TÉMA

Telč

Zámek Telč otevírá po rekonstrukci i dosud utajené prostory. Přístupný zůstane celoročně

Zámek Telč se po rekonstrukci opět v plnohodnotném provozu otevírá návštěvníkům. Rozsáhlejší obnovy se památka zapsaná na světovém dědictví UNESCO dočkala po půlstoletí. Otevřená bude nyní celý rok. Přibyly nové prohlídkové trasy i moderní návštěvnické centrum. Restaurováním prošla například renesanční kaple a Rytířský sál s kazetovým stropem, poprvé jsou zpřístupněny očím veřejnosti dosud utajené prostory bývalého zámeckého pivovaru se sýpkou.
27. 7. 2023|

Kvůli bouřce se zastavily vlaky na dvou tratích. Na koleje spadly stromy

Stromy popadané kvůli bouřce ve středu omezily dopravu na dvou tratích v Jihočeském kraji a na Vysočině. Po 13:30 se podle informací Českých drah (ČD) zastavil provoz mezi Dačicemi a Telčí na Jihlavsku. Obnovit se ho podařila asi po dvou hodinách. Před 16:00 vlaky nejezdily také v úseku Rybníky– Lipno nad Vltavou.
5. 7. 2023|

Z Olomouce zmizí dřevěná pódia. Pro zahrádky restaurací platí nová pravidla

Vedení olomouckého magistrátu vyžaduje nový vzhled restauračních předzahrádek. Ne všem provozovatelům se ale jednotná pravidla líbí. Podle radnice mají na úpravy pětileté přechodné období. Vzhled prostoru před bary a kavárnami regulují třeba v historických centrech Třebíče, Telče nebo Brna.
13. 2. 2023|

V jižních Čechách a části Vysočiny se může vytvořit ledovka, hrozí úrazy a potíže v dopravě

Na jihu Čech a jihozápadě Moravy se může tvořit ledovka. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od pátečního večera až do sobotního poledne. Opatrní by měli být zejména řidiči, ale i chodci.
27. 1. 2023|

Prázdniny v Telči slaví 40 let. Koncerty rozezní nádvoří zámku i mola rybníka

Festival Prázdniny v Telči je součástí letního kulturního programu Telče od roku 1982. Svoji bohatou historii letos připomíná návštěvníkům i prostřednictvím výstavy fotografií. Hlavním dějištěm festivalu je tradičně zámecké nádvoří. Koncertuje se také na náměstí Zachariáše z Hradce, v Panském dvoře a poprvé také na dřevěných molech Štěpnického rybníka. Na dětská divadelní představení je možné zajít do zámeckého parku.
1. 8. 2022|

Boskovice jsou historickým městem roku. Slaví 800 let od první písemné zmínky

Historickým městem roku 2021 se staly Boskovice z Jihomoravského kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění je spojené s finančním bonusem milion korun na další péči o památky.
14. 4. 2022|

Krumlov chce po vzoru Prahy zavést rekolaudace bytů na krátkodobý pronájem

Český Krumlov se přidá k Praze v postupu proti bytům pronajímaným turistům, například přes Airbnb. Stavební úřad pro Prahu 1 rozhodl, že takové byty musí splňovat stejné stavební předpisy jako hotely a penziony. Rozhodnutí chce Český Krumlov využít, zatím ale neví, kolik takových bytů se v jihočeském městě zapsaném na seznam památek UNESCO nachází. Radnice ale už teď eviduje desítky stížností obyvatel na to, že byty v jejich sousedství někdo pronajímá turistům.
30. 9. 2021|

Města lákají k ochutnání genia loci. „Bezpečně“ přímo v ulicích

Nejen tradiční památky, ale především neotřelé outdoorové aktivity a zážitkové akce, které nezapomínají ani na místní a rodiny s dětmi –⁠ takový mix okořeněný řadou speciálních slev chystají pro turisty v letošní letní sezoně tuzemská města jako Český Krumlov, Kutná Hora, Telč, Praha, Olomouc nebo Brno. Právě městský cestovní ruch během koronaviru utrpěl největší rány, a tak se teď tato místa snaží nabízet častěji své genius loci „bezpečně“ přímo v ulicích.
19. 6. 2021|

V pásu od Jindřichova Hradce po Prostějov hrozila ledovka

V částech Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého kraje a na jihovýchodě Vysočiny hrozila dopoledne ledovka. Meteorologové varovali před nebezpečím především řidiče a starší chodce. Zejména na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny se vyskytovalo mrznoucí mrholení, při kterém se tvořila nebezpečná vrstva ledu.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 15:03|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Obchody, kavárny i restaurace vnímají výrazný úbytek zákazníků. Česká města znovu začínají zet prázdnotou

