TÉMA

Samoživitelé

Na prodloužení náhradního výživného se našla shoda
Už více než dva roky funguje v Česku takzvané náhradní výživné. Tuto dávku stát dává samoživitelům, kteří od druhého rodiče nedostávají alimenty. Následně je sám stát po neplatičích vymáhá. Čerpání dávky může teď trvat maximálně dva roky, vláda však chce nyní délku pomoci zdvojnásobit. A opozice souhlasí.
23. 7. 2023|
Index finanční situace domácností mírně vzrostl, ukázal průzkum. Mnoho lidí ale má stále problém vyjít se svými přijmy
Ekonomická nálada Čechů se postupně uklidňuje – index finanční situace domácností po loňském výrazném propadu mírně vzrostl. Stále je ale horší než v předchozích letech, vyplývá z průzkumu společností STEM a KPMG. Řada lidí má problém vyjít se svými příjmy a víc než polovina Čechů si zároveň v posledních třech měsících nebyla schopná ušetřit žádné peníze.
27. 6. 2023|
Žadatelé čekají na sociální dávky i měsíce, podle ombudsmana jsou úřady práce podfinancované
Na vyplacení sociálních dávek čekají lidé v Česku mnohdy i několik měsíců. Těch, kteří je potřebují, totiž neustále přibývá, naopak zaměstnanců na úřadech práce je nedostatek. I proto mohou od února zájemci o pomoc volat na bezplatnou linku úřadu práce, kde zjistí, jak daleko je zpracování jejich žádosti, případně kdy mohou dávku očekávat. Podle ombudsmana Stanislava Křečka jsou úřady práce silně podfinancované.
1. 3. 2023|
Zpracování žádostí o příspěvek na bydlení vázne, samoživitelce hrozí, že skončí na ulici
Samoživitelka s dvojčaty dostala výpověď z nájmu v Praze 9 poté, co nezaplatila nájemné. Neměla na něj, protože jí včas nepřišel státní příspěvek. Vláda totiž sice lidi v nouzi pobízí, aby stát požádali o příspěvky na bydlení, s jejich výplatou ovšem bývá problém. Proč jsou úřady tak pomalé, zjišťoval ve 168 hodinách Jaroslav Hroch.
5. 12. 2022|
Výbava pro prvňáčka vyjde na více než šest tisíc korun, zdražují aktovky i psací potřeby
Nástup dětí do první třídy se domácnostem prodraží. Za kompletní vybavení budoucího školáka rodiče zaplatí v průměru 6500 korun. Jak zjistila ČT, letos je kvůli zdražujícím energiím i velkoobchodním cenám papíru výbava vyjde o dvě stě korun dráž. Vůbec nejvíc se podle oslovených prodejců inflace projevuje na cenách aktovek nebo papírenského zboží. Za starší děti pak domácnosti před začátkem školního roku utratí kolem dvou tisíc korun.
7. 8. 2022|Markéta Janovská
Pět tisíc mi na chvilku pomůže a doufám, že už se zdražovat nebude, říká samoživitelka k vládou odloženému příspěvku
Vláda zatím neschválila mimořádný příspěvek 5000 korun na dítě, který má rodinám s hrubým ročním příjmem do jednoho milionu korun pomoci například s rostoucími cenami energií. K návrhu se vrátí za týden. Samoživitelka Markéta Koulová ve vysílání ČT24 příspěvek přivítala, zároveň ale řekla, že doufá, že zdražování už nebude pokračovat. Plán vlády pomoci rodinám vzápětí vyvolal ostrý názorový střet mezi ministrem dopravy a opozičním poslancem.
