TÉMA

Vodáci

Investor chce v CHKO Blanský les postavit vodní elektrárnu. Proti jsou ochránci přírody i vodáci

Na Českobudějovicku se rozpoutal spor o malou vodní elektrárnu na Vltavě poblíž Dívčího Kamene. Novou stavbu totiž soukromý investor plánuje v první a druhé zóně chráněné krajinné oblasti Blanský les. Projekt kritizuje Asociace vodní turistiky a sportu. Podnikatel se však brání a tvrdí, že postupuje podle předpisů.
8. 2. 2024|

Hasiči měli v noci hodně práce, hořely domy, byt i bufety ve vodáckých tábořištích

U několika větších požárů museli v noci na sobotu zasahovat hasiči napříč republikou. Hořelo ve dvou domech na Kroměřížsku, v bytě ve Frýdku-Místku, ve dvou vodáckých kempech na západě Čech, oheň poničil i sklad sena v jižních Čechách. Největší škodu způsobil požár rodinných domů, hasiči ji předběžně odhadli na několik milionů.
1. 7. 2023|

Vodáci nesmí na Teplou Vltavu. Platí zákaz kvůli nízké hladině řeky

Platí zákaz plavby po Teplé Vltavě v Národním parku Šumava na samém startu prázdnin. Hladina už podruhé během týdne klesla pod limit půl metru. Vodáci tak museli změnit plány. Pravidla pro splouvání jsou kvůli ochraně přírody neúprosná.
30. 6. 2023|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|

Vodáci budou moci plout s půl promile alkoholu, schválila to sněmovna

Vodáci budou zřejmě moci plout po vybraných úsecích řek s půl promile alkoholu bez hrozby pokuty. Návrh podpořila sněmovna, projedná ho Senát. Ve třetím čtení měli poslanci rovněž schvalovat koaliční novelu služebního zákona, která zejména ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech, schůzi ale přerušili.  Na úvod uctili minutou ticha památku zesnulé britské panovnice Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 14:21|

Na dva měsíce se uzavírá důležitá silnice na jihu Čech. Podnikatelé z okolí Lipna se zlobí

Řidiči na jihu Čech musejí od úterý počítat s velkými komplikacemi a zdržením. Startuje totiž kompletní oprava silnice na trase Dolní Dvořiště – Vyšší Brod. Důležitá komunikace bude úplně uzavřena v obou směrech. Trasu v létě využívají zejména turisté a vodáci, kteří míří na Lipensko. Silnice měla být opravená už před sezonou, kraj ale musel vybrat náhradního zhotovitele.
16. 8. 2022|

Záchranáři pátrají ve Vltavě v Českém Krumlově po muži z převráceného raftu

Na jezu v Českém Krumlově se vpodvečer převrátil raft. Čtyři lidé vyplavali, po jednom muži pátrají záchranáři a policie. Na Twitteru o tom informovala policie. Ve Vltavě je po deštích zvýšený průtok vody.
5. 7. 2022|

Na dolním toku Labe chybí lodě, vody je přitom v řece nadstandardně

Největší česká řeka Labe je poprvé po sedmi letech splavná celé léto. Až na drobné výkyvy drží hladinu vysoko pravidelné deště. K oživení dolního toku to ale příliš nepomohlo. Pro kánoe je tam vody až příliš a nákladním lodím chybí zakázky.
28. 8. 2021|

Vyšetřování nehody vodáků u Českého Šternberka protáhnou posudky a výslechy svědků

Vyšetřování nehody raftu, který se minulé úterý převrátil na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku, potrvá delší dobu. Kriminalisté si musejí nechat zpracovat znalecký posudek a vyslechnout všechny svědky, řekla v úterý policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět skončilo v nemocnici.
20. 7. 2021|

Převrácení raftu na jezu v Českém Šternberku vyšetřují policisté jako usmrcení z nedbalosti

Policie vyšetřuje úterní převrácení raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku jako usmrcení z nedbalosti. Pachatel je zatím neznámý, řekla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět osob skončilo v nemocnici.
14. 7. 2021|

U Českého Šternberka se převrátila loď s vodáky, dva lidé zemřeli

Tragické následky měla nehoda raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku. U jezu se převrátil člun se šesti lidmi, mezi nimi byli i nezletilí. Muž z jiného raftu pro ně skočil do vody, ale již nevyplaval a policisté ho později našli mrtvého. Posádku převráceného raftu se podařilo zachránit, zdravotníci vodáky přepravili do nemocnic. Podle informací ČT později v pražské motolské nemocnici zemřela i hospitalizovaná mladistvá dívka.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 18:29|

Na začátek prázdnin máme beznadějně vyprodáno, hlásí některé půjčovny lodí

Poslední volné lodě k rezervaci na první červencový víkend a týden většinou zbývají v půjčovnách napříč republikou, které Česká televize oslovila. Kolem státních svátků na začátku července je zvýšený zájem o sjíždění řek každoročně, loni jej ale kazilo deštivé počasí, shodují se oslovení prodejci. Ke zdražení většina z nich nepřistoupila.
18. 6. 2021|

