TÉMA

Rakovník

Zastupitelstva některých měst a krajů schválila rozpočty na příští rok

Zastupitelé řady krajů a měst v pondělí rozhodovali o rozpočtech samospráv na příští rok. Mnoho jich pro rok 2024 plánuje výdaje převyšující příjmy, schodky v takových případech většinou radnice a hejtmanství chystají pokrýt penězi naspořenými v předchozích letech. Nejasný plán hospodaření má zatím vedení Mladé Boleslavi, do příštího roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.
11. 12. 2023|

České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz

České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.
18. 8. 2023|

České dráhy modernizují. Na trať poprvé vyrazila nová souprava RegioFox

Zatím ve zkušebním provozu na koleje poprvé vyjela nová souprava Českých drah RegioFox. Sloužit bude na neelektrifikovaných tratích a nahradí dosluhující RegioNovy. Kromě většího komfortu mají nové vlaky řešit i nedostatek vozidel v regionech. Právě kvůli tomu platí České dráhy v některých krajích milionové pokuty – nejčastěji proto, že nasazují starší vagony, než mají ve smlouvě. Nových souprav nakoupí dopravce zatím celkem 78 za téměř sedm miliard korun. Podle národního dopravce jde o jednu z nejvýraznějších změn v regionální dopravě na železnici za poslední roky.
16. 8. 2023|

Uchazeči o studium na gymnáziích v Praze musí mít často o desítky bodů víc než jinde v Česku

Přes vyšší nabídku gymnázií v Praze v porovnání s jinými částmi Česka musí uchazeči o studium v hlavním městě pro přijetí získat zpravidla víc bodů než jejich vrstevníci v krajích. Zájemci o čtyřleté studium potřebují k přijetí v metropoli u jednotných přijímacích zkoušek většinou alespoň kolem 80 bodů, naproti tomu v krajích stačí někdy až o desítky bodů méně, vyplývá z informací na webech škol. Mnozí odborníci na vzdělávání upozorňují, že šance na úspěch u jednotných přijímacích zkoušek ovlivňují placené přípravné kurzy.
4. 5. 2023|

Rakovník je blíže k obchvatu. Severní úsek získal stavební povolení

Druhá část obchvatu Rakovníka získala stavební povolení. Práce na něm by tak podle vedení města mohly začít už příští rok. Místní čekají na odlehčení dopravy už více než patnáct let, část z nich už i sepsala petici. Vadí jim smog a jeho vliv na zdraví. Ulevit od průjezdu kamionů chtějí i lidé z dalších obcí a měst ve středních Čechách, třeba ve Staré Boleslavi nebo Zápech.
24. 2. 2023|

Zeman podal dovolání ve sporu se Šarapatkou, jde o omluvu za výrok o neschopnosti

Prezident Miloš Zeman podal dovolání ve sporu se svým bývalým poradcem Zdeňkem Šarapatkou o omluvu za výrok, že ho vyhodil pro neschopnost. Serveru Seznam Zprávy to řekl mluvčí Okresního soudu v Rakovníku Marcel Lehečka. Krajský soud v Praze loni v listopadu pravomocně rozhodl, že se Zeman omluvit musí. Zemanův právník Marek Nespala rozhodnutí převzal v pondělí, Zeman má sedm dnů od převzetí na to, aby omluvu Šarapatkovi zaslal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:10|

O vlaky nejspíše přijdou další středočeské tratě. Ze Slaného i Lužné na sever jezdí málo cestujících, tvrdí kraj

Středočeský kraj bude už jen rok platit provoz na dvou regionálních tratích. S jízdním řádem pro rok 2024 by se měla k těm, která přišla od posledních krajských voleb o pravidelnou osobní dopravu, zařadit spojení ze Slaného do Loun a z Lužné u Rakovníka do Žatce. Záleží ještě na postoji obcí, ty ale daly najevo, že by za určitých podmínek mohly na náhradu vlaků autobusovými linkami kývnout. Dva úseky kdysi velmi významných tratí se tedy nejspíše připojí k šesti lokálkám, které o vlaky přišly loni, a k trati mezi Křincem a Městcem Králové, která utichne letos v prosinci.
25. 11. 2022|

