TÉMA

Farmacie

Výrobce Ozempicu je bohatší než Dánsko. Přípravek léčí cukrovku a pomáhá i při obezitě

I čeští pacienti už používají lék, který vnesl revoluci jak do boje proti diabetu druhého typu, tak proti obezitě. Tento přípravek se stal jedním ze světově nejúspěšnějších léčiv, což s sebou přináší ale i problémy – v Evropě se objevují jeho falešné kopie.
17. 4. 2024|

Algifen Neo má výpadek, lékaři by měli pacientům předepsat alternativu

Několik týdnů budou na trhu chybět kapky na křeče v břiše Algifen Neo, které si každý měsíc v lékárně vyzvedává asi šedesát tisíc lidí, oznámil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Lék se používá při různých kolikách žlučníku či žaludku nebo menstruačních bolestech. Podle odborníků existují alternativy, které mohou lékaři předepsat. Musí je ale předepsat rovnou, není možná záměna až v lékárně. Současná situace na trhu s léky je podle většiny lékárníků, které ČT oslovila, lepší, než byla před pár měsíci. Stále ale některé medikamenty chybí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 20:04|

Vakcína Johnson & Johnson je dlouhodobě účinná vůči variantě delta, uvedla firma

Farmaceutická společnost Johnson & Johnson (J&J) oznámila, že její jednodávková vakcína Janssen proti covidu-19 vykázala silnou a dlouhodobou účinnost vůči variantě delta a dalším rozšířeným variantám koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 10:04|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

Olomoučtí vědci pomohli rozluštit dědičný kód žita. Pomůže k vyšlechtění odolnějších odrůd

Vědcům se po čtyřech letech bádání podařilo rozluštit genetickou informaci třetí nejdůležitější evropské obiloviny, žita. Mezinárodní výzkumný tým pod vedením německého Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research získal přesnou referenční sekvenci jeho genomu. Na výzkumu se podíleli také olomoučtí vědci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR. Objev poslouží vědcům i šlechtitelům, kteří díky němu budou moci rychleji šlechtit odrůdy žita s lepšími vlastnostmi.
22. 3. 2021|

Vojtěch navrhuje zásilky léků na předpis. Jde jen o možnost, ne povinnost, brání se kritice

Někdejší ministr zdravotnictví a poslanec za hnutí ANO Adam Vojtěch předložil do sněmovny legislativní úpravu, která by umožnila distanční výdej léků na předpis a jejich zasílání pacientovi bez návštěvy lékárny. Podle kritiků tím exministr vychází vstříc lobby e-shopů, podle Vojtěcha vše zůstává v rukou lékáren a úprava pouze rozšiřuje pacientovy možnosti.
9. 3. 2021|

Prodeje léků loni stouply, Češi je více nakupovali na internetu

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči, kde prodeje proti roku 2019 vzrostly o 5,5 procenta na 26 miliard korun. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.
25. 2. 2021|

Nevídaný hon za očkováním na koronavirus. Vědců a peněz se sešlo nejvíc v dějinách

Parametry závodu o vakcínu proti novému typu koronaviru přináší naději na úspěch v rekordním čase, píše The New York Times. Zapojilo se přes sto vědeckých týmů na celém světě a do výzkumu tečou rekordní finanční prostředky. Není divu: úspěch bude znamenat pohádkové zisky. Jako s každou vakcínou se však není radno radovat předčasně. Ostatně SARS a MERS velmi příbuzné novému koronaviru jsou bez očkovací látky i po letech intenzivního výzkumu.
22. 5. 2020|

Podepsáno. Brněnská farmaceutická fakulta bude součástí Masarykovy univerzity

Masarykova univerzita po letech opět získala farmaceutickou fakultu, která byla v posledních letech součástí Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Rektoři obou škol podepsali smlouvy nezbytné pro přesun fakulty. V novodobé historii českého vysokého školství je to poprvé, kdy k podobnému přesunu dochází. Na stávající studenty ani zaměstnance nebude mít změna, která nastane 1. července, vliv.
5. 5. 2020|

Jak německý farmaceutický obr Bayer spolkl americkou legendu Monsanto. A jak se mu vzpříčila v krku

Vynálezce Aspirinu – německý Bayer – loni zažil jeden z nejtěžších roků své více než 150 let dlouhé historie. Pověst mu poškodil údajně rakovinotvorný herbicid Roundup a vlna soudních sporů. Firma přišla o více než 40 procent hodnoty na trhu, rozprodala obchodní divize a propustila zhruba 10 procent zaměstnanců. Jen ve Spojených státech Bayer čelí zhruba 13 tisíci žalobám a další soudní spor se nově objevil v Austrálii. Farmaceutický gigant Bayer přitom původně s Roundupem neměl nic společného. Glyfosátový herbicid získal jako svého druhu bonus poté, co v roce 2016 „spolkl“ největšího producenta geneticky modifikovaných organismů (GMO) na světě, americkou firmu Monsanto.
17. 6. 2019|

Opioidová krize v USA: Firma Johnson & Johnson podle žalobců úmyslně zlehčovala rizika návyku

V Oklahomě začal v úterý první soud s firmou Johnson & Johnson, která čelí žalobě kvůli údajnému podporování opioidové krize v USA. Závislost na opioidech si ve Spojených státech v roce 2017 vyžádala téměř 48 tisíc úmrtí a podle hlavního žalobce Mikea Huntera se jedná o nejhorší člověkem vytvořenou krizi amerického zdravotnictví v historii. Johnson & Johnson čelí žalobě, že ve snaze propagovat své léky použil klamný marketing a úmyslně zlehčoval rizika návyku. Firma obvinění popírá.
29. 5. 2019|