TÉMA

Náplavka

Farmáři chtějí zůstat na pražských náplavkách, sepsali petici vánočním trhům

Tradiční sobotní farmářské trhy mají na pražských náplavkách v předvánočním období nahradit trhy adventní. Farmářům se to ale nelíbí, proto sepisují petici. Podle nich si za prosinec vydělají nejvíce peněz a ve svých rozpočtech už s nimi počítají.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 20:58|

Na nové olomoucké náplavce popraskala zeď. Je v naprostém pořádku, reaguje Povodí Moravy

Obyvatelé Olomouce si na nové náplavce, která se otevřela jen nedávno, všimli děr a prasklin. Objevily se poté, co vodohospodáři snížili hladinu řeky Moravy kvůli kontrole a údržbě jezu. Podle techniků Povodí Moravy se však není čeho obávat. Tvrdí, že jde pouze o kosmetické vady. Náplavka v Olomouci za stovky milionů korun vznikla v rámci další etapy protipovodňových úprav Moravy.
15. 7. 2023|

Liberecká náplavka má stavební povolení. Olomouc tu svou otevřela v sobotu

Projekt náplavky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje získal stavební povolení. Samotná stavba by měla začít letos na podzim. K projektu za 151 milionů korun město Liberec přidá zeleň v okolí, která nahradí parkoviště. Novou náplavku už v sobotu otevřela Olomouc, město ji pojmenovalo po prvním polistopadovém rektorovi Univerzity Palackého Josefu Jařabovi.
11. 6. 2023|

Praha uzavřela protipovodňová vrata. Toky zůstávají po vydatných deštích dál rozvodněné

Kvůli zvyšující se hladině Vltavy uzavřela Praha náplavky u řeky i protipovodňová vrata na Čertovce. Reaguje tak na zvyšující se hladiny na středních a dolních tocích s tím, jak odtéká voda po deštích z posledních dní. Hranice bdělosti stále platí na desítkách míst, druhý pohotovostní stupeň vyhlásili vodohospodáři u dvou lokalit.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 19:15|

Ostrava a Olomouc chtějí cyklistům usnadnit život. Novinky se ale podle cyklistů ani BESIP nepovedly

Města Ostrava a Olomouc se rozhodla, že vyjdou vstříc cyklistům a zajistí jim bezpečnější jízdu. Například v moravskoslezské metropoli vznikají nové cyklopruhy za tři miliony, vedou například přes Frýdlantské mosty. Cyklisté ale pruhy považují za nebezpečné. V Olomouci zase budí rozruch piktogramy, které se objevily na rekonstruované Masarykově třídě. Samo město přiznává, že takzvaný cyklokoridor je s ohledem na bezpečnost cyklistů legislativně nejslabší, na jiné řešení ale prý není prostor.
14. 6. 2022|

Pražské náplavky vyschnou. Zastupitelé rozšířili noční zákaz alkoholu

Praha rozšíří počet veřejných míst, kde je zakázáno pití alkoholu – z 837 na 1036. Novou vyhlášku, která to stanovuje, ve čtvrtek večer schválili zastupitelé s platností od července. Zákaz se nově bude týkat také náplavek, kde bude zákaz pití platit od půlnoci do 09:00. Nově rovněž bude pro postih stačit mít otevřenou lahev alkoholu, zatímco dosud museli strážníci přistihnout dotyčné přímo při pití.
27. 5. 2022|

Praha chce vyhláškou omezit alkohol na veřejnosti. Změny se mají týkat i náplavky

Vedení hlavního města chce od léta zavést přísnější pravidla pro pití alkoholu na veřejnosti. Přestupkem by nově měla být nejen samotná konzumace, ale i otevřená lahev, kelímek nebo plechovka v ruce. Rozšířit se má i seznam míst, kde je požívání alkoholu zakázané. Přibudou například náplavky na březích Vltavy, kde bude platit zákaz alkoholu od půlnoci do devíti hodin ráno. Změny bude příští týden projednávat pražské zastupitelstvo. Regulace alkoholu na veřejnosti platí v různých formách ve všech krajských městech.
21. 5. 2022|

