TÉMA

Bill de Blasio

Pandemie ve světě: Fórum v Davosu se ruší, Izraelci nesmí do USA a Thajsko zvažuje karanténu pro turisty

Šíření nakažlivější varianty koronaviru vyvolalo ve světě další přivírání hranic. Izrael se rozhodl zakázat cesty do dalších zemí včetně USA, Německa a Maďarska. Opatření začne platit v noci na středu. Na rakouských hranicích začaly v pondělí platit přísnější podmínky – bez omezení smí do země pouze lidé po třetí dávce očkování. Evropská léková agentura doporučila ke schválení vakcínu proti covidu-19 od firmy Novavax. Kvůli zhoršení epidemické situace zrušili pořadatelé Světové ekonomické fórum, které se mělo v lednu konat v Davosu.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 18:05|

New York umožnil volit legálním přistěhovalcům bez občanství

Newyorská městská rada ve čtvrtek schválila zákon, který umožní cizincům žijícím ve městě hlasovat v místních volbách, a tedy například volit starostu. New York se stal prvním velkým městem ve Spojených státech, které tak učinilo. V devítimilionové aglomeraci by se opatření mohlo týkat přibližně jednoho milionu cizinců, napsala agentura AFP.
10. 12. 2021|

Pandemie ve světě: V Rusku bude týdenní pracovní volno, země opět zaznamenala rekordní počet úmrtí

V Rusku bude kvůli šíření koronaviru a vysokému počtu úmrtí s covidem-19 týdenní pracovní volno. Vládní návrh podpořil šéf Kremlu Vladimir Putin. V zemi za poslední den zemřelo podle oficiálních údajů 1028 nakažených, tedy nejvíce od vypuknutí pandemie. Šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) varoval, že tamní veřejné zdravotnictví je v mnoha částech země blízko hranice přetížení a tlak s blížící se zimou poroste. New York bude od listopadu po všech pracovnících města požadovat očkování.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 15:30|

New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:56|

V USA přibylo útoků proti lidem asijského původu. Bílý dům slíbil speciální útvar

Ve Spojených státech jsou stále častější útoky proti lidem asijského původu. Jejich počet se podle odborníků zvýšil od počátku pandemie covidu-19 až téměř o 150 procent. Americký prezident Joe Biden chce proti podobným incidentům zakročit: vznikne nový útvar na ministerstvu spravedlnosti.
2. 4. 2021|

New York zasáhla sněhová bouře. Město čeká, že napadne rekordních 60 centimetrů

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře, kvůli které muselo být na některých místech přerušeno očkování proti covidu-19 a byly zrušeny letecké spoje. Milionům lidí sníh zkomplikoval dopravu. V New Yorku má do úterka napadnout kolem 60 centimetrů sněhu, což by byla ve městě vůbec největší zaznamenaná sněhová kalamita.
1. 2. 2021|

Severovýchod USA zasáhla silná bouře, v řádu hodin napadly desítky centimetrů sněhu

Na severovýchod Spojených států udeřila první letošní sněhová bouře, při níž by podle meteorologů mohlo na některých místech Pensylvánie a New Yorku napadnout až 60 centimetrů sněhu. Silné sněžení doprovází také vítr o rychlosti až 80 kilometrů v hodině. Americká Národní meteorologická služba (NWS) proto vyzývá občany, aby co nejméně cestovali, varuje také před možnými výpadky elektřiny. Panují rovněž obavy z toho, že by bouře mohla narušit distribuci vakcíny proti covidu-19.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 22:09|

Děti jsou vůči koronaviru prakticky imunní, řekl Trump. Zavádějící, reagoval Facebook a video smazal

Sociální sítě se ocitly v ostrém střetu s Donaldem Trumpem. Facebook smazal prezidentův příspěvek s odůvodněním, že obsahoval zavádějící informace o koronaviru. Šlo o Trumpovo vystoupení v televizi Fox, kde prohlásil, že děti jsou vůči koronaviru téměř imunní. Kvůli stejnému výroku dočasně zablokoval jeho kampani účet i Twitter.
6. 8. 2020|

Bouře Isaias zasáhla východ USA. Vyžádala si nejméně osm obětí

Nejméně osm obětí si vyžádala tropická bouře Isaias, která se přehnala východním pobřežím Spojených států. Živel, který na pevninu udeřil v noci na úterý ve státě Severní Karolína silou hurikánu, rovněž přerušil dodávky elektřiny pro více než 3,4 milionu lidí. Informoval o tom server BBC. Dva lidi Isaias zabil už minulý týden v Karibiku, kde zasáhl Portoriko, Haiti a Dominikánskou republiku.
5. 8. 2020Aktualizováno5. 8. 2020, 19:27|

Houston se rozloučil s Floydem. Protesty po jeho smrti vedou ke snížení rozpočtů policie

