TÉMA

Synthesia

Pražákův Kaprain může převzít Mafru a Synthesii, rozhodl antimonopolní úřad

Skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka může převzít ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) mediální skupinu Mafra, provozovatele rozhlasových stanic firmu Londa a pardubickou chemičku Synthesia. Rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nabylo v pondělí právní moci, uvedl úřad na síti X.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 15:56|

Hnutí ANO podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona o střetu zájmů

Hnutí ANO v pátek podalo k Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zpřísněného zákona o střetu zájmů. Předloha je podle opozičního subjektu protiústavní v několika ohledech a porušuje základní demokratické principy obsažené v Listině základních práv a svobod, například právo vlastnit majetek. Návrh podepsalo sedmdesát poslanců ANO, všichni kromě předsedy Andreje Babiše.
15. 9. 2023|

Vlastnictví Mafry Babišem bylo rizikem pro svobodu tisku, míní Klimeš

Vlastnictví Mafry Babišem po deset let bylo dle ředitele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Davida Klimeše značným rizikem pro svobodu tisku v Česku. Nyní je podle něj na místě se ptát, kdo bude konečným majitelem mediální společnosti, jelikož dle samotného kupce Karla Pražáka je možné, že Mafru buď celou, nebo po částech prodá. Doufám, že nový vlastník Mafry nebude zavdávat pochyby o tom, jakým způsobem je spojena politická, ekonomická a mediální moc, řekl Klimeš v Interview ČT24.
6. 9. 2023|

Mafru a Synthesii koupila od Agrofertu skupina Kaprain podnikatele Pražáka

Holding Agrofert ze svěřenských fondů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) prodal chemičku Synthesia, mediální společnost Mafra a firmu Londa skupině Kaprain podnikatele Karla Pražáka. O dohodě na transakci, kterou ještě posoudí antimonopolní úřad, v pátek informoval mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský. Cenu neuvedl, podle serveru Hospodářských novin (HN) se spekuluje o víc než deseti miliardách korun.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 22:47|

V Rybitví hoří 190 tun elektroodpadu. Hašení potrvá minimálně do čtvrtka

Pardubičtí hasiči likvidují rozsáhlý požár elektroodpadu v areálu firmy v Rybitví. Magistrát vyzval obyvatele, aby omezili větrání a pohyb venku. Požár je v areálu podniku Synthesia, chemička proto rozeslala informační zprávu okolním obcím kvůli vzniku velkého množství zplodin hoření. Zásah bude náročný a dlouhý, avizovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Hoří až 190 tun odpadu, ve kterém jsou například baterie z notebooků a mobilů. Práce potrvají minimálně do čtvrtečního rána, ale možná až do pátku, odhadují hasiči.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 19:35|

Spalovna v Rybitví má povolení od ministerstva. Pardubice chtějí s resortem ještě jednat

Spalovna průmyslového odpadu v Rybitví u Pardubic získala povolení od ministerstva životního prostředí. Zmodernizovat a obnovit provoz se tam snaží už od roku 2006 majitel areálu, kterým je společnost AVE CZ. O kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA) firma už několikrát neúspěšně usilovala. Zatímco ministerstvo teď povolení udělilo, proti jsou obce i Pardubický kraj.
12. 5. 2023|

Místo moderátorů umělá inteligence. Analytici odhalili vlivovou kampaň, která se poprvé obešla bez lidí

Výzkumná firma Graphika, která se specializuje na dezinformace, tento týden oznámila, že odhalila první profesionální deep fake program, který pracuje s videem. Její zjištění podrobně popisují, jak vypadal zřejmě první případ vlivové operace státu, která využívá k šíření propagandy „zpravodajské“ záběry generované výhradně umělou inteligencí. Jak celá operace probíhala a jak byla úspěšná, popsal deník The New York Times. Podle analýzy bude podobných aktivit přibývat.
8. 2. 2023|

V pardubické Synthesii se vznítil uhelný prach, pět lidí se zranilo

V teplárně chemičky Synthesia Pardubice se dopoledne vznítil uhelný prach. Pět lidí se zranilo, z toho dva byli popáleni a tři se nadýchali kouře. Všechny zraněné odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, čtyři byli později propuštěni do domácího léčení. Příčinu požáru vyšetřují hasiči i policie.
17. 3. 2022Aktualizováno17. 3. 2022, 15:13|

Agrofertu loni vzrostl zisk na trojnásobek, tržby stouply o 4,5 miliardy

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert loni meziročně vzrostl na téměř trojnásobek, na 4,48 miliardy korun proti předloňským 1,67 miliardy korun. Po předloňském poklesu se dostal na hodnoty roku 2017. Konsolidované tržby loni rostly o 4,54 miliardy na 162 miliard korun, sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Hospodaření holdingu se zlepšilo díky segmentu chemie. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), který kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.
29. 5. 2020|

Umakart jako nedílná součást normalizačních koupelen. Z ostravských bytů po letech zmizí

Umakartová, ale i železobetonová jádra jsou i třicet let po revoluci stále přítomná v mnoha bytech nejlidnatější části Ostravy. Tamní radnice proto spustila rozsáhlou rekonstrukci. Součástí oprav budou například nové protipožární dveře nebo rozšíření prostor koupelen. Přestavba jednoho bytu vyjde na 200 tisíc až půl milionu korun. Veškeré náklady hradí město.
1. 2. 2020|

Dotaci pro Synthesii zmiňoval návrh bruselského auditu, policie nyní trestní oznámení odložila

Policie se nebude dále zabývat trestním oznámením, které kvůli podezření ze spáchání dotačního podvodu podalo ministerstvo práce a sociálních věcí na chemičku Synthesia ze skupiny Agrofert. Policisté nezjistili nic, co by napovídalo spáchání trestného činu. České televizi to řekl Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové, které případ dozorovalo. MPSV podalo trestní oznámení v červnu kvůli dotacím z evropského sociálního fondu.
5. 11. 2019|

Zemřel zaměstnanec Explosie zraněný při požáru střelného prachu

Zemřel jeden ze čtyř lidí zraněných při požáru střelného prachu v pardubické Explosii. Oznámila to společnost, jejímž zaměstnancem byl, informaci potvrdil její mluvčí Martin Vencl i kriminalisté. Další dva zranění zůstávají v popáleninovém centru vinohradské nemocnice v Praze, o jednoho pečují lékaři v Brně.
3. 11. 2019Aktualizováno3. 11. 2019, 13:14|