TÉMA

Láhaur

Indické Dillí má znovu problémy se znečištěným vzduchem. Někteří lidé se radši chtějí odstěhovat

Indická metropole Dillí se znovu potýká se silným znečištěním vzduchu. Hodnoty některých škodlivin naměřili statistici až desetinásobně vyšší. V oblasti se drží nečistoty ze spalovacích motorů, průmyslu, prachu ze stavenišť nebo kouř z pálení odpadů. Studený a mírný podzimní vítr je nerozfoukal. Vzniká zdraví velmi škodlivá směs, která podle lékařských studií zkracuje obyvatelům hlavního města život v průměru až o deset let.
10. 11. 2023|

Pákistánský expremiér Imran Chán nesmí pět let do politiky, rozhodla komise

Pákistánská volební komise v úterý vykázala bývalého premiéra Imrana Chána na pět let z politiky. Komise toto rozhodnutí přijala tři dny poté, co policie Chána zatkla, když ho předtím soud odsoudil ke třem letům vězení za nezákonný prodej státních darů. S odvoláním na místní sdělovací prostředky o tom informovala agentura Reuters.
8. 8. 2023|

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra Imrana Chána

Pákistánská policie zatkla bývalého premiéra a nynějšího opozičního vůdce Imrana Chána, kterého předtím soud odsoudil ke třem letům ve vězení za nezákonný prodej státních darů. Agentuře Reuters to sdělil Chánův právník. Podle právních expertů odsouzení může ukončit Chánovy šance na účast v nadcházejících celostátních volbách, v nichž je považován za potenciálně největšího rivala stávajícího předsedy vlády Šabháze Šarífa.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 16:21|

Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 13:31|

Nejvyšší soud v Pákistánu nařídil propuštění expremiéra Chána

Nejvyšší soud v Islámábádu označil zatčení bývalého premiéra Imrana Chána za nelegální a nařídil jeho propuštění, píše agentura AP. Expremiér a lídr pákistánské opozice čelí obvinění z korupce. Příslušníci polovojenských jednotek ho zadrželi v úterý po příjezdu k soudu v Islámábádu na základě zatykače protikorupčního úřadu. Zatčení vyvolalo vlnu násilných protestů po celém Pákistánu a vláda následně poslala do ulic armádu. Podle agentury Reuters je až na ojedinělé protesty situace v ulicích Pákistánu ve čtvrtek klidnější.
11. 5. 2023Aktualizováno11. 5. 2023, 22:23|

Nepokoje v Pákistánu eskalují. Armáda přitvrzuje při střetech s příznivci bývalého premiéra

Pákistánská armáda ve středu upozornila, že hodlá tvrdě reagovat v případech nových pokusů o útoky na zařízení a majetek ozbrojených sil, státu nebo orgánů činných v trestním řízení. Násilné protesty v zemi vypukly poté, co byl bývalý premiér Imran Chán zadržen před soudním stáním v Islámábádu. Demonstrace příznivců tohoto opozičního vůdce pokračují i nadále a dosud si vyžádaly nejméně čtyři oběti a přes 150 zraněných z řad protestujících a policistů. Vláda ve středu schválila nasazení armády v ulicích hlavního města.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 22:39|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

Příznivci expremiéra Imrana Chána v Pákistánu zablokovali silnice

Příznivci pákistánského expremiéra Imrana Chána v úterý zablokovali silnice poblíž Islámábádu. Protesty, které vyvolal pokus o atentát na Chána z minulého týdne, zastavily dopravu a byly kvůli nim uzavřeny školy, informovala agentura Reuters.
8. 11. 2022|

Skládky u měst jsou obřím zdrojem metanu. Zaměřme se na Čínu a Indii, říká studie

Skládky odpadu u velkých měst jsou zdrojem vylučování velkého množství metanu, který přispívá k oteplování. Uvádí se to ve studii zveřejněné tento týden v časopise Science Advances. Vědci, kteří se na ní podíleli, sledovali uvolňování plynů nad čtyřmi velkými městy – indickými Dillí a Bombají, pákistánským Láhaurem a argentinským Buenos Aires.
14. 8. 2022|

Češka, která je kvůli drogám zadržována v Pákistánu, se může vrátit, píše Blesk

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, se může vrátit do České republiky. Nejvyšší soud v Islámábádu vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán, informuje server Blesk.cz. Češka byla v březnu 2019 odsouzena k trestu odnětí svobody v délce osmi let a osmi měsíců a k pokutě 800 dolarů (asi 18 tisíc korun). Proti rozsudku se odvolala, loni na začátku listopadu byla obžaloby zproštěna a 20. listopadu propuštěna z vězení. Celníci ale podali odvolání, Hlůšková proto nemohla vycestovat.
12. 4. 2022|

Návrat Hlůškové do Česka se komplikuje, píše iDNES. Pákistánští celníci chystají odvolání