V Houstonu se uskutečnilo pietní rozloučení s Georgem Floydem, který zemřel po zatýkání v Minneapolis. Tvrdý zákrok bělošských policistů proti Afroameričanovi vyvolal celoamerické protesty. Policista, který Floydovi klečel na krku, už stanul před soudem a ten mu stanovil kauci ve výši 1,25 milionu dolarů. Bouře proti policejní brutalitě a rasismu trvají už dva týdny a zaznívá na nich požadavek na omezení policejních sil. Rada Minneapolisu už deklarovala záměr místní policejní sbor rozpustit a nahradit ho alternativním modelem komunitní bezpečnosti. Další města ohlásila škrty v policejních rozpočtech. Reformu policie chystají i demokraté v Kongresu.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 23:17|

V extrémní chudobě se ocitne 60 milionů lidí, řekl šéf Světové banky. Brazílie je v počtu obětí třetí zemí na světě

V Brazílii za uplynulý den přibylo přes 27 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet zemřelých se zvýšil o 904. Na obnovených stránkách, které v pátek úřad revidoval poté, co podle vlády neodrážely aktuální situaci, je ale nově jen zlomek původních dat. Ekonomické dopady pandemie způsobené novým typem koronaviru budou možná patrné až deset let, prohlásil prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pandemie podle něj zasadila globální ekonomice zničující ránu, po které se více než 60 milionů lidí ocitne v extrémní chudobě.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 16:59|

Největší občanské nepokoje od atentátu na Martina L. Kinga. „Násilí není řešení,“ upozornila jeho dcera

Spojené státy americké zažívají největší občanské nepokoje od roku 1968, kdy byl spáchán atentát na Martina Luthera Kinga. Jeho dcera upozornila, že změny lze dosáhnout pouze nenásilně. Podle New York Times muselo už 21 států aktivovat Národní gardu. Přes čtyři tisíce lidí už bylo zatčeno. Současné protesty vyvolalo zabití George Floyda. Jeho pitva, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení tlakem na záda a krk.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 22:08|

Kvůli nepokojům v USA vyhlásilo už 25 měst zákaz vycházení. Policie zatkla přes 1400 lidí

Přes 1400 lidí bylo od čtvrtka zadrženo a desítky dalších utrpěly zranění při pokračujících demonstracích, které po celých Spojených státech vypukly v reakci na úmrtí Afroameričana  George Floyda. Ve 25 městech v 16 státech byl vyhlášen zákaz vycházení. Během protestů v Indianapolisu byli postřeleni tři lidé a jeden člověk zemřel. Newyorský starosta Bill de Blasio odsoudil incident, při němž dva vozy newyorské policie NYPD vjely do davu. Přestože americký prezident Donald Trump dříve hrozil federálním zásahem včetně nasazení vojska, neplánuje prý převzít kontrolu nad národními gardami. Z násilností obvinil Antifu, kterou chce zapsat na seznam teroristických organizací.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:49|

Spojené státy mají více obětí než Itálie. Britského premiéra propustili z nemocnice

Počet mrtvých s koronavirem v USA už překročil množství zemřelých v Itálii, kde bylo dosud registrováno nejvíce obětí pandemie nemoci COVID-19, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse, která publikuje statistiky z celého světa. Britský premiér Boris Johnson, jehož zdravotní stav se zlepšil, byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Předtím poděkoval personálu za záchranu života. Británie věnuje rozvíjejícím se zemím 200 milionů liber ve snaze zajistit, aby ji nedostihla druhá vlna smrtící pandemie. V Bogotě budou moci lidé chodit ven podle toho, zda se cítí být mužem nebo ženou. Australané k nařízením přistupují s kreativitou, táboří na zahradách.
12. 4. 2020Aktualizováno12. 4. 2020, 23:01|

V Itálii zvolnil nárůst nemocných, Turecko kvůli koronaviru mládeži zakáže vycházení

Ve francouzských nemocnicích zemřelo za posledních 24 hodin 588 pacientů s koronavirem, což je dosud největší jednodenní nárůst. Stejně tak ve Velké Británii zaznamenali dosud nejvyšší nárůst počtu obětí, za den tam zemřelo 684 lidí. Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo již přes čtvrt milionu lidí a celosvětově se nákaza koronavirem potvrdila už u více než milionu osob, obětí je přes 50 tisíc.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 20:53|

V New Yorku do týdne nebudou k dispozici ventilátory, Madridu dochází místa na JIP

Slovensko proplatí větší část mezd zaměstnanců a podpoří také živnostníky. Nizozemsko stahuje z nemocnic statisíce vadných respirátorů z Číny. Kritická situace je ve Španělsku, v Madridu docházejí volná místa na jednotkách intenzivní péče. Ve světě je teď nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem ve Spojených státech, nejzasaženější oblastí je stát New York. Starosta Bill de Blasio varoval, že do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uspořádal v Minsku hokejový turnaj s tím, že tento sport je nejlepší medicínou.
29. 3. 2020Aktualizováno29. 3. 2020, 20:33|