Majitelům obchodů, kaváren, ale i restaurací nebo stánkařům takřka po celém Česku chybějí zákazníci. Turisté téměř nejezdí a čeští zákazníci zpravidla nedokážou ztráty obchodníkům v kamenných prodejnách plně vynahradit. Podle asociace obchodních center velké domy tratily kvůli pandemii až kolem dvaceti miliard korun. A v kombinaci se špatným počasím pak i velká města na první pohled zejí prázdnotou.
27. 9. 2020|

Dezinfekce nestačí. Organizátoři festivalů by měli registrovat všechny účastníky, doporučuje epidemiolog

Vládní nařízení umožňuje pořádat festivaly do tisíce návštěvníků, o víkendu se v Ostravě konal například Beats for Love. Organizároři zrušeného Colours of Ostrava pořádají několikadenní program pod názvem Nefestival, program nezrušily ani Prázdniny v Telči. Podle epidemiologa Jiřího Berana by měli organizátoři kromě hygienických opatření provádět registraci všech účastníků.
10. 7. 2020|

Policie hledá šestnáctiletou dívku. Odešla ze zařízení pro mládež

Policie pátrá po šestnáctileté Adéle Kulíkové z Třebíčska. Dívka v polovině února odešla ze zařízení pro mládež v Telči na Jihlavsku, kde byla umístěná. Zpátky se nevrátila ani o sobě nedala žádnou zprávu, uvedla mluvčí policie Jana Kroutilová.
25. 2. 2020|

České památky čekají rekonstrukce. Na opravu hradů a zámků poputují stamiliony

České památky čekají rozsáhlé rekonstrukce, proběhnout by měly například na hradě Karlštejn. Nejnákladnější opravy se letos chystají také na zámku v Telči, které zasáhnou třeba kapli Všech svatých nebo starý pivovar. Národní památkový ústav podle mluvčí Jany Hartmanové plánuje i velké úpravy zámku v Náchodě nebo Lysicích.
22. 2. 2020|

Vystrčil začínal jako středoškolský učitel, na Vysočině vystřídal křeslo starosty i hejtmana

Nově zvolený předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) je v horní komoře parlamentu už téměř desetiletí. Dlouholetý politik, který byl mimo jiné i hejtmanem Kraje Vysočina a starostou města Telč, svoji kariéru začal jako středoškolský učitel. Téma školství je mu stále blízké, i přes svou mnohaletou kariéru v politice dosud působí na vysoké škole.
19. 2. 2020|

Okousaná sušenka z Anglie. Historici zjistili nová fakta o působení Kubiše a Gabčíka

Historici zjistili nové informace o Janu Kubišovi a Josefu Gabčíkovi ze skupiny Anthropoid. Dosud znali jen fakta z období od 5. března 1942 do květnového atentátu na Reinharda Heydricha. Co odbojáři, kteří na území protektorátu seskočili na konci prosince 1941, podnikali během ledna a února, nebylo jasné. Nově se to podařilo zjistit badatelům Jaroslavu Čvančarovi a Vlastislavu Janíkovi.
18. 1. 2020|

V Telči probourali nový vchod do podzemí a plánují prozkoumat i další části labyrintu

V Telči chtějí rozšířit přístupnou část městského podzemí a pod domem dětí v dolní části náměstí našli i nový vchod. Napojení chodeb na tento objekt sice znaly historické nákresy, teď se ho ale podařilo probourat. Ve sklepení má město v plánu vytvořit expozici pro děti.
16. 1. 2020|

Architektka Sedláková k památkám: Já tvrdím, že turista nedá pokoj, dokud objekt svého zájmu nezničí

Panorama pražské Pankrácké pláně se postupně mění už přes čtyřicet let. K první vysoké budově Motokovu přibývají další a další věžáky. Podle mnohých kritiků je to problém a v důsledku to může znamenat i vyškrtnutí Prahy ze seznamu světového dědictví UNESCO. A není to jediné místo, které může vadit, dvojice odborníků z UNESCO město v minulých dnech navštívila – závěry z celotýdenní mise budou k dispozici do šesti týdnů. O architektuře a jedinečnosti Prahy si v pořadu Události, komentáře povídal s architektkou ČVUT Radomírou Sedlákovou moderátor Jakub Železný.
30. 3. 2019|