TÉMA

Jacinda Ardernová

Premiérem Nového Zélandu bude Hipkins, exministr pro boj s covidem

Vládnoucí Novozélandská strana práce si zvolila novým předsedou bývalého ministra pro boj s covidem-19 Chrise Hipkinse. Ve funkci nahradí odstupující premiérku Jacindu Ardernovou a přísahu složí ve středu.
22. 1. 2023Aktualizováno22. 1. 2023, 11:38|

Novozélandská premiérka Ardernová odstoupí z funkce, nemá už prý dost sil. Slíbila snoubenci, že se konečně vezmou

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila, že nejpozději 7. února odstoupí z čela vlády a již se nebude ucházet o další mandát. Řekla to v projevu před stranickými kolegy. Parlamentní volby slíbila svolat na 14. října. Její dosavadní působení ocenil šéf novozélandské opozice Christopher Luxon nebo australský premiér Anthony Albanese.
19. 1. 2023Aktualizováno19. 1. 2023, 10:32|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Unie vytvoří síly rychlé reakce. Budou mít až pět tisíc vojáků

Státy Evropské unie se v pondělí shodly na nové obranné strategii počítající mimo jiné s vytvořením brigády rychlého nasazení o síle až pěti tisíc vojáků. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella se Rusko dopouští v ukrajinském Mariupolu masivních válečných zločinů. Velvyslankyně USA při OSN zopakovala, že Spojené státy nevyšlou vojáky na Ukrajinu, budou ale bránit země NATO. Slovinsko do Kyjeva vrátí své diplomatické zastoupení. O další pomoci Ukrajině rozhodl Nový Zéland. Podle Kremlu jednání mezi Ukrajinou a Ruskem nepokročila. Moskva také oznámila, že kvůli sankcím ukončila jednání o mírové smlouvě s Tokiem.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 01:34|

Kanadský protestní konvoj nekončí a inspirují se u něj odpůrci očkování v dalších zemích

Čtyři provincie Kanady v tomto týdnu oznámily částečné nebo úplné zrušení opatření proti šíření koronaviru. Protesty místních řidičů kamionů přesto stále pokračují. Nově zablokovali i několik hraničních přechodů do Spojených států. Premiér Justin Trudeau to označil za ohrožení ekonomiky země. Kanadské demonstrace navíc inspirovaly odpůrce očkování na Novém Zélandu nebo ve Francii.
10. 2. 2022|

Zpřísníme protiteroristické zákony, slíbila novozélandská premiérka. Řetězce stahují nože z regálů

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se zavázala, že po pátečním útoku co nejrychleji zpřísní protiteroristické zákony. Islamista pobodal sedm lidí a stav tří z nich je kritický. Maloobchodní řetězec Countdown v reakci oznámil, že stahuje z volného prodeje nože a nůžky, útočník totiž použil právě nůž z obchodního regálu.
4. 9. 2021Aktualizováno4. 9. 2021, 16:03|

Útočník na Novém Zélandu pobodal šest lidí. Podle premiérky šlo o terorismus

Útočník, který v pátek v supermarketu jednoho z obchodních center v Aucklandu na Novém Zélandu pobodal šest lidí, byl inspirovaný ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS). Řekla to premiérka Jacinda Ardernová, podle které šlo o teroristický čin. Extremista původem ze Srí Lanky byl novozélandským bezpečnostním úřadům znám, nepřetržitě ho sledovaly.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 08:46|

Čína je podle šéfa americké diplomacie čím dál agresivnější

Čína se v poslední době chová na domácí scéně čím dál represivněji a v zahraničí je čím dál agresivnější. V rozhovoru s televizí CBS, odvysílaném v neděli, to prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Tvrdší postoj vůči Číně kvůli otázce dodržování lidských práv v zemi v pondělí vyjádřila také novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 11:27|

Hodina Země udeřila. Po celém světě zhasnou města i pamětihodnosti

V sobotu se koná celosvětová kampaň Hodina Země, která upozorňuje na potřebu ochrany klimatu. Její účastníci od 20:30 doma na hodinu zhasnou světla, vypnou spotřebiče a mohou si dát také vlastní ekologický závazek. Kampaně se zúčastní i některé firmy nebo obce, které vypnou část veřejného osvětlení či nasvícení památek. V Česku akci koordinuje Ekologický institut Veronica.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 21:17|

Nový Zéland definitivně stáhne své vojáky z Afghánistánu, oznámila premiérka

Nový Zéland stáhne do května své poslední vojáky z Afghánistánu, oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Země počet armádních příslušníků na místě v posledních letech neustále snižovala.
17. 2. 2021|

Pandemie ve světě: Lidé v Aucklandu mohou jen na nákup a do práce, Srbsko darovalo vakcíny Severní Makedonii

