TÉMA

Seina

Paříž se chystá na olympiádu. Ohrozit ji mohou stávky nebo znečištěná Seina

Pořadatelé olympijských her v Paříži ve čtvrtek představili medaile. Na každé z nich je Eiffelova věž. Zároveň jdou do prodeje zbývající vstupenky. Přestože stavební práce úspěšně pokračují, blížící se sportovní i společenskou událost provázejí potíže, včetně vyšetřování uvnitř pařížského olympijského výboru.
9. 2. 2024|

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Umělá inteligence má pomoct s bezpečností při olympiádě v Paříži. Parlament schválil kontroverzní zákon

Francouzský parlament schválil novelu zákona o používání umělé inteligence k bezpečnostnímu monitoringu. Opatření souvisí s olympijskými hrami, které bude příští rok pořádat Paříž. Systém má na záběrech z kamer na veřejných místech rozpoznávat potenciální hrozby. Obličeje v reálném čase ale nakonec rozpoznávány nebudou. Organizace chránící lidská práva se přesto bouří a chtějí si na zákon kvůli možnému zneužití stěžovat u Ústavního soudu.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 20:04|

Macron a Le Penová se přou, zda stavět větrné elektrárny. Na ekologická témata lákají voliče levice

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb ve Francii vrcholí. Podle posledních průzkumů vede Emmanuel Macron před Marine Le Penovou o deset procentních bodů. Oba kandidáti se také připravují na důležitou televizní debatu. Nacionalistická politička doufá, že dopadne lépe než při poslední podobné diskusi před pěti lety a náskok soupeře stáhne. Jedním z hlavních témat má být i životní prostředí.
20. 4. 2022|

Paříž se připravuje na olympiádu. Řeší bezpečnost okolo Seiny a otevření katedrály Notre-Dame

V Pekingu už probíhají generální zkoušky slavnostního zahájení zimní olympiády. Hry v Číně začínají za necelé dva týdny. Paříž bude letní svátek sportu hostit až za dva a půl roku, francouzští organizátoři už však také připravili plán příprav. A netají se ambicí uspořádat nejvelkolepější událost moderních dějin.
24. 1. 2022|

Spory o rybolov trvají. Majitel zadržené britské lodě popřel, že ji Francie propustila

Majitel britské rybářské lodě, kterou francouzské úřady zadržely minulý týden poblíž přístavního města Le Havre, popřel předchozí informace, že plavidlo už bylo propuštěno. Británie zároveň uvítala poslední snahy Francie dále nevyhrocovat širší spor kolem rybolovu, který zadržení plavidla ještě vystupňovalo. Do řešení sporu se zapojuje i Evropská komise.
2. 11. 2021|

Francie zadržela loď britských rybářů. Londýn slibuje odvetu

Francie zadržela britskou rybářskou loď, která podle místní vlády lovila u ústí řeky Seiny bez patřičného povolení. Londýn slíbil odvetu, hovořil o porušení mezinárodního práva a oznámil, že si chce předvolat francouzskou velvyslankyni. Média incident spojují s eskalujícím sporem o právo na rybolov v britských vodách v návaznosti na brexit. Paříž vyhrožuje sankcemi za to, že prý nedostala dostatečný počet licencí.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:58|

Po pařížské Seině se bude plavit první komerční nákladní loď poháněná vodíkem

Evropský inovační projekt Flagships představil první komerční nákladní loď na světě, která bude mít vodíkový pohon. Bude se plavit po řece Seině v Paříži a její provoz by měl začít ještě během letošního roku.
10. 4. 2021|

Charente, Marna i Seina. Francii trápí zvýšené hladiny řek

Zvýšená hladina řeky Seiny ani po osmi dnech neopadá. Hydrometeorologové se naopak obávají, aby v nejbližších dnech nedošlo ještě k jejímu zvýšení, a velká voda trápí i obyvatele na jejím přítoku. Řeka Marna, která ústí do Seiny na okraji Paříže, zatopila několik desítek domů. V západní části Francie nyní svoji sílu ukazuje řeka Charente ve městě Saintes, kde zatopila historické centrum města. V současné době zde probíhá evakuace obyvatel.
8. 2. 2021|

Francii zasáhly přívalové deště, v Paříži se Seina vylila z břehů

Některé části Francie se v posledních dnech potýkají s přívalovými dešti. V Paříži se kvůli nim vylila z břehů Seina a zatopila nábřežní promenády či cyklostezky. Vydatné srážky lze podle meteorologů čekat i nadále, a v platnosti proto zůstává výstraha pro 21 oblastí, především na jihozápadě a severovýchodu země.
4. 2. 2021|

Omezuje v Paříži auta i „hotelové byty“. Teď má starostka Hidalgová šanci opět dobýt radnici

Za čtyři roky se jí podařilo snížit míru znečištění ovzduší v Paříži o patnáct procent a také vyhlásila válku automobilům. S řadou dalších problémů si starostka francouzské metropole Anne Hidalgová sice neporadila, přesto má právě ona nejlepší výchozí pozici pro blížící se volby. O tom, kdo usedne v čele pařížské radnice, se bude rozhodovat za dva měsíce. Hidalgová teď zahajuje kampaň za své znovuzvolení.
16. 1. 2020|

Patřil prezidentu Benešovi. Nyní se obraz Františka Kupky prodal za 20 milionů

Obraz Františka Kupky z raného období Pískaři na Seině ze sbírky prezidenta Edvarda Beneše, datovaný do roku 1907, se na sobotní aukci v Praze prodal za 16 milionů korun. I s aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 19,8 milionu korun. Oznámil to Miloš Svoboda za pořádající společnost European Arts. Vyvolávací cena byla 15,5 milionu korun.
2. 11. 2019|
Požár Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame je symbolem Paříže. Nad městem na Seině bdí od 12. století

Katedrála Notre-Dame, známá také jako Chrám Matky Boží, je spolu s Eiffelovou věží hlavním symbolem Paříže. „Nic nevystihuje Francii tak jako právě Notre-Dame,“ píše server BBC. Katedrála, kterou v pondělí zdevastoval mohutný požár, patří také k nejkrásnějším příkladům gotické architektury vůbec.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 08:12|