TÉMA

Filmový festival v Cannes

U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary

Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.
18. 10. 2023|

V Cannes je lehké se „omámit nadšením“, zní od těch, kteří na festivalu nakupují filmy do Česka

Zdražování se týkalo plynu, ale i festivalových filmů, říká Dominik Hronec, jeden z česko-slovenských distributorů, kteří na právě končící přehlídce v Cannes nakupují snímky pro kina v Česku a na Slovensku. Je to prý riskantní byznys. Někdy není čas si ani přečíst scénář, jindy dílo musíte koupit třeba dva roky předtím, než má v Cannes premiéru. Filmoví distributoři popsali, jaké filmy (a dojmy) si odváží z letošního ročníku.
27. 5. 2023|

Scorsese představil v Cannes nový film. Točil o skutečných vraždách indiánů kvůli ropě

Festival v Cannes má za sebou uvedení dalšího očekávaného snímku. Martin Scorsese v premiéře představil svůj více než tříhodinový epos Killers of the Flower Moon, který natočil mimo jiné se svými oblíbenými herci Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem. Na premiéru přišli i zástupci indiánského kmene Osedžů. Scorsese se vrací ke skutečným případům vražd, namířených před sto lety proti příslušníkům tohoto kmene poté, co zbohatl díky ropě na svém území.
22. 5. 2023|

Zemřel britský spisovatel Martin Amis

Ve věku 73 let zemřel britský spisovatel Martin Amis. O úmrtí autora románů Peníze nebo Londýnská pole s odkazem na jeho ženu informuje americký list The New York Times (NYT). Syn neméně slavného spisovatele Kingsleyho Amise patřil k představitelům postmodernismu, vydal 15 románů, oceňované memoáry, díla literatury faktu a sbírky esejů a povídek. Ve svých pozdějších dílech se zabýval stalinistickými zločiny, válkou proti terorismu či holocaustem.
20. 5. 2023|

Na Hollywood nemyslím, řekl v Cannes Johnny Depp. Amerika je ale prý připravena na jeho návrat

Nejsledovanější osobou na úterním zahájení letošního ročníku festivalu v Cannes byl herec Johnny Depp. Před festivalovým palácem ho vítaly tisíce fanoušků, po premiéře jeho snímku Jeanne du Barry – Králova milenka následovaly sedmiminutové ovace. Výrazného aplausu se na přehlídce dočkává skoro každá první projekce, podle některých médií ale vřelé přijetí herci, jenž se v posledních letech zabýval soudními spory s exmanželkou, otevírá znovu dveře do Hollywoodu.
17. 5. 2023|

Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.
14. 4. 2023|

Indiana Jones omládne díky umělé inteligenci. Filmaři si s takovými úpravami pohrávají s různou úspěšností

V létě se osmdesátiletý herec Harrison Ford vrátí jako Indiana Jones, jenž se jako pomlácený, ale neohrožený archeolog naposledy ukázal před patnácti lety. V pátém snímku ze série s podtitulem Nástroj osudu se ale objeví i s vizáží, jakou měl ve snímku Dobyvatelé ztracené archy v osmdesátých letech. Trikaři totiž jeho tvář digitálně omladili pomocí nové technologie, v níž jim prý pomohla i umělá inteligence (AI). Takových filmů prý bude přibývat.
10. 2. 2023|

Evropskou filmovou cenu za nejlepší snímek roku získal Trojúhelník smutku

Nejlepším evropským filmem roku je Trojúhelník smutku švédského režiséra Rubena Östlunda. Oceňovaný snímek získal hlavní cenu na slavnostním večeru Evropské filmové akademie (EFA). V kategorii krátkých filmů neproměnil nominaci snímek Milý tati česko-vietnamské režisérky Diany Cam Van Nguyenové.
11. 12. 2022|

Vliv Kataru ve Francii roste. Skupuje luxusní nemovitosti a podporuje politický islám

Francie si klade otázku, jak se postavit k dalším investicím z Kataru. Odpor veřejnosti i části politiků k bohaté zemi Perského zálivu roste i kvůli tomu, že financuje projekty spojené s radikálním islámem a potlačuje lidská práva. Pařížská radnice teď váhá třeba s prodejem slavného fotbalového stadionu.
2. 12. 2022|

Na filmový festival v Karlových Varech dorazí herci Geoffrey Rush a Benicio del Toro