Češka Tereza Hlůšková, kterou celníci v lednu 2018 zadrželi na letišti v pákistánském Láhauru s devíti kilogramy heroinu, zatím nemůže odcestovat do České republiky. Vydání pasu se zkomplikovalo, celníci v pondělí podávají k soudu odvolání proti jejímu propuštění. Do rozhodnutí nebude moci Hlůšková zemi opustit.
6. 12. 2021|

Pákistán propustil vězněnou Češku

Česká občanka Tereza Hlůšková, kterou celníci v roce 2018 zadrželi v Láhauru s devíti kilogramy heroinu, byla v sobotu propuštěna z pákistánského vězení.  Ambasáda jí nyní pomůže s návratem do Česka. Na Twitteru o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Propuštění předcházelo rozhodnutí odvolacího soudu, který ženu před několika týdny zprostil obžaloby.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 16:27|

Pákistánský soud vyhotovil rozsudek o osvobození Hlůškové, propuštěna by mohla být v sobotu

Soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození Terezy Hlůškové vězněné v Pákistánu. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro její propuštění. Informaci potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Propuštění by podle ní mělo následovat v řádu hodin nebo dnů, očekává se v sobotu.
19. 11. 2021|

Propuštění Češky z pákistánského vězení se opozdí, uvedl Černínský palác

Česká občanka Tereza Hlůšková by mohla být z vězení v Pákistánu propuštěna příští týden, kvůli přetíženosti tamních soudů ale ministerstvo zahraničí očekává spíše pozdější termín, uvedla mluvčí úřadu Eva Davidová. Soud stále nevyhotovil písemný rozsudek. Ministerstvo původně odhadovalo, že by Hlůšková mohla být propuštěna tento týden.
12. 11. 2021|

Tereza Hlůšková odsouzená v Pákistánu za pašování drog byla dle právníka zproštěna obžaloby

Pětadvacetiletá Češka Tereza Hlůšková, která si v Pákistánu odpykávala více než osmiletý trest za pašování drog, byla zproštěna obžaloby. Českému velvyslanectví v Pákistánu to telefonicky sdělil advokát Hlůškové, řekla v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Jako první informaci přinesl deník Blesk.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 20:01|

Vyšetřování nehody pákistánského letounu ukazuje na lidskou chybu

Vyšetřování nehody pákistánského letadla, při níž v květnu zemřelo 97 lidí, ukázalo, že pilot a řídící letového provozu nedodrželi standardní postup. Oznámil to pákistánský ministr letectví. Dodal, že havárii patrně nezpůsobila závada na stroji.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 13:38|

V Karáčí se zřítilo letadlo se stovkou lidí na palubě. Podle úřadů mělo technické problémy

V pákistánském Karáčí havarovalo civilní letadlo. Karáčský starosta Vasim Achtar sdělil, že neštěstí nepřežil nikdo ze 107 lidí na palubě. Některá pákistánská média ale hovoří o přeživších, lékař jedné z místních nemocnic potvrdil úmrtí nejméně pěti lidí. Agentura Reuters zmiňuje dva přeživší. Airbus A-320 spadl do obydlené oblasti poblíž letiště, podle úřadu pro civilní letectví měl technické problémy.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 22:23|

Nejen Dillí nebo Kalkata. Na čele žebříčku měst s nejšpinavějším vzduchem se ocitlo i Sarajevo

Balkánské země dusí zimní smog. V Sarajevu dosáhlo v lednu množství škodlivin ve vzduchu takové úrovně, že se bosenská metropole dokonce na nějakou dobu stala městem s nejšpinajvějším vzduchem na světě. Srbsko má zase kvůli škodlivinám nejvyšší míru úmrtí v Evropě. Zimní smog ale pokryl i okolní státy.
6. 2. 2020|

Češka odsouzená v Pákistánu za pašování heroinu se odvolala, píše místní deník

Dvaadvacetiletá Tereza Hlůšková, které pákistánský soud minulý měsíc vyměřil osm let a osm měsíců za pašování drog, se v úterý proti tomuto rozhodnutí odvolala. Informoval o tom list The Daily Pakistan.
2. 4. 2019|

Soud v Pákistánu poslal Češku zadrženou s heroinem skoro na devět let do vězení

Pákistánský soud poslal na osm let a osm měsíců do vězení Češku Terezu Hlůškovou zadrženou loni na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Uvedla to pákistánská televize Geo, zprávu vzápětí potvrdila i česká diplomacie. Hlůšková dostala také pokutu ve výši 113 tisíc pákistánských rupií (asi 18 200 korun). Žena v minulosti vypověděla, že o předmětech ukrytých ve svém zavazadle věděla, netušila však, že jde o heroin. Podle obhájce se proti rozsudku odvolá.
20. 3. 2019Aktualizováno20. 3. 2019, 15:12|