKTA: Sestřelení letu MH17

Tragédie letu MH17, který nad Ukrajinou sestřelily Ruskem koordinované síly raketou ruské armády, dala rusko-ukrajinské válce globální rozměr. V troskách Boeingu mířícího z Nizozemska do Malajsie zahynuli občané deseti zemí.
16. 2. 2024|

Rusko kontrolovalo území, odkud raketa sestřelila let MH17, uvedl štrasburský soud

Evropský soud pro liská práva (ECHR) považuje za přípustné tři různé žaloby Nizozemska a Ukrajiny proti Rusku kvůli porušování lidských práv ve dvou východoukrajinských regionech a kvůli sestřelení letadla na lince MH17 z července 2014. Informovala o tom agentura Reuters. Soud podle ní uvedl, že území, odkud byla odpálena raketa, která let MH17 sestřelila, bylo pod kontrolou Moskvy.
25. 1. 2023|

Let MH17 v roce 2014 sestřelila raketa ruské výroby, rozhodl nizozemský tribunál a odsoudil na doživotí tři obžalované

Dopravní letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo v létě 2014 sestřeleno raketou ruské výroby odpálenou z pole na separatisty ovládaném východu Ukrajiny, který v té době kontrovalo Rusko. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek potvrdil soud v nizozemském Haagu. Soud v nepřítomnosti odsoudil na doživotí dva Rusy a jednoho ukrajinského občana za vraždu všech 298 cestujících a členů posádky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verdikt uvítal, Rusko rozhodnutí označilo za politickou objednávku.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 20:44|

Ve čtvrtek by měl padnout rozsudek nad čtyřmi obžalovanými za sestřelení letu MH17

Nizozemsko spolu s Austrálií letos zahájilo právní kroky vůči Moskvě. Podle tamních vlád je ruský stát zodpovědný za sestřelení malajsijského civilního letadla MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Rodiny 298 obětí očekávají čtvrtek, kdy v Amsterdamu padne rozsudek nad čtyřmi obviněnými. Na sběru důkazů se výraznou mírou podíleli lidé z investigativního serveru Bellingcat.
15. 11. 2022|

Na Putina platí jen tvrdost, padá nová železná opona, píše o vývoji na Ukrajině západoevropský tisk

Na ruského prezidenta Vladimira Putina platí jednotná a tvrdá odpověď, spustila se nová železná opona, píše západoevropský tisk v reakci na vývoj kolem Ukrajiny. Nizozemský deník De Telegraaf píše, že způsob, jakým ruský prezident poukazuje na práva etnických Rusů v sousedních zemích, vyvolává znepokojivé asociace s obsazením Sudet nacistickým Německem před začátkem 2. světové války.
23. 2. 2022|

Výbuch zničil letadlo nad Srbskou Kamenicí. „České Lockerbie“ přežila před půlstoletím letuška

Sedmdesátá léta byla pro civilní letectví v celém světě velmi nešťastným obdobím. Létalo se již vcelku běžně, do provozu vstoupila nová velkokapacitní letadla, ale bezpečnost ještě měla řadu nedostatků. A tak se v této dekádě stala vůbec nejhorší katastrofa v historii (Tenerife 1977), nejhorší britská letecká nehoda (Staines 1972), nejtragičtější nehoda ČSA (Damašek 1975) i mnoho dalších. Výjimečná byla katastrofa letu Jugoslávských aerolinií JU 367, kterou způsobila exploze za letu. Trosky letadla dopadly poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku, a přestože stroj spadl z desetikilometrové výšky, nehodu přežila jedna členka posádky. S 27 oběťmi je to historicky třetí nejtragičtější letecká nehoda, která se stala v českém vzdušném prostoru, tehdy však byla vůbec nejhorší. Od nehody uplynulo rovné půlstoletí.
26. 1. 2022|

