TÉMA

Ministr kultury

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Knihovna roku 2022 půjčuje knihy v pražské čtvrti Dolní Chabry

Knihovnou roku 2022 se stala veřejná Místní knihovna Praha - Dolní Chabry. Zvítězila v kategorii základní knihovna. Zvláštní ocenění v této kategorii získaly Knihovna Smrčná na Jihlavsku a Knihovna městyse Choltice na Pardubicku. Ceny předal zástupcům institucí ministr kultury Martin Baxa (ODS).
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 13:55|

Rusové cíleně ničí památky. Chovají se jako barbaři, říká ukrajinský ministr kultury

Ruští okupanti se podepisují také na kulturním dědictví Ukrajiny. Ruská armáda z okupovaných oblastí odváží obrazy, zlato i rukopisy. V zemi dosud bylo podle BBC poškozeno 29 muzeí, 27 knihoven a 116 kostelů a katedrál. Ministr kultury Oleksandr Tkačenko v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou uvedl, že válka zasáhla celkem 350 unikátních staveb.
24. 5. 2022|

Baxa chce dostat kulturu do škol a zachovat daňové úlevy pro mecenáše

Kultura nemá být první, co se zavírá nebo kde se škrtá, je přesvědčen kandidát na ministra kultury Martin Baxa (ODS). Připustil však, že očekávané rozpočtové provizorium se i na tomto resortu podepíše, například nebude možné na počátku roku proplácet filmové pobídky. Chce však bránit tomu, aby kulturu postihly covidové restrikce více, než ji svazují nyní. Je přesvědčen, že divadla nebo koncerty vážné hudby jsou díky zavedeným opatřením velmi bezpečné. Mezi jeho priority patří propojení kultury a vzdělávání nebo podpora mecenášství. Martin Baxa byl hostem Interview ČT24.
2. 12. 2021|

Baxa skončí jako primátor Plzně, pokud se stane ministrem kultury v nové vládě

Martin Baxa (ODS) se vzdá postu v čele stosedmdesátitisícové Plzně, pokud se stane ministrem kultury. Je přesvědčen, že funkci ministra a primátora nelze vykonávat současně. Uvedl to v tiskovém prohlášení. Pokud bude Baxa jmenován ministrem, rozhodne podle něj zastupitelský klub ODS v zastupitelstvu města o dalším postupu. Primátor Plzně je místopředsedou ODS, předsedou regionální organizace strany, krajským zastupitelem a už podruhé stojí v čele města.
18. 11. 2021|

Spojené státy vrátily Iráku vzácnou tabulku s Eposem o Gilgamešovi

Spojené státy vrátily Iráku vzácnou tabulku s úryvky Eposu o Gilgamešovi. Odhaduje se, že artefakt je starý zhruba tři a půl tisíce let. Z Iráku zmizel na začátku 90. let, v roce 2017 ho však objevil znalec ve sbírkách washingtonského Muzea bible, které patří majitelům obchodního řetězce Hobby Lobby, uvedla agentura AFP.
24. 9. 2021|

Hadí lázně už jsou znovu památkou. Zaorálek zrušil kritizované rozhodnutí svého předchůdce

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) prohlásil Hadí lázně v Teplicích opět za kulturní památku. Napsal to server Neovlivní.cz. Ochranu z lázní sejmul Zaorálkův předchůdce Antonín Staněk (ČSSD), jeho rozhodnutí ale vyvolalo nevoli veřejnosti, protože to nahrálo kontroverznímu podnikateli Jaroslavu Třešňákovi. Podle mluvčí ministerstva Michaely Lagronové může vlastník objektu podat proti aktuálnímu rozhodnutí opravný prostředek. Zničený objekt chce koupit město.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 12:56|

Gott se nás k nevůli StB zastával, zjistil po letech Michael Kocáb ze zakázaného Pražského výběru

Přátelé na Karla Gotta vzpomínají jako na laskavého a skromného člověka, který se choval k druhým vždy slušně a nikdy nikomu neublížil. Mnohým se naopak snažil pomáhat. Za socialismu se zastával i kolegů z branže, kteří byli zakázáni a ocejchováni jako protirežimní. Při sepisování nové knihy to zjistil zpěvák a klávesista v 80. letech zakázaného Pražského výběru Michael Kocáb. Sám Gott se svou intervencí nikdy nechlubil, ocenil jej Kocáb v mimořádném vysílání ČT24.
3. 10. 2019|

