TÉMA

Karel Rais

Sněmovna schválila povinnou registraci ukrajinských vozidel

V závěrečném čtení prošlo sněmovnou zpřísnění postihů za organizované převaděčství migrantů. Tato novela také obsahuje povinnou evidenci vozidel ukrajinských uprchlíků. Dříve během jednání sněmovna na návrh kabinetu schválila zrušení málo využívaného zákona z roku 2000 o zemědělských skladních listech. Podle vlády byl zbytečný. Poslanci ovšem nestihli schválit zákonné zakotvení objemu peněz na platy učitelů, její projednávání bude pokračovat v pátek.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 14:24|

Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře. Poslanci jednali přes 22 hodin

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) odolala ve sněmovně prvnímu pokusu opozičních ANO a SPD o svržení. Povede dál zemi s důvěrou dolní komory. Debata trvala přes 22 hodin. Hlasování o nedůvěře vyvolala opozice kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 13:00|

Do výběrového řízení na vedení Cermatu se přihlásil jediný kandidát. Ministerstvo prodloužilo lhůtu

Ministerstvo školství řeší budoucnost Cermatu, vlastní příspěvkové organizace, která má na starosti maturity. Hledá nového ředitele, protože instituce má podle resortu finanční i odborné nedostatky. Do výběrového řízení se však přihlásil jediný zájemce, a tak ministerstvo musí soutěž prodloužit.
22. 7. 2022|

Prezident jmenuje Balaše ministrem školství ve středu, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech oznámil, že hlava státu ve středu jmenuje Vladimíra Balaše, poslance hnutí STAN a ústavního právníka, novým ministrem školství. V úterý se Zeman s Balašem sejde. Ten chce v čele resortu pokračovat v koncepci, kterou nastavil bývalý ministr Robert Plaga (za ANO) a nynější končící šéf úřadu Petr Gazdík (STAN). Balaš to řekl už odpoledne po zhruba půlhodinovém jednání na Úřadu vlády s premiérem Fialou. Rozhovor s předsedou vlády označil za přátelský a neformální.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 21:10|

Ministr školství odvolal ředitelku Cermatu, audit podle něj odhalil nedostatky v hospodaření

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, protože nesouhlasí s dosavadním fungováním organizace, která má na starosti maturitní a jednotné přijímací zkoušky. Potvrdil, že kvůli podezření z placení předražených zakázek poslal jeho resort v uplynulých dnech do Cermatu auditory. Kontrola ministerstva financí podle něj zjistila „závažné nedostatky v hospodaření.“ Vedením organizace ministr od 25. května pověřil náměstka pro IT a veřejné zakázky Milana Štábla.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:04|

Ředitelé by měli o provozu ve školách rozhodovat sami, shodli se Rais, Růžička a Dobšík

Sílící vlna nákazy variantou omikron komplikuje výuku ve školách. V karanténě nebo v izolaci je často velká část pedagogického sboru a v některých školách je na distanční výuku odkázána více než polovina tříd. Poslanci mají zrychleně schvalovat vládní novelu pandemického zákona a možnost vyhlášení mimořádného ředitelského volna nebo dálkové výuky kvůli covidu-19. Poslanec Karel Rais (ANO), senátor Jiří Růžička (nestr. za STAN a TOP 09) a šéf školských odborů František Dobšík se v Událostech, komentářích shodli, že je důležité, aby ředitelé měli pravomoc rozhodnout o výuce na svých školách sami.
25. 1. 2022|

Antigenní testy pro školy jsou ohroženy, říká Baxa. Výpadek pokryjí zásoby státních rezerv, reaguje Rais

Už v pondělí se do škol rotačně vrátí část žáků druhého stupně. Zatím ale jenom v sedmi krajích, kde je dobrá epidemická situace. Ve stejných regionech se otevřou taky školky pro všechny děti bez respirátorů i testování. Poslanci školského výboru Martin Baxa (ODS) a Karel Rais (ANO) se shodují na tom, že by bylo dobré využít pro testování ve školách PCR testy. Liší se ale v pohledu na to, zda budou mít školy dostatek testů antigenních. Baxa nedostatečné zásobování kritizuje, Rais věří, že dočasný výpadek pokryjí zásoby Správy státních hmotných rezerv. Oba poslanci byli hosty Událostí, komentářů.
1. 5. 2021|

Ve školství neměla být opatření plošná, zaznělo od politiků v druhé předvolební debatě

