TÉMA

Tramvajová dráha

Do olomouckých Pavloviček opět pojedou tramvaje. Podnik teď zvažuje i velkou opravu trati

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) plánuje, že v sobotu obnoví provoz na tramvajové trati z hlavního nádraží do Pavloviček. Zastaven byl v polovině října po srážce nákladního auta s osobním vlakem a následném požáru na železničním přejezdu v městské části Bělidla. Požár poškodil křížení tramvajové trati s železničními kolejemi i trolejové vedení. Náhradní přepravu cestujících do Pavloviček od té doby zajišťují autobusy. Oprava tramvajových kolejí míří do závěrečné fáze, řekl na konferenci Olomoucké dopravní fórum předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík.
7. 11. 2023|

Opravy tratí zastaví některé pražské tramvaje

Cestující pražské MHD se od pátku 27. října musí připravit na další omezení. Kvůli opravě tramvajové trati mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice nebudou až do 5. prosince jezdit tramvaje. Krátký úsek budou muset objíždět po jiných trasách. Náhradní doprava mezi oběma zastávkami však zavedena nebude. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP).
25. 10. 2023|

Škoda po srážce na železničním přejezdu v Olomouci je 36 milionů. Hasiči vyzdvihli reakci vlakvedoucího

Škoda po úterní srážce kamionu s vlakem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech se dostala na 36 milionů korun. Kromě škody kolem 26 milionů na vlakové soupravě a kamionu, které pohltil po nárazu požár, vznikla další na zničené infrastruktuře železniční a tramvajové trati, a to deset milionů korun, řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční doprava na trati už byla obnovena, tramvaje úsekem zatím nejezdí. Hasiči ocenili reakci vlakvedoucího, který podle nich zachránil cestujícím život.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 15:13|

Praha nechá udělat projekt tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do Michle

Hlavní město si nechá od dopravního podniku (DPP) vypracovat projekt na výstavbu tramvajové trati z Dvorců přes Budějovickou do ulice U Plynárny v Michli, kde by se napojila na současnou trať. Projekt vyjde na 50 milionů korun a náklady na výstavbu trati jsou předběžně odhadovány na 1,7 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. Kdy se přesně začne stavět, není jasné, stejně tak konečná cena bude záviset na podobě projektu a na výběru dodavatele.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 13:32|

Kvůli rekonstrukci kolejí nejezdí tramvaje na Bílé Hoře. Omezení je i v Poděbradské

Od pondělí až do neděle 3. září nepojedou kvůli rekonstrukci tratě tramvaje v úseku mezi zastávkami Malý Břevnov a Bílá Hora v Praze. Omezení se týká tramvajových linek 22, 25 a 97, ale také automobilové dopravy. Současně byl až do neděle 3. září přerušen provoz tramvají v Poděbradské ulici v úseku Harfa a Starý Hloubětín. Pražský dopravní podnik (DPP) o tom informoval v tiskové zprávě. Po změněných trasách jezdí tramvaje 6, 8, 14, 25 a 92, podnik zavedl náhradní autobusy.
21. 8. 2023|

Mezi Karlovým náměstím a I. P. Pavlova v Praze nejezdí tramvaje. Omezení se týká deseti linek

Oprava vytížené tramvajové trati v Ječné ulici mezi zastávkami Karlovo náměstí a I. P. Pavlova zkomplikovala v pátek brzy ráno tramvajovou dopravu v centru Prahy. Provoz šesti denních a čtyř nočních linek bude přerušen až do 20. srpna. Omezení se dotkne také provozu na magistrále, protože dělníci opraví koleje křižující Sokolskou a Legerovu ulici. Cestující budou muset využít náhradní autobusy X10 a X91, které pojedou mezi oběma zmíněnými zastávkami. Trať se neopravovala skoro třicet let.
11. 8. 2023|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

V sobotu vyjede poprvé tramvaj z Modřan do Libuše. Nová trať stála přes tři sta milionů

Cestující v Praze se budou moci od soboty 27. května svézt tramvají z Modřan až do Libuše. Na 1750 metrů dlouhé trati bude jezdit linka číslo 17 a jsou na ní čtyři nové zastávky. Náklady na stavbu činily zhruba 304,2 milionu korun, většinu peněz získalo město z evropských fondů, řekli primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti) a generální ředitel dopravního podniku (DPP) Petr Witowski. DPP letos plánuje zprovoznit mimo jiné také trať do Holyně nebo na sídliště Dědina.
26. 5. 2023|