Třídenní plošnou karanténu pro město Auckland vyhlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poté, co se v něm potvrdily tři nové případy nákazy koronavirem. Lidé mohou pouze do práce a na nutné nákupy. Německo v neděli téměř uzavřelo své hranice s Českem a Rakouskem, za což čelí kritice Evropské komise. Bavorský premiér zopakoval nabídku přijmout pacienty z přetížených nemocnic v Česku. Srbsko darovalo pět tisíc vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 16:47|

Premiérka Nového Zélandu Ardernová vyhrála s náskokem volby

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová s převahou vyhrála parlamentní volby, které se konaly v noci na sobotu středoevropského času. Podle bezmála úplných výsledků její Novozélandská strana práce získala 49 procent hlasů a čeká se, že v zákonodárném sboru bude mít nadpoloviční většinu.
17. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 14:37|

Útočník z Christchurche se nečekaně přiznal. Hrozí mu doživotí

Australan obviněný z loňského teroristického útoku na věřící u dvou mešit v novozélandském městě Christchurch se ke svým činům nečekaně přiznal. Informují o tom místní média. Devětadvacetiletý Brenton Tarrant při nejhorším teroristickém útoku v dějinách Nového Zélandu postřílel 51 lidí. Za to mu hrozí doživotí.
26. 3. 2020|

„Jako by se to stalo včera.“ Muslimové si připomínají rok od nejhoršího útoku v dějinách Nového Zélandu

Muslimové v novozélandském městě Christchurch si připomínají rok od teroristického útoku, při němž australský extremista Brenton Tarrant zavraždil 51 lidí. Za cíl si vybral dvě mešity, kam se věřící sešli k pátečním modlitbám. Nejhorší útok v dějinách státu narušil pověst Nového Zélandu jako bezpečné a klidné země. Tarrantovi hrozí doživotí.
13. 3. 2020|

Čína za deset dní postavila nemocnici ve Wu-chanu. Letadlo s Čechy přistálo v Marseille

Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle tamního ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z Wu-chanu, centra nákazy. Celkově si už tedy koronavirus vyžádal 305 obětí, nakažených je přes 14 tisíc. Číňané v neděli dokončili stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu, trvala deset dní. Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Na cestě do tuzemska je i pětice Čechů.
2. 2. 2020Aktualizováno2. 2. 2020, 14:37|

Světoví lídři se v Paříži zavázali k zamezení šíření nebezpečného obsahu on-line

Vlády a internetové společnosti budou hledat cesty, jak omezit šíření teroristických a násilných příspěvků na sociálních sítích. Shodli se na tom ve středu prezidenti a premiéři více než dvaceti zemí se zástupci některých technologických firem na jednání v Paříži. Americká společnost Facebook se ještě před summitem zavázala blokovat přístup ke svým službám komukoli, kdo bude šířit násilná videa.
15. 5. 2019|

Sítě jako řešení, nikoli nástroj vrahů. Francie a Nový Zéland budou mluvit o terorismu na internetu

Francie a Nový Zéland uspořádají v reakci na nedávné atentáty v Christchurchi vrcholnou schůzku, na které budou politici a odborníci hledat způsoby, jak zabránit organizování a podporování teroristických útoků na sociálních sítích. Schůzka se podle novozélandské premiérky Jacindy Ardernové uskuteční patnáctého května v Paříži.
24. 4. 2019|

Parlament na Novém Zélandu zakázal útočné a poloautomatické pušky

Novozélandští poslanci odsouhlasili zpřísnění zákonů o držení zbraní, které nově zavádějí zákaz útočných pušek a poloautomatických střelných zbraní. Země tak reaguje na březnový teroristický útok ve městě Christchurch, kdy extremista zabil v mešitách padesát lidí.
10. 4. 2019|

Nový Zéland po útoku na mešity zakazuje útočné a poloautomatické pušky

Nový Zéland se po útoku na dvě mešity ve městě Christchurch rozhodl zpřísnit zákony o držení zbraní a zakázat útočné a poloautomatické pušky. Zákaz jejich prodeje vstoupil v platnost ihned, příslušné zákony by měly být přijaty nejpozději do 11. dubna. Útok osmadvacetiletého Australana, který se ve svém manifestu označil za rasistu a muslimy a imigranty za „vetřelce“, si minulý týden vyžádal 50 mrtvých.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 16:59|

Jméno útočníka na mešity nevyslovím a slávu mu nedopřeji, prohlásila novozélandská premiérka

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová řekla, že udělá vše pro to, aby útočník na mešity nedostal prostor šířit své rasistické názory. Zároveň zdůraznila, že jeho jméno nevysloví a slávu mu nedopřeje. Informovala o tom agentura AP. Muž, který je obviněn z vraždy 50 lidí ve dvou mešitách na Novém Zélandu, se rozhodl u soudu hájit sám.
19. 3. 2019|