TÉMA

Recept

Čeští pacienti si nově mohou vyzvednout léky na elektronický recept i v řadě chorvatských lékáren

Češi si mohou nově vyzvednout léky na elektronický předpis ve více než 1 300 lékárnách v Chorvatsku. V tiskové zprávě o tom ve středu informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), zveřejnil také jejich seznam. Pacient tedy v chorvatské lékárně léky zaplatí, českou cenu mu pak na žádost vrátí zdravotní pojišťovna. Od poloviny června podobně funguje vydávání léků v Polsku. Ve všech zemích Evropské unie mohou pacienti uplatnit v lékárně původní papírový recept.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 19:48|

Spotřeba antibiotik je podle Válka téměř o polovinu vyšší, trh s léky se srovná na konci února

Spotřeba antibiotik letos podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) meziročně vzrostla o 300 tisíc balení, tedy o 47 procent. Zvýšená spotřeba ovlivnila i jejich dostupnost v posledních týdnech, nyní ale už klesá. Situace na trhu s léky by se podle ministrova náměstka Jakuba Dvořáčka měla stabilizovat na konci února. Antibiotika v tabletách už jsou podle něj dostupná, dál chybí suspenze. Ministerstvo chce problémy s dodávkami léčiv řešit změnou zákona, platit by mohla začít už letos.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 16:34|

Jak vyrobit mumii. Egyptologové našli ve starověké dílně precizní návody

Tajemství starověkých egyptských balzamovačů a mumifikátorů bylo odhaleno. Vědci se díky novému objevu skvěle zachovalé dílny podívali do zákulisí tohoto podnikání.
2. 2. 2023|

Elektronický recept upozorní lékaře na vakcinace pacienta, lidem připomene termín přeočkování

Stát zpřístupní lékařům záznamy o všech nových očkováních jejich pacientů. Od ledna je budou moci zobrazit v systému elektronických receptů. Ministerstvo zdravotnictví počítá i s dalšími úpravami systému. Bude možné v něm evidovat i recepty na opiátové léky, takzvané recepty s modrým pruhem. Od března se budou elektronicky předepisovat i zdravotnické prostředky.
10. 11. 2021|

Lékárníci odhalují chyby spojené s medikamenty i jednou týdně

Téměř každý lékárník odhalí alespoň jednu chybu týkající se medikamentů měsíčně, dvě třetiny i častěji – jednou týdně. Může jít o špatnou kombinaci léků nebo jejich nesprávné dávkování. Vyplývá to z interního dotazování mezi členy lékárnické komory. Podle nich je v tomto ohledu důležitá spolupráce s lékaři.
13. 6. 2021|

ČT ví, jak na dlouhou chvíli: ostříhat keř či ovci, uvařit vichyssoise a pařit AZ-kvíz

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. Tentokrát vybíráme inspiraci pro dospělé kutily, dětské šikuly, amatérské kuchaře i příznivce vědomostních kvízů. Zkrátka pro ty, kdo mají chuť tvořit nebo si lámat hlavu.
10. 4. 2020|

Lékárnice z Opavska prodávala Polákům léky s fenterminem bez receptu. Hrozí jí až patnáct let

Krajský soud v Ostravě začal řešit případ jednapadesátileté lékárnice z Ludgeřovic na Opavsku. Ta podle obžaloby bez potřebných receptů prodávala lék, který může při dlouhodobém užívání vyvolat závislost. Polákům prodala podle zjištění policie tablety zhruba za 400 tisíc korun. Ženě hrozí až patnáctiletý trest, soudu se přiznala a řekla, že všeho lituje.
19. 2. 2020|

Otec se synem vystavili stovky falešných receptů. K trestu vězení jim přibyl zákaz lékařské činnosti

Čtyři roky ve vězení si za rozsáhlé podvody s recepty definitivně odpyká dvojice lékařů Zdeněk Pastor a jeho syn Tomáš. K tomu jim odvolací soud navíc uložil na stejnou dobu zákaz činnosti. Lékárnici Silvii Karkoškové z lékárny v Ostravě – Krásném Poli, v níž oba muži byli společníky a jednateli, vrchní soud trest naopak o rok snížil na 3,5 roku vězení. Také ona po dobu čtyř let nesmí vykonávat svou profesi. Obžalovaní podle rozsudku způsobili škodu téměř pět milionů korun.
11. 2. 2020|

Tým vedený Čechem připravil recept pro britské hospodářství. Získal za něj prestižní ekonomickou cenu

Třetí největší ekonomickou cenu na světě získal ve středu v Londýně sedmičlenný tým mladého českého konzultanta Martina Kábrta. Obdržel v přepočtu 1,5 milionu korun za to, jaký recept doporučil Británii pro zajištění vyššího hospodářského růstu. Kábrtův tým uspěl v IPPR Economics Prize, která hledá ty nejlepší nápady pro generování rychlejšího a zároveň udržitelného ekonomického růstu ve Velké Británii.
10. 7. 2019|

Brněnská chemička vytvořila recept na opalovací krémy pro africké albíny

Chemička Andrea Hároniková z brněnské techniky vytvořila recept na levné opalovací krémy pro albíny v Ghaně. Cílem bylo navrhnout produkt, který mohou snadno vyrábět z lokálních surovin lidé bez chemického vzdělání, bez speciální techniky či přístrojů. Peníze pro rozjezd výroby v Ghaně sháněla skupina dobrovolníků prostřednictvím serveru HitHit. Místo potřebných 130 tisíc už mají přes 180 tisíc korun, oznámila mluvčí Vysokého učení technického Radana Kolčavová.
20. 3. 2019|