Organizátoři 56. ročníku MFF Karlovy Vary oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii získá herec Geoffrey Rush, Cenu prezidenta festivalu pak obdrží herec Benicio del Toro. Letošní ročník festivalu se bude konat od 1. do 9. července.
21. 6. 2022Aktualizováno21. 6. 2022, 14:20|

V noci je každá krev černá. Vychází kniha z první světové války pohledem Senegalce

Francouzský spisovatel David Diop se loni stal vůbec prvním autorem afrického původu, který obdržel Mezinárodní Bookerovu cenu. Ocenění získal spolu s překladatelkou Annou Moschovakisovou za román V noci je každá krev černá, ve kterém nabídl pohled na první světovou válku očima vojáka ze Senegalu. Teď kniha vyšla i v češtině.
3. 6. 2022|

Chirurgický zákrok je nový sex. V Cannes se protestuje, směje bohatým a vyhlíží Cronenberg i Elvis

Letošní filmový festival v Cannes je v polovině, podle insiderů ale ještě ty největší hity dost možná přijdou. Čeká se na thriller Davida Cronenberga Crimes of the Future nebo velkolepé životopisné drama Elvis. Polská režisérka Agnieszka Hollandová kritizovala, že se na festivalu promítá nový film ruského disidenta, zatímco se po červeném koberci již prošli Julia Robertsová, Tom Cruise, Sharon Stoneová, Michael Fassbender nebo Marion Cotillardová. Vítěz Zlaté palmy bude znám v sobotu.
23. 5. 2022|

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal snímek Titane režisérky Ducournauové

Zlatou palmu, hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v Cannes, na letošním 74. ročníku získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Ta se tak stala teprve druhou ženou s tímto oceněním v historii festivalu. Informovaly o tom České noviny.
17. 7. 2021|

Na seriál Plešouni pro onkologicky nemocné děti se vybralo přes 2,4 milionu. Zájem projevila i BBC

Na seriál Plešouni pro onkologicky nemocné děti přispělo přes čtyři a půl tisíce dárců částkou 2,43 milionu korun. Po třech měsících sbírka na mezinárodní Den dětské onkologie končí a projekt může odstartovat. Teď se Plešouni propojují s Evropskou pediatrickou onkologií a chtějí se přesunout do mezinárodní crowdfundingové sbírky. České televizi to řekla představitelka projektu Eliška Podzimková s tím, že zájem o seriál projevila kromě veřejnoprávních televizí v Belgii a Francii i britská BBC.
15. 2. 2021|

Filmová upoutávka týdne: Štěstí, to je kytka jenom malá. A možná ne tak neškodná

Původem rakouská filmařka Jessica Hausnerová zaujala před deseti lety snímkem o víře nazvaným Lurdy. V Cannes naposledy uvedla dílo Malý Joe, v němž vědkyně Alice vyvinula rostlinu, která má lidem přinášet štěstí. Film, který si na festivalu vysloužil ocenění pro herečku v hlavní roli, dorazí do českých kin 13. února. Kritici dávají snímku označení jako „znepokojující“ a „hypnoticky děsivý“.
25. 1. 2020|

Zemřel filmový režisér a scenárista Vojtěch Jasný

Ve věku 93 let zemřel scenárista a filmový režisér Vojtěch Jasný, který patřil mezi čelné představitele filmové nové vlny v Československu. Jasný stojí za snímky Všichni dobří rodáci nebo Až přijde kocour. Po srpnové okupaci v roce 1968 odešel do Spojených států, kde natočil několik filmů. Za svou tvorbu obdržel mimo jiné zvláštní cenu na filmovém festivalu v Cannes a vysloužil si také oscarovou nominaci.  V roce 2007 převzal i Českého lva za dlouholetý umělecký přínos.
16. 11. 2019Aktualizováno16. 11. 2019, 11:48|

Filmová upoutávka týdne: Na záhadném ostrově divočí děti v novém zpracování Petra Pana

Americký filmař Benh Zeitlin před několika lety upoutal pozornost snímkem Divoká stvoření jižních krajin. Po tomto svérázném příběhu dospívání se odmlčel a teprve v příštím roce do kin uvede svůj nový film. Wendy se inspiruje v příbězích o Petru Panovi, je ale vzdálená představě o klasické adaptaci.
9. 11. 2019|