25. 5. 2022|
Nevidomá žena vychovává sama dceru. Té jsou dva a stává se matčinýma očima
Alena Terezie Vítek přišla ve svých šestnácti letech úplně o zrak. O dvě desítky let později neplánovaně otěhotněla. Otec dítěte s ní nezůstal, nepomáhá jí ani rodina, která žije na druhé straně republiky. Přesto se rozhodla, že dceru vychová. Jak se dvojici daří, považují lidé, kteří s nevidomými pracují, za pozoruhodné, i když svým způsobem za přirozené. Dvouletá holčička je velmi samostatná a matce již dokáže s lecčím pomoci. Jejich příběh celou dobu sleduje Český rozhlas Radiožurnál a nyní pro 168 hodin i Jana Gerleová.
17. 1. 2022|
Nejohroženější pracovníci, senioři a samoživitelé se budou moct přihlásit o psychoterapii zdarma
Nejvíce ohrožení pracovníci, rodiče samoživitelé, senioři nebo lidé s minimálními příjmy mohou využít psychoterapeutické pomoci zdarma. Požádat o ni mohou prostřednictvím portálu Psychoterapie.cz. Nezisková organizace #delamcomuzu jim zprostředkuje 12 terapeutických sezení zdarma on-line nebo po telefonu. Ve zkušební verzi spouští portál již tento týden, naplno koncem listopadu.
9. 11. 2020|Barbora Janauerová
Ekonomická katastrofa nemusí nastat. Systémová řešení ohledně živnostníků lze stále včas přijmout, tvrdí Šmarda
Podle místopředsedy ČSSD Michala Šmardy lze systémová řešení ohledně podpory živnostníků stále přijmout tak, aby nedošlo ke katastrofálním ekonomickým důsledkům. Podnikatelům i zaměstnancům, na které dopadla vládní koronavirová opatření, jde prý stále ještě pomoci. Šmarda to řekl v úterý v pořadu ČT Události, komentáře, kde debatoval společně s lídrem SPD Tomiem Okamurou. Ten předtím uvedl, že systémová řešení dosud připravena nejsou, což může ekonomickou katastrofu způsobit.
14. 10. 2020|
OVM
Plaga chce respirátory pro učitele z šesti nejvíce nakažených regionů, nesouhlasí s ošetřovným do 13 let
Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených koronavirem, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Plaga také uvedl, že nesouhlasí s navýšením věku u ošetřovného z 10 na 13 let.
13. 9. 2020|
Úředníci chtějí, aby samoživitelky přinesly nájemní smlouvy partnerů, s nimiž se rozešly. Jinak nepomohou s bydlením
Někteří rodiče-samoživitelé přišli o příspěvek na bydlení, protože nedokázali úřadu práce předložit nově požadovaný doklad, že nežijí s bývalým partnerem. Ten se jim ale v případě, že se rozešli ve zlém, často špatně shání. Ministerstvo práce a sociálních věcí připustilo, že by úředníci mohli místo požadavku na expartnerovu nájemní smlouvu dělat šetření na místě, podle nevládních organizací navíc požadované informace vyplývají z jiných dokumentů, které úředníci mají.
23. 8. 2020|
Doporučujeme
Nepomáhat, ušetřit na dávkách. Bývalé pracovnice popsaly praxi úřadů práce
Pořad 168 hodin nedávno odvysílal reportáž o samoživitelce Evě. Ukázalo se, že úřady práce někdy lidem neposkytují pravdivé informace a nezprostředkují pomoc. Repotérky Zuzana Černá a Martina Houdková se zeptaly bývalých úřednic a ty popsaly nátlakový aparát – podle nich nejde o pomoc lidem v nouzi, ale o úsporu vyplacených dávek třeba proto, že vyšší úředníci za to dostávají odměny.
17. 2. 2020Aktualizováno22. 2. 2020, 12:59|
Pouze třetina samoživitelek dostává příspěvek na bydlení. A padesát tisíc z nich je v bytové nouzi
Celkem 54 tisíc českých rodičů samoživitelů se nachází v závažné bytové nouzi. Buď bydlení nemají vůbec, anebo hrozí, že o něj přijdou. Každý rok jich navíc zhruba dvanáct tisíc přibývá. Podle posledních statistik v takových rodinách vyrůstá na dvacet tisíc dětí.
15. 4. 2019|sab