Kultura má opět ministra, prezident jmenoval Lubomíra Zaorálka

Lubomír Zaorálek (ČSSD) je ministrem kultury, hodinu a čtvrt po poledni jej jmenoval prezident Miloš Zeman. Po 26 dnech tedy kulturu opět řídí člen vlády. Zaorálka si vybrala ČSSD poté, co hlava státu odmítla jmenovat jejího místopředsedu Michala Šmardu a ten se nominace vzdal. Jmenováním také končí příběh, který se psal déle než čtvrt roku – přesně od 15. května, kdy předchozí ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) oznámil, že podá demisi.
27. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 18:45|

Babiš poslal Zemanovi návrh na jmenování Zaorálka ministrem

Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury v úterý ve 13:15. Premiér Andrej Babiš (ANO) už prezidentovi návrh na jmenování Zaorálka odeslal. Českému rozhlasu Babiš řekl, že se před tím se Zaorálkem setkal na Úřadu vlády a hovořili spolu o resortu kultury.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 18:08|

Novým ministrem kultury má být Zaorálek, potvrdil Hamáček. Zeman souhlasí

Lubomír Zaorálek (ČSSD) by se měl stát novým ministrem kultury. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček oznámil, že jej nominuje na post uvolněný Antonínem Staňkem (ČSSD) na konci července. Premiér Andrej Babiš (ANO) již dal najevo, že se Zaorálkovou nominací nemá problém. S návrhem souhlasí i prezident Miloš Zeman, kandidáta ČSSD na ministra kultury přijme na zámku v Lánech v pondělí odpoledne. „Následovat bude jmenování ministrem,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.
21. 8. 2019Aktualizováno21. 8. 2019, 20:36|

Spor o ministra kultury chce Babiš ukončit co nejrychleji. Očekává, že nového kandidáta prezident jmenuje

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby spor o ministra kultury, který v posledních měsících rozkládal koalici, skončil co nejdříve. Poté, co se místopředseda ČSSD Michal Šmarda vzdal kandidatury na ministerskou funkci, slíbil šéf strany Jan Hamáček, že dodá nové jméno do čtvrtka, tedy ještě před pátečním jednáním předsednictva. Andrej Babiš je potom připraven ihned podat návrh na jmenování ministra prezidentovi. Oba věří, že hlava státu nebude mít s dalším kandidátem problém a urychleně jej jmenuje.
20. 8. 2019Aktualizováno20. 8. 2019, 21:29|
Události komentáře

Šmarda pro ČT: Ve vládě Andreje Babiše být nechci

Michal Šmarda (ČSSD) nechce být členem vlády. Řekl to v Událostech, komentářích v reakci na poslední výhrady, které vůči němu vznesl premiér Andrej Babiš (ANO). Šmarda současně ujistil, že již informoval šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka, že se vzdává nominace na post ministra kultury.
19. 8. 2019Aktualizováno19. 8. 2019, 23:35|
Interview ČT24

Prezidentovi nikdy nešlo o ústavu, pouze o loajální úředníky, říká Jiří Přibáň

Prezidentovi Miloši Zemanovi nikdy o naplňování ústavy nešlo, jeho zájmem naopak vždy bylo utvrdit své podporovatele a vytvořit si skupinu loajálních úředníků. To se mu daří třeba i v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Myslí si to právník, sociolog a pedagog na univerzitě ve velšském Cardiffu Jiří Přibáň, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Poslední politická krize podle něj jasně ukázala, že premiér je na české politické scéně slabá figura, která potřebuje krytí od silnější figury v podobě prezidenta.
27. 7. 2019|
Události komentáře

Šance, že by ČSSD zůstala ve vládě bez ministra Šmardy, je nulová, říká místopředseda Veselý