Nizozemští prokurátoři požadují doživotní tresty za sestřelení letu MH17

Nizozemští prokurátoři požádali o doživotní trest pro čtyři podezřelé ze sestřelení letu MH17 nad východní Ukrajinou v roce 2014. Podle prokuratury čtveřice použila raketu ruské armády k sestřelení dopravního letadla, při kterém zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky. Tři Rusové a jeden Ukrajinec ruské národnosti jsou souzeni v nepřítomnosti.
22. 12. 2021|

„Ruské popírání viny je omračující.“ Pozůstalí vypovídají v případu sestřelení MH17

Pozůstalí po 298 obětech letu MH17 sestřeleného v roce 2014 nad východní Ukrajinou začali vypovídat před soudem v Nizozemsku. Někteří z nich viní Rusko ze lži, jiní žádají potrestání viníků, aby našli klid. Obžalováni jsou tři ruští a jeden ukrajinský občan, kteří jsou podezřelí ze zapojení do pádu Boeingu 777 společnosti Malaysian Airlines. Mezinárodní tým vyšetřovatelů připsal sestřelení letadla raketě ruských ozbrojených sil odpálené z prostoru, který kontrolují Ruskem podporovaní separatisté. Oni i Moskva odpovědnost odmítají.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 19:09|

Existují důkazy, že letoun MH17 nad Ukrajinou sestřelila raketa Buk, řekl soudce při procesu v Nizozemsku

Soudce nizozemského soudu v úterý v procesu kvůli sestřelení civilního letu MH17 v létě 2014 nad východní Ukrajinou uvedl, že existují důkazy, že pád letounu způsobila exploze rakety Buk ruské výroby. Informovala o tom agentura Reuters. Předkládáním důkazů druhým dnem pokračuje rozhodující fáze soudního řízení se čtyřmi obviněnými ze sestřelu letadla, v němž zahynulo bezmála tři sta lidí.
8. 6. 2021|

Soud kvůli sestřelení letadla MH17 vstoupil do klíčové fáze

Do klíčové fáze předvolávání svědků prokuratury a předkládání důkazů vstupuje soud v případu sestřelení civilního letadla MH17 v červenci 2014 nad východní Ukrajinou. Ve spoji z Amsterdamu do Kuala Lumpuru zahynulo 298 lidí. Čtyři obviněné soudí v nepřítomnosti.
7. 6. 2021|

Nizozemsko zažaluje Rusko kvůli sestřelu MH17

Nizozemsko zažaluje Rusko u Evropského soudu pro lidská práva kvůli sestřelení malajsijského letu MH17 nad východní Ukrajinou v červenci 2014. Zhruba dvě třetiny obětí tragédie pochází z Nizozemska, které považuje Moskvu za odpovědnou. Kvůli MH17 už jeden soud v Nizozemsku probíhá, obžalovaní jsou tři Rusové a jeden Ukrajinec ruské národnosti.
10. 7. 2020Aktualizováno10. 7. 2020, 16:06|

V Haagu začal soud kvůli MH17. Nemám s tím nic společného, tvrdí jeden z obžalovaných Rusů

V nepřítomnosti čtveřice obžalovaných začal v nizozemském Haagu ostře sledovaný soud v kauze letu MH17. Při sestřelení letadla nad východem Ukrajiny v roce 2014 zemřelo 298 lidí. Z jejich vraždy jsou obžalovaní tři Rusové a jeden Ukrajinec, kteří zastávali vysoké funkce v organizaci bojující proti Ukrajině. Moskva vinu za tragédii odmítá, přestože mezinárodní vyšetřování zjistilo, že stroj sestřelil raketový systém patřící ruské armádě, který na místo sestřelu přijel z Ruska, kam se poté vrátil.
9. 3. 2020|

Komentář Jana Šíra: MH17 a trest. Začíná hlavní líčení s obviněnými z útoku na let Malajsijských aerolinií

