TÉMA

Přerovsko

Hasiči zlikvidovali požár skládky na Přerovsku. Zplodiny limity nepřekročily

Hasiči v noci na neděli těžkou technikou rozhrabávali požářiště v Hradčanech na Přerovsku, kde celé sobotní odpoledne likvidovali oheň na skládce s nebezpečným odpadem. Požár vznikl v sobotu po poledni, náročný zásah trval téměř dvacet hodin, řekla v neděli mluvčí hasičů Lucie Balážová s tím, že požár už zlikvidovali. Příčina zatím není známá, škoda je nulová. Limity zplodin v ovzduší překročeny nebyly.
4. 6. 2023Aktualizováno4. 6. 2023, 15:13|

Policie navrhla obžalovat strojvedoucího kvůli srážce vlaků na Přerovsku

Vyšetřování střetu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na Přerovsku z ledna loňského roku uzavřela policie s návrhem obžalovat jednoho ze strojvedoucích z obecného ohrožení z nedbalosti. Potvrdila to přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 15:10|

Policisté vyšetřují na Přerovsku násilnou smrt čtyř lidí

Kriminalisté od sobotního večera vyšetřují v Olšovci na Přerovsku násilnou smrt čtyř lidí. Podle vyšetřovatelů jde zřejmě o tři vraždy a sebevraždu, přičemž mezi mrtvými je i muž podezřelý z tohoto násilného činu.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 12:08|

Rozhodnutí o vodní nádrži Skalička na Přerovsku se odkládá kvůli připomínkám k analýze

Rozhodnutí vlády o podobě vodního díla Skalička na řece Bečvě na Přerovsku se minimálně o půl roku odkládá. Stavba má být součástí protipovodňových opatření a chránit více než 100 tisíc tamních obyvatel před záplavami. Za zdržením jsou připomínky k analýze, která doporučila vybudování boční nádrže. Proti tomu se ale postavili někteří odborníci nebo místní.
6. 12. 2021|

Při požáru domu ve Vidnavě se zranili dva lidé, hořelo i v Hranicích

Při požáru v objektu sociálního bydlení ve Vidnavě na Jesenicku se ve středu časně ráno zranili obyvatel bytu a dobrovolný hasič. Obyvatel utrpěl zranění poté, co před plameny vyskočil z okna bytu. Oba zranění skončili v péči olomouckých záchranářů. Příčinu požáru i škodu vyšetřovatelé zjišťují. Hasiči ráno likvidovali také další požár, a to v azylovém domě v Hranicích-Slavíči. Evakuováno tam muselo být 23 lidí. Matka a dvě děti byly převezeny do nemocnice kvůli pozorování.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:08|

Dvacet let ho nikdo neviděl. Unikátní mechanický betlém vystaví na zámku v Dřevohosticích

V Dřevohosticích na Přerovsku se opět představí unikátní mechanický betlém, který před zhruba padesáti lety vyrobili místní obyvatelé. Betlém bude k vidění po dvou dekádách v jedné z místností tamního zámku, momentálně ho opravují dobrovolníci. Obec tak bude mít druhé, poněkud neobvyklé jesličky; ve středu zde instalovali betlém se čtyřiceti postavami v životní velikosti, který náměstí zdobí již devatenáct let.
28. 11. 2019|

Kriminalisté odhalili na školách zneužívání léků na předpis. Mají podobné účinky jako pervitin

Osm desítek dětí a mladistvých bylo podle přerovských kriminalistů zapojeno do případu rozsáhlého zneužívání léků na předpis na Přerovsku a Olomoucku. Nelegálně distribuované léky mají u zdravých lidí podobný účinek jako některé stimulační drogy – například pervitin. Policisté zahájili třináct trestních řízení osob ve věku 14 až 20 let. Dva případy policie odložila kvůli nízkému věku pachatelů.
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 12:46|

Hranice chtěly klidnější centrum. Kraj městu omezení dopravy po půlroce zrušil

Z historického jádra Hranic na Přerovsku po půlroce zmizely značky, které zakazovaly vjezd aut do Jiráskovy ulice. Město je tam osadilo letos v dubnu, chtělo tím zklidnit dopravu, protože si řidiči touto ulicí zkracovali cestu. Krajský úřad v Olomouci ale radnici nařídil, aby zákaz vjezdu zrušila, opatření bylo údajně proti předpisům. Město už oznámilo, že o omezení dopravy v centru bude usilovat i nadále.
16. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 11:16|

Troubky odstraňují nepovolenou hráz. Podle odborníků by obec před velkou vodou neochránila

Troubky na Přerovsku, které se staly symbolem povodní v roce 1997, začaly odstraňovat jednu z nepovolených hrází. Obec ji nechala vybudovat v roce 2013 bez povolení úřadů na ochranu proti velké vodě. Podle odborníků by ale obci nepomohla. Troubky tak bude chránit jenom hráz zvaná Závalí, která také vznikla bez stavebního povolení, má ale statut dočasné stavby. Obec má v budoucnu chránit komplexní systém ochrany, kvůli kterému se už třetím rokem vykupují pozemky.
26. 9. 2019|

Průmyslová zóna v Bochoři nebude. Budoucnost bývalé vrtulníkové základny zůstává nejistá

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) po několika letech příprav odložilo záměr vybudovat v rozlehlém areálu bývalé vrtulníkové základny v Přerově-Bochoři strategickou průmyslovou zónu. Přípravu třísethektarového území provázely značné problémy například s pozemky či ochranou podzemní vody.
25. 9. 2019|

Židovskou komunitu připomíná upravená proluka u hranické synagogy. Pamětní desku doplnila plastika