Zeman se odvolal ve sporu se Šarapatkou, případ projedná pražský krajský soud

Prezident Miloš Zeman se odvolal proti rozsudku, podle kterého se má omluvit svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi za výrok o jeho údajné neschopnosti. Případ tak projedná Krajský soud v Praze. Potvrdil to Marcel Lehečka, mluvčí Okresního soudu v Rakovníku, který o omluvě v květnu rozhodl. Zeman před pěti lety prohlásil, že v době, kdy byl premiérem, nechal svého poradce Šarapatku vyhodit pro neschopnost. Ten však podle soudu odešel sám a po dohodě.
1. 7. 2022|

Policie odložila případ možného neposkytnutí pomoci Zemanovi. Podezření se nepotvrdilo

Policisté ukončili prověřování okolí prezidenta Miloše Zemana kvůli možnému podezření z neposkytnutí pomoci v době před hospitalizací prezidenta. Podle policie se podezření z trestného činu nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl okresní státní zástupce Lukáš Hossinger z Okresního státního zastupitelství v Rakovníku. Policie si kvůli prověřování pozvala loni v listopadu několik zaměstnanců Pražského hradu k podání vysvětlení. Kromě šéfa ochranky prezidenta Martina Baláže vypovídal na policii také hradní protokolář Vladimír Kruliš nebo hradní kancléř Vratislav Mynář.
1. 3. 2022|

Z Kralup do Loun a Velvar začaly jezdit moderní nízkopodlažní vlaky. Nahradí 40 let staré motoráky

Na železniční trati z Kralup nad Vltavou do Loun a Velvar začaly v pondělí jezdit moderní nízkopodlažní vozy. Nahradily více než čtyřicet let staré motoráky. České dráhy (ČD) tak testují provoz těchto vozidel typu RegioSpider, obdobné by postupně měly začít jezdit i na dalších středočeských regionálních tratích, uvedl středočeský krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).
8. 11. 2021|

Část konvoje NATO už je v Rančířově, po přespání budou vojáci pokračovat do Maďarska

Do Rančířova na Jihlavsku časně ráno dorazila první část konvoje amerických vojáků, kteří přes Česko přejíždí z Německa na cvičení NATO v Maďarsku. Na cestu se opět vydají večer, Českou republiku opustí na hraničním přechodu v Břeclavi. Další dvě části konvoje do Česka přijedou v neděli a v pondělí večer.
23. 5. 2021Aktualizováno23. 5. 2021, 11:57|

Do škol by se mohli vrátit odborníci bez pedagogického vzdělání, rozhodli poslanci

Na středních školách by mohli učit experti bez pedagogického vzdělání. Schválila to sněmovna přes kritiku pedagogických fakult, organizací a odborů. Pokud úpravu nezmění Senát, sociální demokraté se ji chtějí pokusit zrušit poslaneckým návrhem. Sněmovna také dala šanci zrušení dětských domovů pro děti do tří let. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) poslance informovala o tom, že stát vyplatil z programu Antivirus firmám postiženým koronavirem dosud 26,3 miliardy korun.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 19:26|

Ve středu testy odhalily téměř 17 tisíc případů. Index rizika zůstává na pátém stupni

Laboratoře odhalily ve středu v Česku 16 939 případů koronaviru. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum. Pozitivních bylo téměř 52 procent testů, což je rovněž rekordní hodnota. S covidem-19 je hospitalizováno téměř 5900 lidí, zhruba o 200 více než ve středu. V těžkém stavu je 845 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Rizikové skóre PES zůstává na 80 bodech a druhý den je tak v nejvyšším pátém stupni pohotovosti.
31. 12. 2020Aktualizováno31. 12. 2020, 12:52|

Francie se chystá uvolňovat některá koronavirová opatření, kultury se to ale nedotkne

Francouzští epidemiologové tvrdí, že země má za sebou vrchol druhé vlny pandemie. Už v úterý má prezident Emmanuel Macron oznámit postupné uvolnění karantény v některých oblastech. Určitě ale mezi ně nebudou patřit kulturní akce, umělcům proto dál zbývá jen práce z domova.
21. 11. 2020|