V pondělí začíná u obvodního soudu v Haagu proces ve věci jedné z nejsledovanějších epizod války na východě Ukrajiny – sestřelení letu MH17. V pozici obžalovaných má před soudem stanout první čtveřice lidí podle obžaloby zodpovědných za zkázu letu a za smrt téměř tří stovek civilistů na palubě. Poslední vývoj případu, jakož i mezinárodní souvislosti soudu přibližuje v komentáři pro web ČT24 Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
9. 3. 2020|
Události komentáře

Nejen Putina. Změny ruské ústavy mohou chránit také obžalované ze sestřelení letu MH17, upozornil Šír

Připravované změny ruské ústavy obsahují řadu nesouvislých ustanovení, zhodnotil v pořadu Události, komentáře politolog Jan Šír z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy. Vedle toho, že ruský prezident Vladimir Putin by se po skončení svého mandátu mohl postavit do čela posílené Státní rady, je podle Šíra zajímavá i jiná pasáž. V té se hovoří o nadřazení ruského práva nad mezinárodními dohodami a podle Šíra to může souviset s nadcházejícím soudem ve věci sestřelení letu MH17.
14. 2. 2020|

Od Nizozemska přes Ukrajinu až po Malajsii. Svět si připomíná pět let od tragédie letu MH17

Páté výročí zřícení letadla společnosti Malaysia Airlines si připomněli lidé poblíž místa neštěstí na východní Ukrajině i ve vzdálené Malajsii. Příbuzní a přátelé obětí se sešli také u památníku poblíž amsterdamského letiště Shiphol, kde 298 lidí před pěti lety nastoupilo na osudný let MH17 do Kuala Lumpuru.
17. 7. 2019|
Blog

Šír: Zločin pod nánosy lhaní. Před pěti lety ruská armáda sestřelila nad Ukrajinou let MH17

Nad Doněckou oblastí se 17. července 2014 zřítil boeing 777 malajsijských aerolinií letící na lince z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. V troskách havarovaného letu zahynulo všech 298 cestujících a členů posádky celkem z deseti zemí, z toho osmdesát dětí. Pozadí události, jež dodala konfliktu na východě Ukrajiny nový rozměr, shrnuje v komentáři pro web ČT24 Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.
16. 7. 2019|

Ukrajinská tajná služba zatkla povstalce, který může nést vinu za pád letu MH17, píše BBC

Ukrajinské tajné služby se během operace v Donbasu zmocnily někdejšího velitele protivzdušné obrany města Snižne Volodymyra Cemacha. Informuje o tom ukrajinská redakce britské BBC s tím, že muž může patřit k osobám podezřelým ze sestřelení malajsijského boeingu letu MH17.
4. 7. 2019|

„Protiruské spiknutí.“ Malajsie nesouhlasí se závěry vyšetřování o sestřelení MH17

Malajsie nesouhlasí s dosavadními výsledky vyšetřování katastrofy svého dopravního letounu, v jehož troskách v létě 2014 na východní Ukrajině zahynuly téměř tři stovky lidí. Podle středečního oznámení mezinárodního týmu vyšetřovatelů budou za jeho sestřelení v nepřítomnosti souzeny čtyři osoby napojené údajně na ruské armádní tajné služby. Podle malajsijského premiéra Mahathira Mohamada jde ale o protiruské spiknutí. O nedostatku důkazů hovoří také ruský prezident Vladimir Putin.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 15:57|

Nizozemci budou soudit tři Rusy a jednoho Ukrajince za sestřelení MH17

Z odpovědnosti za katastrofu malajsijského letounu na lince MH17, při níž zahynulo 298 lidí, budou souzeni Rusové Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Sdělil to Společný vyšetřovací tým (JIT). Čtveřice bude obviněna z vraždy a souzena v Nizozemsku. Vyšetřovatelé požádají Rusko o její vydání. Dopoledne zveřejnili výsledky vlastního pátrání také novináři z organizace Bellingcat.
18. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 22:44|