Od krize 30. let USA nečelily hrozivější situaci, obává se starosta New Yorku

Američtí guvernéři, starostové měst a pracovníci nemocnic si stěžují na neschopnost federální vlády zajistit dostatek zdravotnických pomůcek. Odborníci odhadují, že by se koronavirem mohlo v zemi nakazit až 214 milionů lidí, což by způsobilo velký problém pro zdravotnický systém. Koronavirus by navíc podle jednoho z představitelů Americké centrální banky (Fed) mohl připravit o práci až třicet procent zaměstnanců. Prezident Donald Trump trvá na tom, že mají Spojené státy situaci pod kontrolou.
23. 3. 2020|

Hranice schengenského prostoru se podle Macrona uzavřou v úterý v poledne

Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se v úterý v poledne na 30 dní uzavře vnější hranice schengenského prostoru. S návrhem po jednání špiček EU s lídry zemí skupiny G7 přišla v pondělí odpoledne předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Macron v televizním projevu oznámil také omezení pohybu lidí ve Francii a zdůraznil, že „jsme ve válce“. Koronavirem nejhůře postiženou evropskou zemí zůstává Itálie. Za posledních 24 hodin eviduje více než tři sta mrtvých, podle šéfa civilní obrany ale tempo nárůstu nově nakažených klesá.
16. 3. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Rok, kdy si USA zvolí prezidenta. Kdo si troufá na Trumpa a Bílý dům?

V Iowě začíná bezprostřední souboj o nominaci demokratů pro nadcházející podzimní prezidentské volby v USA. Bývalý viceprezident Joe Biden, senátoři Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová patří dlouhodobě mezi favority. Spolu s nimi je ale v boji o Bílý dům dalších osm kandidátů za Demokratickou stranu. Vítěz demokratických primárek půjde do rozhodující bitvy a v ní se zřejmě střetne s obhajujícím republikánským prezidentem Donaldem Trumpem. Jisté to však není. Primárky totiž čekají i republikány.
3. 2. 2020|

V době mimořádného napětí mezi Íránem a USA dopadly rakety poblíž amerických cílů v Iráku

V Bagdádu se v sobotu na smutečním pohřebním průvodu za velitele íránských jednotek Kuds Kásima Solejmáního a člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise sešly desetitisíce lidí. Teherán uvedl, že odpověď na atentát bude tvrdá. Írán bude Američany v odplatě za zabití svého klíčového generála trestat kdykoliv, kdy mu budou na dosah, prohlásil velitel íránských revolučních gard Gholámalí abú Hamza. Vpodvečer do okolí velvyslanectví Spojených států v Bagdádu dopadla raketa kaťuša. Další dvě zasáhly i iráckou leteckou základnu Balad, kde jsou umístěny americké jednotky. Ani v jednom případě nejsou hlášeny oběti.
4. 1. 2020Aktualizováno4. 1. 2020, 22:01|

Útočník pobodal v domě rabína u New Yorku pět lidí. Následně se snažil dostat do synagogy

Útočník ve městě Monsey nedaleko New Yorku v noci na neděli pobodal pět lidí v domě židovského rabína. Podle svědků se také snažil proniknout do nedaleké synagogy, což se mu nepodařilo. Šéf místní policie oznámil, že ve vazbě je podezřelý, který bude obviněn z pětinásobného pokusu o vraždu a z vloupání. Prezident Donald Trump událost odsoudil jako další antisemitský útok, ale úřady zatím nepotvrdily, zda byl čin skutečně motivován nenávistí k Židům. Guvernér státu New York Andrew Cuomo řekl, že šlo o akt „vnitrostátního terorismu“.
29. 12. 2019Aktualizováno29. 12. 2019, 21:39|

Starosta New Yorku de Blasio vzdává boj o Bílý dům

Newyorský starosta Bill de Blasio odstupuje z klání o demokratickou nominaci do amerických prezidentských voleb. Osmapadesátiletý politik to oznámil v televizi MSNBC. De Blasio se pod sloganem „Pracující lidé na prvním místě“ stal v květnu 24. demokratickým zájemcem o možnost vyzvat v roce 2020 na souboj republikánského prezidenta Donalda Trumpa.
20. 9. 2019|

Všichni versus Biden. Demokraté debatovali o rasismu, klimatu i pojištění

Někdejší americký viceprezident Joe Biden, který je favoritem na prezidentskou nominaci demokratů pro volby hlavy státu v roce 2020, během debaty druhé poloviny kandidátů čelil výpadům stranických soků. Ti mu vyčítali minulost v administrativě prezidenta Baracka Obamy včetně tehdejších deportací tří milionů migrantů, málo ambiciózní reformu zdravotního pojištění nebo pomalou politiku v oblasti změny klimatu.
1. 8. 2019|

Demokraté vybírají, kdo se ve volbách postaví Trumpovi. První debatě dominovala Warrenová

Budoucnost zdravotního pojištění v USA byla ve středu večer hlavním tématem první besedy kandidátů na demokratickou nominaci o Bílý dům, která zahájila dlouhý proces výběru nejvhodnějšího soupeře pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa. Dvě hodiny v kongresové hale v Miami debatovalo deset kandidátů, stejný počet jich zasedne k další debatě v pátek večer.
27. 6. 2019Aktualizováno27. 6. 2019, 22:11|