TÉMA

Lékařský odborový klub

Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech

Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|

Lékařské odbory páteční dohodu o růstu platů podpoří. Některé nemocnice jsou ale proti

Lékařské odbory podpoří dohodu, která má vést k odvolání protestu lékařů nespokojených s přesčasovou prací. Vyplývá to z usnesení, které Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) zveřejnil na svém Facebooku. Odvolání výpovědí z přesčasové práce, které lékaři od prosince podali, což znamenalo v některých nemocnicích výrazné omezení provozu, je ale podle nich individuálním rozhodnutím každého. Dohoda, k jejímuž podepsání má dojít v pátek, potvrdí navýšení odměňování v nemocnicích příští rok o 9,8 miliardy korun, lékařům o pět až patnáct tisíc korun měsíčně a ostatním pracovníkům o pět procent.
7. 12. 2023|

Jsme připraveni pokračovat v protestech, řekl Středula na odborářské demonstraci

Odboráři jsou připraveni k pokračování protestních akcí, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu pondělní demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V krátkém projevu na pražském Malostranském náměstí také kritizoval přístup vlády k sociálnímu dialogu. Vláda by se měla podle něj zamyslet nad tím, jak za dva roky zvládla sjednotit lidi proti sobě.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:08|

Stát chystá další odměny pro zdravotníky. Mají být v podobné výši jako za první vlnu epidemie

Stát připravuje další odměny pro zdravotníky za jejich nasazení v rámci druhé vlny epidemie koronaviru - peníze navíc by měli zaměstnanci nemocnic dostat za říjen, listopad a prosinec. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měla být výše odměn podobná těm za první vlnu, kdy zdravotníci za březen, duben a květen dostali 75 tisíc korun hrubého, nezdravotnický personál 30 tisíc. Stát za první vlnu vyplatil zdravotníkům přes jedenáct miliard korun.
26. 12. 2020Aktualizováno26. 12. 2020, 20:04|

Odměny za práci v době koronaviru přijdou zdravotníkům během října, termín ale kritizuje část opozice

Odměny za práci v době jarní epidemie koronaviru přijdou zdravotníkům v nemocnicích během října, potvrdil České televizi ministr Adam Vojtěch (za ANO). Termín ale kritizuje velká část opozice. Podle ní už měli mít lidé peníze na účtech. Stát plánuje do nemocnic poslat až jedenáct a půl miliardy.
2. 8. 2020|

Lékařské odbory se chystají za Babišem. Nelíbí se jim bonusy za nasazení v první linii

Lékařský odborový klub kritizuje odměňování zdravotníků a v úterý o něm bude jednat s premiérem Andrejem Babišem. Podle šetření lékařských odborů totiž v necelé polovině ze čtyřiceti oslovených nemocnic nedostali zaměstnanci žádný bonus za své nasazení kvůli pandemii nového koronaviru. Zdravotnický resort to vysvětluje tím, že vliv má jen na své přímo řízené organizace, jinak o bonusech rozhoduje zřizovatel.
7. 7. 2020|

Odměny náleží všem zdravotníkům, tvrdí odbory. Ministerstvo na ně chystá pět miliard korun

Odměny za dobu pandemie koronaviru náleží podle představitelů zdravotnických odborů všem zdravotníkům, nikoliv pouze těm, kteří se starali přímo o nakažené covidem-19. Měly by být podle nich odstupňované podle míry jejich ohrožení. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v polovině dubna vyzval státní nemocnice, aby daly odměny zdravotníkům pečujícím o pacienty pozitivní na koronavirus.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 14:44|

Odbory chtějí pro nemocnice na příští rok o 26 miliard více. Ministr řekl, že peněz mají dostatek

Do nemocnic by podle odborů a dalších organizací sdružených v tzv. krizový štáb proti kolapsu zdravotnictví mělo jít příští rok 45 miliard korun. Chybí podle nich finance na platy i rozvoj nemocnic. Pojišťovny se přitom s ministerstvem dohodly na 19 miliardách, což je meziročně asi o pět procent navíc.
29. 8. 2019|

Odboráři ostře zkritizovali ministra Vojtěcha. Žádají více peněz do zdravotnictví

Zástupci několika odborových a lékařských organizací na tiskové konferenci ostře zkritizovali situaci ve zdravotnictví. Prezident České lékařské komory Milan Kubek dokonce prohlásil, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ekonomicky „poslal zdravotnictví do kolen“. Třináctka organizací se shodla na požadavku zvýšení výdajů na zdravotnictví na devět procent HDP. Ministr návrh považuje za nereálný.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 21:40|
Doporučujeme

Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích loni překonal 85 tisíc. Polepšily si i sestry

Jak vyplývá z nových čísel ministerstva zdravotnictví, která získala Česká televize, průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích loni přesáhl 85 tisíc korun. U sester je to zhruba 43 tisíc. Rychlý růst v posledních letech je pro šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (nestr. za ANO) důležitým argumentem, proč už v příštím roce s výrazným navýšením nepočítá. Pro rok 2020 mluví maximálně o pěti procentech.
23. 4. 2019Aktualizováno27. 4. 2019, 11:55|