Druhý předvolební speciál Událostí, komentářů se věnoval školství. Devět zástupců sněmovních stran debatovalo o dopadech pandemie na žáky a studenty – ačkoliv se pomalu vracejí do škol, ve srovnání s vrstevníky v Evropě se učili na dálku nejdéle. Více než deset tisíc dětí se také ocitlo zcela mimo vzdělávací systém.
24. 4. 2021|

Babiš prý chystá odvolání Blatného i Plagy. Nevíme o tom, řekli oba po jednáních s premiérem

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ministr školství Robert Plaga (za ANO) neslyšeli od premiéra Andreje Babiše (ANO), že by je chtěl ve středu odvolat, ačkoli byli v úterý na několika společných jednání. Že by měli oba ministři ve vládě skončit, uvedly CNN Prima News a server iDnes.cz s odvoláním na nejmenované zdroje.
6. 4. 2021Aktualizováno6. 4. 2021, 20:22|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Ředitelé škol by měli mít při epidemii větší pravomoci, shodli se Drahoš, Rais i Bartoň

Vláda by měla víc věřit ředitelům škol a dát jim větší pravomoce při zavádění protiepidemických opatření – ta by se naopak ve školství neměla uplatňovat plošně. V pořadu ČT Otázky Václava Moravce se na tom shodli parlamentní odborníci na školství, senátor Jiří Drahoš (z klubu STAN) a poslanci Karel Rais (ANO) a Lukáš Bartoň (Piráti).
13. 12. 2020|

O senátní křeslo se v Brně utkají Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené). Kraus získal 21,84 procenta hlasů, druhá Šabatová dostala 17,94 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 47,20 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.
3. 10. 2020|

Povinná maturita z matematiky se má o dva roky odložit, nebo zrušit. Ministr ale varuje, že shoda není definitivní

Poslanci ještě v březnu rozhodnou o tom, zda bude povinná maturita z matematiky odložena na rok 2023, nebo zrušena úplně. Jednu z těchto změn má přinést novela školského zákona, kterou v pátek poslala sněmovna do závěrečného kola schvalování. Ministr školství ale varoval, že to sněmovna nemusí dodržet. Kromě toho pustili poslanci do třetího čtení vládní novelu zákona o silniční dopravě, která kromě jiného ukládá dopravcům zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 12:03|

Lihoviny a tabák zřejmě zdraží. Sněmovnou prošel daňový balíček

Sněmovna se odpoledne neočekávaně vrátila k daňovému balíčku a schválila ho. Ještě dopoledne poslanci na návrh předsedajícího Vojtěcha Filipa (KSČM) ukončili debatu o tomto sporném návrhu, byť do ní bylo přihlášeno ještě 25 poslanců. Tento postup vyvolal zhruba hodinovou kritiku zástupců opozice. Nařkli koalici, že porušuje zákon. Vládní návrh na zvýšení daní nyní dostane k projednání Senát, ale je pravděpodobné, že ho vrátí zpět sněmovně.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 22:04|

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitostí. Podle některých senátorů je nemorální

Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitých věcí. Svůj návrh vložil do poslanecké novely zákonného opatření Senátu o dani z nabytí, která má osvobodit od daně první prodej bytů v rodinných domech. S pozměňovacím návrhem na zrušení daně přišel senátní hospodářský výbor. Předlohu nyní dostane opět sněmovna, která o senátním návrhu na zrušení daně rozhodne. Na dani z nabytí vybral stát jen loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 19:47|

Klause mladšího v čele výboru dočasně střídá Rais z ANO

Sněmovní školský výbor dočasně povede jeho místopředseda Karel Rais (ANO), rozhodli v úterý jeho členové. Nového předsedu by pak měli volit v polovině května. Školský výbor je bez předsedy poté, co minulý týden sněmovna odvolala nezařazeného poslance Václava Klause mladšího.
23. 4. 2019|
Události komentáře

Ministr Plaga: Poslanci z toho udělali bramboračku, učitelé budou brát 45 tisíc na konci přespříštího roku

Den učitelů si ve čtvrtek několik stovek z nich připomnělo v černém oblečení. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas se stavem a hlavně financováním školství. Loni se průměrný plat pedagogů podle ministerstva dostal na 35 tisíc, letos by měl vzrůst na 39 tisíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích slíbil, že růst platů bude pokračovat a na konci roku 2021 dosáhnou průměrně 45 tisíc korun.
29. 3. 2019|