TÉMA

Kroupy

Kroupy loni způsobily rekordní škody, padaly ty největší v historii

Rok 2023 byl z hlediska počasí v mnoha oblastech rekordní. A týká se to i krup, ukázala nová zpráva Evropské laboratoře silných bouří.
26. 1. 2024|

Moravou a Slezskem projdou podle výstrahy silné bouřky

Východní částí republiky mají odpoledne a v noci na čtvrtek projít silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav tak vydal pro Moravu, Slezsko a okrajově i východ a jihovýchod Čech výstrahu, podle které může napršet přes čtyřicet milimetrů, mohou ale padat i kroupy a bouřky budou doprovázet prudké nárazy větru.
13. 9. 2023|

Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda

Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|

Počasí o víkendu bude divoké, meteorologové varují před velmi silnými bouřkami i povodněmi

Velmi silné bouřky projdou podle meteorologů o víkendu celým Českem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu hovoří i o prudkých přívalových deštích, kroupách a silných nárazech větru. Následně hrozí rozvodnění řek v jižních a východních Čechách, na Vysočině a na severozápadě Moravy a západě Slezska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 23:36|

Meteorologové varují před vysokými teplotami. Část území zasáhnou bouřky

V Česku bude ode neděle do úterý až 34 stupňů Celsia a na jihu a východě Moravy vydrží tropická vedra zřejmě až do soboty. V neděli odpoledne a večer také západ a severozápad Česka zasáhnou silné bouřky, oznámil ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Před vysokými teplotami varovali meteorologové již dříve, nyní výstrahu rozšířili na celé Česko.
20. 8. 2023|

Silná bouře v Praze zaplavila i Státní operu, škody budou značné

Silný déšť, vítr a kroupy zaměstnaly ve středu večer hasiče v hlavním městě a ve středních i východních Čechách. Do přibližně 22. hodiny celkem vyjeli k 170 případům, hlavně k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo vlakovou dopravu.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 23:59|

Německým Reutlingenem se prohnalo krupobití. Musely vyjet i sněžné pluhy

V německém městě Reutlingen ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko musely uprostřed léta vyjet do ulic sněžné pluhy. V pátek se městem na západě Německa prohnala lokální bouřka s krupobitím a silným deštěm a ulice zůstaly pokryté vrstvou bílých krup ve výšce až 30 centimetrů.
5. 8. 2023|

Všechny požáry v Řecku jsou pod kontrolou, riziko ale zůstává vysoké

Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Hasiči v celé zemi napočítali skoro stovku požárů, z nichž polovina trvala méně než 24 hodin, uvedl řecký tisk. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem vzniku požárů platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek. Dále hoří i jinde ve Středomoří.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 23:07|

Mění se statistiky největších zaznamenaných krup v Evropě, jedna teď měla i devatenáct centimetrů

Když 19. července zasáhly velké části jižní Evropy silné bouřky, přinesly také silné krupobití. Podle odborníků Evropské laboratoře pro silné bouře (ESSL) se jednalo o „obří krupobití“, což znamená, že padaly kroupy o průměru větším než deset centimetrů. Jedna z krup dokonce svými šestnácti centimetry překonala dosavadní evropské záznamy. Prvenství jí ale nevydrželo dlouho – už 24. července v Itálii naměřili kroupu o průměru devatenácti centimetrů.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 15:50|

Ve středu projdou Českem silné bouřky, doprovodí je kroupy, vydatný déšť a poryvy větru

Sváteční Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje znepříjemní bouřky, které mohou doprovodit i kroupy a také silné nárazy větru. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu přijdou do Čech již před polednem, Moravu zasáhnou později odpoledne a večer.
4. 7. 2023|

Kusy ledu padající rychlostí 120 kilometrů z nebe. Kroupy mohou i zabíjet

Tento týden přináší první výraznější bouřkovou epizodou tohoto roku. Bouřky můžou být doprovázeny i krupobitím, přičemž velikost krup může výjimečně přesáhnout i tři centimetry. A jejich dopad může způsobit nejen vážné zranění, ale dokonce i smrt.
22. 6. 2023|

Jihovýchod Česka zasáhnou bouřky doprovázené silným větrem a kroupami, varuje výstraha

Jihovýchod Česka zasáhnou v sobotu odpoledne a večer bouřky s kroupami a silným větrem. Místy se objeví také vydatný déšť, takže se mohou rozvodnit menší toky. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Padat mohou až dvoucentimetrové kroupy a vítr má v nárazech dosáhnout rychlosti až sedmdesát kilometrů za hodinu.
6. 5. 2023|

Do Česka dorazily bouřky, hrozí kroupy a silné deště

Bouřky, před kterými varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), se ze západu Čech přesouvají na Moravu a do Slezska, navečer mohou sílit. Teploty o víkendu se budou pohybovat do dvaceti stupňů Celsia, oteplení pak dorazí opět na začátku příštího týdne, kdy teploměry postupně ukážou až 26 stupňů.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:17|

