TÉMA

Ladislav Špaček

168 hodin: Odkaz Václava Havla žije dál, ukazuje se v době premiéry nového dokumentu. Děti si ho spojují s prezidentstvím, ale i letištěm

Bojovník proti komunismu, dramatik, prezident, pán s milým úsměvem a také kdosi, po němž se jmenuje letiště – tím vším je Václav Havel pro dnešní teenagery. Podle těch, kdo ho pamatují osobně, je Václav Havel i v současnosti osobností, k níž každý potřebuje zaujmout postoj. Na závěrečné období Havlova života upomíná film Tady Havel, slyšíte mě, který nyní vstoupil do kin. O odkazu exprezidenta natáčela pro 168 hodin Darina Vlková.
25. 3. 2024|

Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.
10. 3. 2024|

Noblesa, služba, humor a nadhled, vzpomínají politici na Schwarzenberga

Jako na jednoho z nejdůležitějších porevolučních politiků, symbol návratu svobody a demokracie do Česka či morální vzor a moudrého rádce, který pro Česko vykonal mnoho. Tak vzpomínají čeští politici na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který zemřel v neděli ve věku 85 let.
12. 11. 2023Aktualizováno12. 11. 2023, 21:48|

Havel si veřejnost předcházet nemusel. Dnes jsou kandidáti tvářemi marketingových kampaní, říká Špaček

Česko čeká už třetí přímá volba prezidenta. O tom, jací byli porevoluční prezidenti, jak přistupovali ke své funkci a Ústavě, v Událostech komentářích diskutovali ústavní právník Jan Kysela a bývalý mluvčí Václava Havla Ladislav Špaček. Ten například uvedl, že Havel byl zastáncem přímé volby prezidenta, nečekal by ale, jaký „cirkus“ tento způsob volby přinese.
10. 11. 2022|

Marta Kubišová zahájila turné po svém životě

Zpěvačka Marta Kubišová se vrátila na pódia. Ne jako zpěvačka, ale vypravěčka svého života. Turné, které je součástí projektu Noc s legendou, je připomínkou zpěvaččiných blížících se osmdesátých narozenin. Setkání s fanoušky a přizvanými hosty, jimiž byla Iva Janžurová a Ladislav Špaček, zahájila v pražské Lucerně. Během října vystoupí ještě v dalších třech městech.
23. 9. 2022|

Tři dny v České republice. Prahou a Brnem provedl královnu prezident Havel

Přestože se během své vlády vydala na devět desítek oficiálních zahraničních cest a stala se nejzcestovalejší hlavou státu v historii, do České republiky přijela Alžběta II. jedinkrát. Koncem března 1996 zavítala do Prahy a Brna na pozvání prezidenta Václava Havla a strávila zde se svým manželem princem Philipem tři dny. Šlo o první a jedinou oficiální návštěvu britského panovníka v Česku.
9. 9. 2022|

Česko si připomíná deset let od úmrtí Václava Havla. Nevšedního politika se smyslem pro humor

V sobotu uplyne deset let od úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Ve speciálním vysílání Událostí, komentářů si ho připoměli osobnosti z několika pohledů – jako umělce, politika i přítele. Dramatik a někdejší disident Václav Havel patřil mezi klíčové aktéry zániku komunistického režimu v roce 1989. Byl devátým a zároveň posledním prezidentem Československa a po jeho rozdělení prvním českým prezidentem. Letos v říjnu by se dožil pětaosmdesáti let.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 22:57|

Rychetský poděkoval za podporu, k neudělení řádu se dál nevyjádří

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský poděkoval všem, kteří mu vyjádřili podporu v souvislosti s rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana neudělit mu řád Tomáše Garrigua Masaryka. Rozhodnutí prezidenta komentovat nebude, sdělil předseda ÚS ve stručném prohlášení pro média.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 14:41|

Rychetský nedostane Řád TGM. Podle Zemana zrušením volebního zákona poškodil Česko

Prezident Miloš Zeman neudělí předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému plánovaný Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Zrušením volebního zákona v době předvolební kampaně poškodil Česko, napsal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 23:00|

Jak mají média informovat o zdraví prezidenta? Problém jsou odborníci, kteří ho hodnotí na dálku, říká Cikrt

Prezidentův čtyřdenní pobyt v nemocnici, zájem médií o jeho zdravotní stav a zveřejnění jeho lékařské zprávy. To všechno opět otevřelo debatu o tom, jak mají novináři psát o zdravotním stavu hlavy státu. Podle Tomáše Cikrta jsou problémem především lékaři, kteří se k němu v médiích vyjadřují, aniž by byl prezident jejich pacientem. „Je to neprofesionální,“ říká šéfredaktor Zdravotnického deníku a host pořadu Newsroom ČT24, který mimořádně vysílá v pondělí od 21:30.
28. 10. 2019|

Pražský hrad komerčně pronajal Vladislavský sál. Je to prodej hodnot a tradice, kritizuje památkářka

Pražský hrad poprvé komerčně pronajal Vladislavský sál. Od středečního rána má proslulé místo korunovace českých králů zabrané firma Louis Vuitton, která na sobotu do sálu pozvala 150 hostů na večeři a přehlídku luxusních šperků. Za pronájem zaplatí přes 15 milionů korun. Podle Pražského hradu je povolení zcela výjimečné.
19. 6. 2019|
Newsroom ČT24

Prezident Zeman pomohl čínské stařence, letělo internetem video. Bylo falešné

Video prezidenta Miloše Zemana pomáhajícího čínské stařence se v úterý stalo výrazným tématem českého mediálního prostoru. Záhy se ale ukázalo jako falešné. Jeho pravost brzy popřel také prezidentův mluvčí. Co na něm nesedělo? Téma rozebral nedělní Newsroom ČT24.
5. 5. 2019|