V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu

V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|

Na pražskou Malou Stranu se vrátily tramvaje o týden dřív. Data z uzavírky poslouží k rozhodování o trvalém omezení pro auta

V Praze na Malé Straně od pondělí po dvou měsících oprav kolejí mezi Klárovem a Újezdem opět jezdí tramvaje. Výluka měla původně trvat do 1. dubna, díky dobrému počasí ale pražský dopravní podnik zrekonstruoval tramvajovou trať o týden dřív. V době oprav Praha sbírala data o okolní dopravě, na jejich základě chce podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) zavést opatření, která by vedla ke zklidnění provozu v širším centru města.
27. 3. 2023|

Tramvaje se na Malou Stranu vrátí o týden dřív. Opravu se podařilo zkrátit

Provoz tramvají se na pražskou Malou Stranu vrátí v pondělí 27. března, téměř o týden dříve proti plánu. Opravu frekventované trati z Klárova na Újezd se podařilo díky dobrým klimatickým podmínkám zkrátit, informovala v pátek mluvčí Dopravního podniku Praha (DPP) Aneta Řehková. Původně měla být trať zprovozněna v sobotu 1. dubna.
10. 3. 2023|

Brněnské podzemní tramvaje jezdí k bohunické nemocnici už i s cestujícími

Nová tramvajová trať k bohunické nemocnici v Brně už je v provozu. Právě v pondělí začala první zatěžkávací zkouška, kdy tisíce lidí míří do nemocnice, k univerzitnímu kampusu či do obchodního centra. Koleje, které odbočují z bohunické tratě za zastávkou Osová, se stavěly od konce roku 2019, trať stála 1,4 miliardy korun. Z velké části vede tramvajovým tunelem, který je nejdelší v Česku. U zastávky Nemocnice Bohunice také funguje nový přestupní terminál pro městské i regionální linky.
12. 12. 2022|

V Ostravě je už čtvrtý úsek, po kterém mohou tramvaje jezdit osmdesátkou

Dopravní podnik Ostrava (DPO) obnovil provoz na zmodernizované tramvajové trati v nejlidnatějším obvodu Jih. Renovace mezi zastávkami Josefa Kotase a Václava Jiříkovského stála více než 85 milionů korun. Jde už o čtvrtý úsek v krajském městě, kde tramvaje jako jediné v Česku mohou jezdit rychlostí až 80 kilometrů za hodinu, řekl generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.
11. 12. 2022|

Pražský dopravní podnik chce dvě stě nových tramvají

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal tendr na dodávku až dvou set tramvají v předpokládané hodnotě 15 miliard korun. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Prvních čtyřicet vozů odebere závazně, na další uzavře rámcovou smlouvu do roku 2035. Na nákup první dvacítky vozů chce firma využít evropské dotace z Národního plánu obnovy. Vozy budou potřeba na obnovu vozového parku i obsluhu nových tratí.
21. 11. 2022|

Na největší olomoucké sídliště už jezdí tramvaje. Nová trať stála skoro 470 milionů

Na nejlidnatější olomoucké sídliště Nové Sady začaly v úterý jezdit tramvaje. Stavba nové trati probíhala dvacet měsíců a stála 469 milionů korun. Zakončena je úvratí, mohou ji tak obsluhovat pouze obousměrné tramvaje. Po novém úseku zatím jezdí výlukové linky X3 a X5, a to kvůli pracím u hlavního nádraží, kde se opravují koleje a buduje napojení tramvají k nové vozovně, a také kvůli opravě železničního přejezdu v Pavlovičkách.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 18:51|

Policie obvinila firmu Eurovia kvůli opravě tramvajové trati v Liberci, píše Zdopravy.cz

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu na konci září obvinili stavební společnost Eurovia CS a tři další sesterské firmy ze skupiny Vinci Construction z trestných činů zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Server Zdopravy.cz napsal, že trestní stíhání souvisí s rekonstrukcí tramvajové trati v Liberci v roce 2016. Eurovia pochybení odmítá.
11. 10. 2022|

Brněnské „metro“ je v provozu. Podzemní tramvaje však jezdí ke kampusu zatím jen na zkoušku

Nová tramvajová trať v Brně k bohunické fakultní nemocnici a ke kampusu Masarykovy univerzity je v ověřovacím provozu. Tento týden už po ní začaly jezdit tramvaje a zbývá dokončit montáž některých technologií. Stavebně je trať pro „šaliny“ včetně tunelu prakticky hotová, řekl generální ředitel Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloš Havránek. Provoz s cestujícími by mohl začít v neděli 11. prosince, kdy je celostátní změna jízdních řádů.
15. 9. 2022|