Zůstane ČSSD ve vládní koalici a bude Babišova vláda dál existovat? Otázka, která se objevila již na jaře, zatím nemá jasnou odpověď. Podle místopředsedy sociální demokracie Ondřeje Veselého je vše v rukou prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Pokud nebude nástupcem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) místopředseda ČSSD Michal Šmarda, je podle Veselého stoprocentní, že strana kabinet opustí. O dění ve vládě diskutoval v Událostech, komentářích Ondřej Veselý s opozičním poslancem Zbyňkem Stanjurou (ODS).
17. 7. 2019|

„Prezident se nemůže chovat jako car.“ Opozice kritizuje Zemana i postup ČSSD

Prezident Miloš Zeman chce porušovat ústavu, znovu se ukazuje slabost vlády a premiéra a ČSSD se musí rozhodnout, jestli o sobě nechá rozhodovat jiné. Tak hodnotí předsedové opozičních stran výsledek schůzky Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem ohledně výměny ministra kultury.
4. 7. 2019Aktualizováno4. 7. 2019, 19:39|

Fajt v žalobě tvrdí, že jeho výpověď z Národní galerie je neplatná

Bývalý ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt v žalobě tvrdí, že jeho výpověď z čela galerie je neplatná. Výpověď podepsal pověřený ředitel galerie Ivan Morávek, který k tomu ale podle Fajta neměl oprávnění. Vyplývá to podle ČTK z textu žaloby odeslané Obvodnímu soudu pro Prahu 1. Fajta a také ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa odvolal v polovině dubna ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Zdůvodnil to pochybeními v hospodaření galerie a muzea.
18. 6. 2019|

Staněk zůstává ministrem i dva týdny po návrhu na odvolání, další týdny ho ještě čekají

Uplynuly dva týdny od okamžiku, kdy prezident Miloš Zeman dostal návrh na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) – návrh, kterému musí hlava státu podle ústavy vyhovět. Staněk přesto stále zůstává ve vládním křesle. Zeman se sice chystá sejít s kandidátem na nového ministra Michalem Šmardou (ČSSD), kterého by pak měl jmenovat místo Staňka, ale až na konci června.
14. 6. 2019|

Babiš je připravený navrhnout odvolání Staňka, pokud by prezident s přijetím ministrovy demise váhal

Premiér Andrej Babiš (ANO) je připraven navrhnout odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), kdyby prezident Miloš Zeman váhal přijmout jeho demisi. Řekl to serveru iDNES.cz. Premiér rovněž řekl, že pokud sněmovna neschválí rozpočet na příští rok, jsou ve hře předčasné volby.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 08:29|

Ministr kultury Staněk rezignuje, jeho nástupce oznámí Hamáček koncem května

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odejde z funkce. Rezignaci podá k poslednímu květnovému dni. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček také do konce měsíce oznámí jméno Staňkova nástupce. Staněk čelil kritice mimo jiné kvůli odvolání ředitelů Národní galerie a Muzea umění Olomouc.
15. 5. 2019Aktualizováno15. 5. 2019, 22:29|

Vedení ČSSD chce od Staňka zklidnění situace. Výběr nových šéfů má připravit do června

Vedení ČSSD uložilo ministrovi kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD), aby připravil do konce května výběrová řízení na šéfy Národní galerie i Muzea umění Olomouc. Má také zklidnit situaci. Staněk už předtím na jednání sněmovního podvýboru pro kulturu upozornil na další výtky vůči Národní galerii Praha (NG). Týkají se například externích právních smluv zhruba za 6,3 milionu korun. Vypsání výběrového řízení na ředitele NG namísto odvolaného Jiřího Fajta podle Staňka po technické stránce už nic nebrání, chce ale ještě svolat odbornou skupinu. Pokud vše půjde dobře, umí si představit, že by galerie měla nového ředitele ve druhé polovině letošního roku.
9. 5. 2019Aktualizováno9. 5. 2019, 16:29|

Kdybych věděl, že jsem udělal něco špatně, odstoupil bych, říká ministr kultury Staněk

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) je po odvolání ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa kritizován českými i zahraničními umělci. Petici, která požaduje jeho odvolání, podepsalo téměř šest tisíc lidí. Staněk si ale za svým krokem stojí a říká, že z právního hlediska neměl jinou možnost. Rozhovor s ním vedl Martin Řezníček.
7. 5. 2019|