Kromě divoké přírody a nepřelidněných půjčoven lodí láká letos Dyje i na dostatek vody

Díky upouštění vodních nádrží letos přeje sezona vodákům i na jižní Moravě, která většinou tolik možností nenabízí. Letos už ale mohli po letech sjet celou Svratku nebo Oslavu. Nové úseky nabízí i Dyje. Instruktoři ale nabádají začátečníky k opatrnosti.
11. 7. 2020|

Při splouvání Moravy vypadl z kanoe mladík. Policisté ho stále hledají

Při splouvání Moravy nedaleko Moravičan na Šumpersku vypadl v neděli vpodvečer z nafukovací kanoe šestadvacetiletý vodák, strhl ho proud. Začali po něm okamžitě pátrat policisté i hasiči, dosud ho ale nenašli. Pátrání pokračuje, ztěžuje ho ale neustávající déšť. V regionu vytrvale prší už od nočních hodin a zvýšila se i hladina řeky Moravy.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 13:26|

Nejtragičtější povodně od roku 2013. Zemřeli i vodáci, kteří se topili ve Velké nad Veličkou a Hovězí

V noci na úterý zemřeli další dva lidé, kteří se v minulých dnech topili na rozvodněných řekách. V brněnské nemocnici U svaté Anny zemřel vodák, který se topil v pátek pod jezem ve Velké nad Veličkou, ve vsetínské nemocnice vodák, který se v pondělí topil pod jezem v Hovězí. Již v pondělí zemřel další muž, který se plavil v kánoi s ním. Počet obětí červnových povodní tak už stoupl nejméně na osm, další dvě ženy jsou nezvěstné.
23. 6. 2020Aktualizováno23. 6. 2020, 18:41|
Doporučujeme

Ahoj a ať se necvaknete! Přehled nejnebezpečnějších českých jezů

Tisíce vodáků si pravidelně v létě užívají relaxu na českých a moravských řekách. Každý rok ale také musí záchranáři zakročit zhruba u třiceti případů, kdy lidé přecení své síly. Některé záchranné akce však nemají šťastný konec a většina z nich souvisí se špatným přejezdem jezů. I v případě, že řeky nejsou plné vody a rychlost toku není na první pohled výrazná, dochází k neštěstím, ke kterým by vůbec dojít nemuselo. Fotogalerie představuje podle statistik 10 nejnebezpečnějších českých jezů, kde je třeba dbát zvýšené opatrnosti.
6. 8. 2019Aktualizováno11. 8. 2019, 18:17|

Vodácká města volají po mýtu na Ohři i na Vltavě. Ministerstvo o něm neuvažuje

Vedle jihočeských měst Český Krumlov a Vyšší Brod by chtěl zavést mýto pro vodáky už i Loket v Karlovarském kraji. Inkasované peníze by rád investoval do zlepšení vodácké infrastruktury. Ministerstvo dopravy ale zpoplatnění říčních úseků neplánuje.
11. 8. 2019|

Český Krumlov a Vyšší Brod zvažují mýtné pro vodáky. Peníze by šly třeba na úklid

Některá města na horním toku Vltavy řeší nápor návštěvníků. Český Krumlov a Vyšší Brod proto zvažují zavedení mýtného pro vodáky. S tím ale nesouhlasí místní podnikatelé, kteří vodákům půjčují vybavení.
29. 7. 2019|

Jezy berou výrazně méně životů. Nebezpečné úseky řek se pro vodáky daří zabezpečovat

Mrtvých na jezech v Česku ubývá. Zatímco v roce 2010 bylo utonulých šestnáct, loni na jezech zemřeli jen tři lidé. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství. Podle vodáků se situace zlepšuje hlavně díky zabezpečování riskantních míst: ze 150 nebezpečných jezů má záchranné prvky už třetina z nich. Letos se vodáci zaměřili na dva takové jezy, Pilař na Lužnici a Mrskoš na Otavě.
18. 6. 2019|

Větší toleranci k alkoholu chtějí senátoři po vodácích i pro cyklisty

Toleranci k malému množství alkoholu u vodáků chce Senát rozšířit i na cyklisty. Rozhodl o tom navzdory varování, že změnu nepřijme sněmovna. Podle pirátského poslance Lukáše Bartoně se může stát i to, že zastánci tolerance k alkoholu v dolní komoře nedokážou do léta při opětovném schvalování znovu prosadit ani původní sněmovní verzi.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 13:23|

Vodáci začnou o víkendu odemykat řeky, na některé ale nově nesmí

V sobotu zahájí vodáci sezonu, jako první odemknou Bílinu. Na některých řekách se ale tradiční jarní akce nekoná. Poprvé po 28 letech se neuskuteční například na Chrudimce.
20. 3. 2019|