V Ostravě i Olomouci začnou další tramvajové výluky. Dotknou se hned několika linek

V Ostravě i Olomouci začnou v nejbližších dnech další výluky v tramvajové dopravě. V ostravském obvodu Jih se v sobotu začne rekonstruovat trať v Horní ulici. Až do 10. prosince kvůli tomu nebudou jezdit tramvaje ve směru na Dubinu a lidé budou muset cestovat náhradními autobusy. V Olomouci zase kvůli opravě trati nepojedou od pondělí 19. září tramvaje na Novou Ulici. Výluka začne hned, jak se otevře tramvajová trať mezi tržnicí a křižovatkou u Drápala.
14. 9. 2022|

Před 125 lety začaly v Liberci jezdit tramvaje. Dříve typické úzkokolejce už ale odzvonilo

Ve čtvrtek uběhlo 125 let od doby, kdy do libereckých ulic poprvé vyjely elektřinou poháněné tramvaje. Město se na konci 19. století stalo teprve třetím českým městem s tramvajovou dopravou. V roce 1897 jezdily elektrické tramvaje jen v Praze a Teplicích. První linka v Liberci spojovala železniční nádraží a Lidové sady u zoologické zahrady, místní radní tehdy zvolili metrový rozchod kolejí, který se pro město stal na dlouho typický. Poslední úzkorozchodný úsek zmizel v roce 2021.
25. 8. 2022|

Ostravský dopravní podnik zmodernizuje část tramvajové trati v Porubě. Bude méně hlučná

Dopravní podnik Ostrava (DPO) za 236 milionů korun zmodernizuje více než 1,6 kilometru dlouhý úsek tramvajové trati v Opavské ulici v Ostravě-Porubě. Z klasického kolejového roštu nechá trať předělat na systém pevné jízdní dráhy, což sníží hluk a vibrace. Současně opraví pět nástupišť. Cestující ale čekají komplikace, protože tramvaje kvůli stavbě budou mít celé prázdniny výluku, a omezena bude i automobilová doprava.
24. 6. 2022|

V Praze začne jezdit tramvaj z Barrandova do Holyně. Jako první novým úsekem projel historický vůz

V sobotu začnou v Praze jezdit pravidelné tramvajové spoje na prodloužené trati ze stanice Sídliště Barrandov do Holyně. První tramvaj vyjela na trať už v pátek, ovšem pouze historický vůz v rámci vyhlídkových jízd. Náklady na stavbu nové tramvajové tratě byly asi 260 milionů korun, z toho dvě stě milionů získal Dopravní podnik Praha (DPP) z evropských fondů. Podnik navíc plánuje příští rok na jaře zahájit stavbu dalšího prodloužení z Holyně do Slivence.
8. 4. 2022|

Namísto lanovky bude zatím na Ještěd jezdit autobus. Cestující nabere už na konečné tramvají

Za zničenou kabinovou lanovku na Ještěd zajistí Liberecký kraj náhradní autobusovou dopravu. Turisty by měla vozit od konečné tramvaje v Horním Hanychově na parkoviště u Horské chaty Ještědka pod vrcholem. Hejtmanství plánuje zahájení autobusové dopravy už od začátku turistické sezony v dubnu. Nejprve zřejmě o víkendech a svátcích, v létě pak každý den. Podle náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj) bude záležet na zájmu lidí.
2. 3. 2022|

Tunel je hotov, začne stavba tramvajové tratě. Budování brněnského městského okruhu pokračuje

Stavba brněnského velkého městského okruhu pokračuje i v zimních měsících. Zhruba v polovině jsou práce na tramvajovém tunelu v úseku Žabovřeská. Hrubá stavba je hotová. Půl roku také vznikají mostní estakády na Tomkově náměstí. Obě úpravy by měly pomoct plynulosti dopravy v krajském městě.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

Stavba nové trati na okraji Olomouce zavře rušnou křižovatku. Zastaví se i tramvaje v centru

Stavba nové tramvajové trati z centra Olomouce na sídliště Nové Sady v pondělí výrazně zkomplikuje dopravu. Úplně se uzavře křižovatka ulic Schweitzerova, Zikova a Jeremiášova. Jinými trasami budou muset jezdit auta i autobusy MHD. V pondělí navíc začne i další omezení v dopravě. Kvůli napojení tramvajové trati a okolních ulic na nový most přes řeku Moravu se zastaví tramvaje na páteřní trati vedoucí centrem Olomouce. Výluka bude trvat až do ukončení prací na mostě, tedy do poloviny roku.
7. 1. 2022|