V Liberci zemřel při bouřce muž, na kterého spadl strom

Česko zasáhly silné bouřky. V Liberci poblíž fotbalového stadionu U Nisy zemřel večer muž, na kterého spadl strom. Žena, která s ním byla, utrpěla středně těžké poranění. V tamním obchodním centru se také propadl strop, obešlo se to bez zranění. Bouřky silně zasáhly také například Prahu. Do 23:00 platila výstraha před bouřkami s přívalovým deštěm a kroupami, hrozí také rozvodnění menších kroků.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:10|

Bouřky dorazily do Česka. Hasiči vyjeli ke stovce zásahů

Část republiky zasáhly v pátek odpoledne silné bouřky, objevily se v jižních Čechách i na Hané, poté postoupily do oblasti středních Čech a Prahy. V souvislosti se silným deštěm a bouřkami vyjížděli hasiči do 22:00 k více než stovce zásahů. Nejvíc jich bylo v Jihočeském kraji a středních Čechách. Většinou čerpali vodu a odstraňovali spadlé stromy, uvedli hasiči na Twitteru.
19. 8. 2022Aktualizováno19. 8. 2022, 23:59|

Českem prošly v sobotu bouřky. Prahu zasáhlo krupobití, na silnici u Mníšku popadaly desítky stromů

Českem v sobotu odpoledne prošly prudké bouřky. Severovýchodně od Prahy padaly kroupy o velikosti přes dva centimetry, foukal i silný vítr kolem 90 kilometrů za hodinu. Na silnici u Mníšku pod Brdy popadaly desítky stromů, zavřená proto bude až do pondělí. Potvrdila se tak výstraha meteorologů, kteří v sobotu očekávali bouřky s vydatným déštěm a kroupami. Zároveň ale na Moravě v sobotu padlo hned několik teplotních rekordů.
23. 7. 2022Aktualizováno24. 7. 2022, 08:36|

Po bouřkách zůstaly stovky domácností bez proudu. Dodávky už jsou obnovené

Po velmi bouřlivých dnech se počasí na víkend zklidnilo. Do pondělí by nemělo pršet, měla by tedy opadnout povodeň, která ještě je na Blanici v Bavorově. Jinde již povodňové stupně nejsou. Zejména ve středu a v pátek spadlo na některých místech velké množství srážek, menší toky hlavně v jižních a středních Čechách jako Botič nebo Zlatý potok se rozvodnily až na úroveň padesátileté vody, Uherskohradišťsko zase zasáhla supercelární bouře. Dodávky elektrického proudu se už v postižených oblastech podařilo obnovit.
2. 7. 2022Aktualizováno2. 7. 2022, 20:20|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi

Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 14:57|

Českem procházejí bouřky, do soboty může lokálně spadnout až 100 milimetrů srážek

Bouřky, které od pátečního odpoledne procházejí částí Česka, mohou být podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zejména v Jihočeském kraji a na jihu Středočeského kraje a západě Vysočiny ojediněle extrémně silné. Doprovodit je může přívalový déšť, krupobití a vítr s nárazy kolem 70 kilometrů v hodině. Pásmo velmi silných bouřek se kolem 22. hodiny rozšířilo k severu až severovýchodu až po Prahu. Intenzivní srážky budou způsobovat zatopování níže položených míst a rozvodňování menších toků. Další bouřky se mohou v těchto oblastech objevit i v průběhu večera a první poloviny noci.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 21:50|

Večerní bouře připravily o proud tisíce domácností ve Středočeském a Pardubickém kraji

Nečekaně rychle přišly do Česka silné bouřky, které vystřídaly víkendové vedro. Meteorologové původně očekávali, že se v pondělí objeví až před polednem, ale nakonec přišly již před devátou ráno. S výjimkou severozápadu Čech platí v celé zemi kvůli bouřkám výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V Pardubickém kraji po druhé vlně bouřek hlásili energetici zhruba pět tisíc domácností bez energie. Ve Středočeském kraji bylo v půl desáté večer bez proudu na třináct tisíc domácností.  Na Vysočině večer vyjížděli hasiči k sedmdesáti událostem.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 22:02|

V Řeži naměřili nejvyšší červnovou teplotu, bylo tam 39 stupňů

V neděli panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy je ještě o desetinu stupně vyšší. Některá místa v Česku zažila ze soboty na neděli také letošní první tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. V pondělí pak mají na většinu území Česka podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dorazit bouřky, silnější by měly být ve východní polovině republiky. Může je doprovázet krupobití či silný nárazový vítr.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 17:45|

Bouřky s kroupami a vydatným deštěm prošly jihem republiky. O víkendu je vystřídají tropické teploty

Pás bouřek prošel ve čtvrtek odpoledne Českem. Nejsilnější byly na jihu republiky. Hasiči zasahovali na několika místech ve Zlínském kraji, ale i v jižních Čechách prudce pršelo, padaly i kroupy a místy počasí vytvořilo takzvanou bílou tmu. Večer zasáhla velmi silná bouřka Svitavsko.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 22:06|

Jih Česka zasáhnou bouřky s kroupami, varují meteorologové

Přes jih Česka se v neděli večer a v noci znovu přeženou silné bouřky s přívalovým deštěm, krupobitím a prudkými nárazy větru. V některých regionech na jihu Čech mohou být i velmi silné. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 6. 2022Aktualizováno5. 6. 2022, 20:26|