Některé knihovny organizují první pomoc pro čtenáře. Nabízejí dovoz knih až domů

Knihovny jsou kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru v současné době uzavřené, řada z nich ale nabízí čtenářům rozvážku domů. Zájemci si knihy mohou objednat přes internet nebo telefonicky, vracet je budou až po skončení nouzového stavu.
9. 11. 2020|

Kraje, města i nemocnice hledají možnosti, jak se od středy postarat o děti zdravotníků

Kraje, města i zdravotnická zařízení řeší, kde a kdo bude hlídat děti lékařů, sester a dalších klíčových zaměstnanců. Někde teprve hledají prostory, jinde už vědí, kam budou moci rodiče od středy své děti přivést. Podle prezidentky České asociace sester by jich v některých nemocnicích mohlo kvůli uzavření prvního stupně základních škol chybět až 30 procent. Všechny základní školy podle rozhodnutí vlády čeká od středy úplné uzavření. Děti z prvního stupně by se do nich měly vrátit 2. listopadu.
13. 10. 2020|

Novým senátorem v Lounech je lékař a rakovnický radní Ivo Trešl, porazil Vladimíra Drápala

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Louny zvítězil Ivo Trešl (za STAN). Lékař a rakovnický radní, který vyhrál i první kolo, získal v tom druhém 58,39 procenta hlasů. Jeho protikandidát Vladimír Drápal (za ODS) obdržel přes čtyřicet procent. Volební účast v druhém kole dosáhla na Lounsku necelých 15 procent.
10. 10. 2020|
90' ČT24

Bude to fungovat? Někteří ředitelé před otevíráním škol tápou

Někteří kantoři jsou krátce před obnovením částečného provozu základních a středních škol skeptičtí k tomu, jak bude výuka fungovat. Ředitelé dostali od ministerstva školství sadu doporučení, někteří ji ale hodnotí jako nepřehlednou. Podle odborů jsou některé body pro učitele škodlivé. Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale považuje doporučení za správně připravená a konzultovaná s kantory. Obnovením výuky se zabývala úterní 90' ČT24.
6. 5. 2020|

30 let zpět: První svého druhu v Československu

Co mají společného Rallye Paříž–Dakar a rakovnický pivovar? Podívejte se na reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 2. 2020|

Na Lounsku havaroval autobus se studenty, vážněji zraněno je pět lidí

U Blšan na Lounsku havaroval v neděli ráno patrový autobus převážející 69 lidí, převážně studentů. Jeden student skončil s vážným poraněním v pražské nemocnici v Motole, další čtyři mají středně vážná zranění. Podle informací od mluvčího Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokopa Voleníka není ale nikdo v ohrožení života.
9. 2. 2020Aktualizováno9. 2. 2020, 18:10|

Lípy, jilmy, javory. Nejkrásnější alej Česka roste v Rakovníku

Vítězem devátého ročníku ankety Alej roku se stalo stromořadí lip, jilmů a javorů, které roste ve středočeském Rakovníku podél místního potoka. V lidovém hlasování organizovaném neziskovou organizací Arnika uspěly také aleje v Prostějově a Dolním Benešově na Hlučínsku.
9. 1. 2020|
Sucho

Stát se pokusí najít 200 milionů korun na výkup pozemků u Rakovníka. Vzniknout tam mají vodní nádrže

Vláda projedná dodatečné finance na výkup pozemků pro vodní nádrže Senomaty a Šanov. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) by mělo jít zhruba o 200 milionů korun. Rakovnicko patří k nejsušším oblastem v Česku. Vodní díla mají podle premiéra Andreje Babiše (ANO) pomoci zemědělcům, zejména chmelařům, a průmyslovým firmám. Vedle toho stát připravuje více než miliardu korun na projekty zaměřené na zadržení vody v krajině.
17. 7. 2019Aktualizováno17. 7. 2019, 15:15|

Policisté zadrželi muže, kterého Slováci podezírají z účasti na nájemné vraždě

Muže podezřelého z účasti na nájemné vraždě na Slovensku zadrželi v pondělí čeští policisté. Učinili tak na základě evropského zatykače. O případném vydání zadrženého rozhodne soud.
9. 4. 2019Aktualizováno9. 4. 2019, 17:37|