Na Rašínově nábřeží v Praze musí řidiči jezdit kvůli opravě kolejí po náplavce

Začala rekonstrukce tramvajové trati na Rašínově nábřeží v úseku Palackého náměstí – Výtoň a omezení v dopravě čekají tramvaje i auta. Řidiči musejí v tomto směru jezdit objízdnou trasou po náplavce. Rekonstrukce za zhruba padesát milionů korun potrvá do 1. dubna. Auta budou po náplavce jezdit oddělena od chodců betonovými bloky v první fázi oprav do 8. března. V opačném směru pojedou podskalskými ulicemi.
15. 2. 2022|

Pražské náplavky letos čekají další úpravy a řada kulturních akcí

Praha plánuje na náplavkách dokončit investice do síťových rozvodů, přidat toalety a lavičky nebo vybudovat mola pro rybáře. Městská firma Trade Centre Praha (TCP) připravuje také větší úpravy části náplavky na smíchovské straně a jedná o umístění kamer a lamp veřejného osvětlení. Letos by se tam měly konat velké kulturní, sportovní nebo gastronomické akce.
12. 1. 2022|

Praha pokračuje v boji proti rušení nočního klidu, po půlnoci chce zakázat alkohol na náplavkách

Pražský magistrát připravuje novelu vyhlášky, která zakáže pití alkoholu na náplavkách mezi půlnocí a osmou hodinou ráno. Radní Jan Chabr (TOP 09) oznámil, že to má napomoci boji proti rušení nočního klidu lidmi, kteří si k řece nosí alkohol nakoupený v okolních večerkách. Novela vyhlášky by podle něj mohla být schválena v říjnu, nyní se připomínkuje.
13. 8. 2020|

Méně stánků a žádné občerstvení. Na pražské náplavce začaly farmářské trhy

Na pražské náplavce se v sobotu znovu otevřely farmářské trhy, ovšem za mnohem přísnějších hygienických podmínek a s menším počtem prodejců. Na místě bylo několik stovek lidí, nakupovali zeleninu, sazenice, květiny či potraviny. Stánky s potravinami určenými pro okamžitou spotřebu však chyběly. Zákazníci museli mít roušku, dodržovat rozestupy, používat dezinfekci a raději platit kartou. U některých stánků se však tvořily dlouhé fronty.
25. 4. 2020|

Půl druhé tuny. Na pražskou náplavku dovezli rekordně velké sklo z Thajska

Poslední z rekonstruovaných kobek na pražské náplavce se dočkala nového průčelí. Otáčí se podle svislé osy a slouží zároveň jako vchod. Elipsovité sklo, z něhož je vyrobeno, je silné sedm centimetrů a váží asi 1,6 tuny. Novinářům to řekli zástupci města a architekt Petr Janda. Celkem město rekonstruovalo na Rašínově nábřeží v Podskalí a na Hořejším nábřeží na Smíchově dvě desítky kobek.
2. 8. 2019|

Práce na ochraně proti povodním v centru Olomouce pokračují. Nový most už dostává jasnější obrysy

V centru Olomouce pokračuje jedna z nejnáročnějších stavebních akcí za poslední desítky let. V Komenského ulici roste nový most v rámci probíhající realizace protipovodňových úprav. Stavbaři dokončili pilíře spodní stavby a nyní budují podpěrnou konstrukci mostovky. V místě budoucí náplavky na pravém břehu řeky Moravy objevili základy středověkých domů.
2. 6. 2019|

Opravené kobky na pražských náplavkách hledají nájemce

Praha hledá nájemce několika opravovaných kobek na náplavkách podél Vltavy, které dosud sloužily jako sklady. Hotovy by měly být na Hořejším nábřeží na konci května a na podskalské náplavce na konci června. Zejména podskalskou náplavku v sezoně navštěvují tisíce lidí.
10. 4. 2019|