TÉMA

Česká komora architektů

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

Českou cenu za architekturu si zasloužila lávka v Litomyšli. Do finále se dostaly i hřbitov či jatka

Hlavní cena v soutěži Česká cena za architekturu náleží autorům z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli. Podle porotců je lávka produktem komunity, která časem vytvořila z architektury významnou součást svého veřejného života, předmět společné občanské vize budoucnosti. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2023 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých děl.
10. 11. 2023|

Vláda chce mimořádnou daň od roku 2023, spojí ji s daňovým balíčkem, oznámil Stanjura

Vláda se kloní k tomu, aby daň z neočekávaných zisků platila od roku 2023, přestože evropské nařízení umožňuje ji uplatnit už od letoška. Po jednání vlády to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zavedení daně kabinet podle něj spojí s daňovým balíčkem, který čeká druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) oznámil, že podporu kvůli vysokým cenám energií bude moci čerpat více velkých firem. Vláda rozšířila program na všechny sektory hospodářství.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 22:34|

„Architektura je blázinec,“ myslí si Eva Jiřičná, laureátka Pocty České komory architektů

Má „úžasný cit pro konstrukci stavby“ oceňuje Česká komora architektů mimo jiné na práci Evy Jiřičné. České rodačce, která se dokázala prosadit i ve světě, uděluje letos ocenění za celoživotní dílo. Poctu převezme Jiřičná od svých kolegů 23. června při vyhlášení nominací na letošní České ceny za architekturu.
23. 6. 2022|

Českou cenu za architekturu dostali autoři rekonstrukce hradu Helfštýn

Českou cenu za architekturu dostali Miroslav Pospíšil a Martin Karlík z kanceláře atelier-r za návrh rekonstrukce paláce hradu Helfštýn. Ve finále letošního ročníku ceny porota vybírala mezi sedmi díly. Celkově se o cenu ucházelo 170 realizací dokončených v posledních pěti letech. Soutěž pošesté organizovala Česká komora architektů, vítězové si pro ocenění přišli do Fora Karlín.
8. 11. 2021|

Obcemi poničenými tornádem putují statici a projektanti. Radí s výstavbou domů

Odborníci z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) zorganizovali putovní poradnu v jihomoravských obcích, které poničilo tornádo. Statici, projektanti a také právníci přímo na místě radí lidem s výstavbou nových domů. Stánek je určený zejména těm, kteří definitivně přišli o střechu nad hlavou a stavbu nového domu budou zařizovat úplně od začátku.
3. 8. 2021|

Díky novele by se mohlo stavět efektivněji. Zákon je ale hybrid, míní předseda českých architektů Kasl

Rychlejší povolování staveb, snížení byrokracie, vše pod jedním úřadem. To měla přinést novela stavebního zákona, které poslanci dali zelenou, ale přes Senát už neprošla a vrací se do sněmovny. Podle předsedy České komory architektů a bývalého pražského primátora Jana Kasla je zákon hybridem, který vznikl jako směsice mnoha návrhů. Řekl to ve středečním Interview ČT24.
8. 7. 2021|

Pomalá stavební řízení ovlivňují českou ekonomiku i život jednotlivců, upozorňuje Bilance

Stavební povolování je v Česku rekordně pomalé, v mezinárodním srovnání se republika umisťuje za rozvojovými zeměmi. Vysoká poptávka a zároveň nedostatek bytů vyhnaly ceny tak vysoko, že se pro řadu lidí stalo vlastní bydlení nedostupné. Složitá byrokracie a pomalý postup úředníků komplikuje život nejen velkým investorům, ale také drobným stavitelům, kteří si chtějí třeba jen rozšířit rodinný dům. Tématu se věnoval nový ekonomicko-publicistický pořad České televize Bilance.
2. 3. 2021|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Investoři nemohou čekat roky, míní Dostálová. Stavební zákon má jít do sněmovny v září

Nový stavební zákon ve čtvrtek půjde do legislativní rady vlády. Ta ho přes léto projedná a v září by měli návrh posoudit poslanci, nastínil premiér Andrej Babiš (ANO). Platit by podle něj měl od jara 2021, účinnost by měla nabíhat postupně do poloviny roku 2023. Podle vládní analýzy přichází česká ekonomika pomalým povolováním staveb ročně o 7,1 miliardy korun. Novou podobu zákona už v pondělí kritizovaly podnikatelské komory a svazy, nelíbí se ani České komoře architektů.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 21:13|

Oprava havířovského nádraží začala. Unikátní bruselský rukopis mají práce zachovat

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila rozsáhlou opravu výpravní budovy železniční stanice v Havířově na Karvinsku. Práce na budově, která byla postavena v takzvaném bruselském stylu, přijdou na 137 milionů korun a potrvají dva roky.  Úpravy mají osobitý vzhled budovy zachovat, změní se ale dispozice.
27. 5. 2019|
Události komentáře

Pozlacené koleje Zahy Hadid ve mně budí rozpaky, říká exprimátor a nový šéf komory architektů Kasl

Novým předsedou České komory architektů se stal Jan Kasl. Sedmašedesátiletý pražský rodák je známý nejen jako architekt, ale také jako někdejší výrazný komunální politik. V barvách ODS byl v letech 1998 až 2002 pražským primátorem. V rozhovoru s Jakubem Železným v Událostech, komentářích představil své priority a také zhodnotil některé moderní pražské stavby.
25. 4. 2019Aktualizováno28. 4. 2019, 12:34|

Na SEFO v Olomouci proběhne nová soutěž. Domluvil se na tom ministr Staněk s vedením muzea

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) se domluvil s vedením Muzea umění na nové architektonické soutěži na Středoevropské fórum v Olomouci. Zároveň se připraví i vypořádání závazků k projektu. Podle ministra by soutěž neměla předem vyloučit žádného z potenciálních účastníků. Původní autor projektu Jan Šépka se v případě vyloučení ze soutěže obrátí na soud.
4. 4. 2019|