Hranice na Přerovsku otevřely upravenou proluku u synagogy, nově ji zdobí plastika výtvarnice Christine Habermannové von Hochové. Plastika odkazuje na historii hranické židovské komunity, která byla vyvražděna během druhé světové války. Na dvě stovky hranických obětí holocaustu už od konce 90. let upozorňuje v proluce také pamětní deska. Náklady na rekonstrukci prostoru včetně umístění nové plastiky byly přes milion korun.
24. 9. 2019|

„Blackout nás nepřekvapí.“ Náhradní generátory v olomoucké nemocnici naskočí za pár sekund

Ve středu 4. září večer zasáhl velkou část Olomoucka a Přerovska zhruba desetiminutový výpadek elektřiny. Přerušení dodávek proudu způsobila závada v rozvodně v Prosenicích u Přerova. V olomoucké fakultní nemocnici se v tu chvíli rozjely náhradní generátory. Dodávky elektřiny obnovily tak rychle, že na některých odděleních si výpadku proudu vůbec nevšimli.
9. 9. 2019|

Na Moravu se slétají velká hejna čápů. Krmí se před cestou do Afriky přemnoženými hraboši

Obrovská hejna čítající až 200 čápů obsadila v těchto dnech pole na střední Moravě. Důvodem jsou přemnožení hraboši, které čápi chytají při orbě přímo za pluhy. Podle ornitologů tak početná hejna nebyla zaznamenána již několik let, sdělil místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Čeští hraboši zastavili čápy na cestě do Afriky, kam se vydali se svými mláďaty. Zatímco pro zemědělce hlodavci představují problém, čápi díky nim budou putovat řádně nasyceni.
17. 8. 2019|

Lidé v Troubkách si postavili hráz, která je měla ochránit před povodněmi. V létě ji obec odstraní

Troubky na Přerovsku, které se staly symbolem záplav v roce 1997, odstraní jednu ze dvou hrází, kterou si obyvatelé sami vybudovali bez povolení úřadů na ochranu proti povodním. Obec sice prokázala, že by stavba na Panské louce nikoho neohrozila, ale ani nedokázala, že by hráz během povodní někomu pomohla. Na odstranění valu se dohodli zástupci Troubek i Přerova, na jehož pozemcích hráz zčásti stojí.
23. 7. 2019|

Tři mrtví a pět zraněných po srážce na Olomoucku. Podle policie jde o nejtragičtější letošní nehodu

Tři lidé zemřeli ve čtvrtek v podvečer při nehodě čtyř aut mezi Dubem nad Moravou a Charváty na Olomoucku. Dalších pět lidí se zranilo, z toho dva vážně. Na místě se podle záchranářů srazily dvě dodávky a dvě osobní auta. Jde o nejtragičtější dopravní nehodu v letošním roce, kterou policisté vyšetřují pro podezření z usmrcení z nedbalosti.
12. 7. 2019Aktualizováno12. 7. 2019, 11:41|

Policie obvinila muže a ženu, kteří napadli romské děti v Lipníku nad Bečvou. Hrozí jim pět let vězení

Policisté obvinili muže a ženu za napadení pěti romských dětí v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Stíhají je za tři trestné činy včetně hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, za což jim hrozí až pětileté vězení. Incident se stal na začátku dubna v zámeckém parku, několik dětí muselo být po útoku ošetřeno v nemocnici.
30. 5. 2019|

Vydatné deště v Olomouci zavřely obrazárnu Muzea umění. Zaměstnanci odstraňují vlhkost

Muzeum umění v Olomouci muselo tento týden zavřít část jedné ze svých největších expozic nazvanou Století relativity, která se nachází v Obrazárně. Důvodem je vlhkost, jež se v místnostech objevila po současných vydatných deštích. Výstavní prostory jsou uzavřené do odvolání, exponáty podle vedení muzea poškozeny nejsou.
29. 5. 2019|

Zchátralá věžička, která hrozila pádem, zmizela z hranického kostela. Církev ji teď nechá opravit

Odborníci v úterý dopoledne na Masarykově náměstí v Hranicích na Přerovsku sundali pomocí dvou jeřábů zchátralou věžičku kostela Stětí sv. Jana Křtitele. Vzhledem k havarijnímu stavu hrozilo, že spadne, a radnice tak na konci minulého týdne nechala uzavřít okolí památky. Církev teď nechá věžičku opravit.
16. 4. 2019|

Hranice uzavřely část Masarykova náměstí. Hrozí pád věžičky kostela

Radnice v Hranicích na Přerovsku v pátek uzavřela část Masarykova náměstí. Důvodem je havarijní stav menší věže kostela Stětí sv. Jana Křtitele na jižní straně náměstí. Hrozí, že se věžička zřítí. Situaci navíc zhoršuje silný vítr, kvůli němu začnou práce na odstranění věžičky nejdříve v pondělí. Pro dopravu je uzavřeno celé náměstí, pro chodce jen část.
12. 4. 2019Aktualizováno12. 4. 2019, 19:43|

Radnice v Hranicích zavádí MHD zdarma. Pro seniory i mimo město

Obyvatelé Hranic na Přerovsku budou od 1. dubna jezdit městskými autobusy zdarma. Bezplatnou dopravu město zavádí jako první v Olomouckém kraji, provoz bude hradit ze svého rozpočtu. Pro seniory radnice vyjednala bezplatnou jízdu navíc i v příměstských linkách.
25. 3. 2019|

Hranice omezí dopravu v centru. Lidé si přes náměstí zkracují cestu

Radnice v Hranicích na Přerovsku zakáže automobilům průjezd centrem města. Dopravní opatření má zklidnit dopravu v městské památkové zóně a přispět k oživení středu města. Podle vedení Hranic si řidiči často přes centrum zkracují cestu. Zákaz začne platit za měsíc.
20. 3. 2019|