TÉMA

Povodňový stupeň

V severní polovině Česka jsou první a druhé povodňové stupně. Na Trutnovsku se mohou řeky dostat na trojku

Na řadě míst v Česku byly v pondělí ráno povodňové stupně. Například v Královéhradeckém kraji až na osmnácti místech. Druhý stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně, vyplývá z dat povodí Labe. Jsou také v Ústeckém, Libereckém či Olomouckém kraji. Některé vzedmuté řeky během dne začaly klesat.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 20:31|

Horní Labe je na nejvyšším povodňovém stupni, z hor odtéká dešťová voda a roztátý sníh

V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply hladiny toků. Na téměř patnácti místech pak platil k půlnoci z pondělí na úterý některý z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi, na přehradě Les Království a také ve Stanovicích bylo dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, který značí povodňové ohrožení. Jizera, která byla v Jablonci nad Jizerou velkou část pondělí rovněž na třetím stupni, již klesla zpět na druhý. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy meteorologů platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních šesti hodin ráno.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 23:41|

Povodňové stupně platí v Česku na více než padesátce míst. Hory zasáhnou další vydatné srážky, přidá se vítr

Starosti s rostoucí hladinou toků zatím v Česku nekončí. Předpověď varuje před extrémními srážkami hlavně na Šumavě, a to až do čtvrtka. Případnou povodeň může kromě vydatného deště umocnit silný vítr a úbytek sněhu. Výrazný vzestup hladin se čeká hlavně v povodí Otavy. Dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity hlásilo ve středu večer přes pět desítek míst, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ve večerních hodinách vystoupala na třetí povodňový stupeň i Vltava v Českém Krumlově.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:50|

Pršet bude i nadále, hladiny řek mohou stoupat, varovali meteorologové

Řeky a potoky odvodňující Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a část Českomoravské vrchoviny mohou v průběhu neděle a v noci na pondělí vystoupat na první povodňový stupeň, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V aktualizované výstraze rovněž upravil oblast, ve které hrozí velmi vydatný déšť. Silně má pršet zejména na horách na severovýchodě Česka a v části Českomoravské vrchoviny. Hasiči ve východních Čechách i na Moravě zasahovali u popadaných stromů, odčerpávali také vodu.
6. 8. 2023Aktualizováno6. 8. 2023, 19:22|

Východní polovinu Česka čeká o víkendu vydatný déšť, meteorologové vydali výstrahu

Ve východní části Čech, na Moravě a ve Slezsku bude o víkendu trvale a místy i vydatně pršet. Nejvíce naprší v Jeseníkách, kde srážkové úhrny za 42 hodin mohou být kolem devadesáti milimetrů. Vlivem toho se hladiny řek odvodňujících tyto hory zvednou a mohou dosáhnout na první, nejnižší stupeň povodňové aktivity. Informoval o tom na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
4. 8. 2023|

Hladiny toků na východě Česka klesly, kolem stupně bdělosti je Morava u Lanžhota

Hladiny rozvodněných toků na východě Česka kulminovaly a v noci začaly klesat. První povodňový stupeň bdělosti platil v 10:30 jen na dvou menších tocích v Beskydech a těsně pod ním byla řeka Morava u Lanžhota na Břeclavsku. Deště, které hladiny zejména menších toků zvedly někde až na povodňový stupeň ohrožení, postupně ustaly. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který krátce před desátou hodinou zrušil poslední výstrahu před povodněmi platnou pro části Jihomoravského a Zlínského kraje.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 11:00|

Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

Hladiny řek v Česku jsou po deštích stále zvýšené. První povodňový stupeň platí na dvaceti místech

Po vydatných deštích z druhé poloviny minulého týdne platil v pondělí ráno první povodňový stupeň ještě na přibližně dvaceti místech v Česku, včetně Prahy. Dyje na dvou místech dosahovala druhého stupně. Vyplývá to z údajů na povodňovém serveru Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Hladiny některých řek v Česku mohou být podle meteorologů zvýšené až do úterního poledne.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 16:26|

V pátek mohou teploty dosáhnout až 15 stupňů, vystřídá je ale déšť. Víkend má být zase chladný

O víkendu má být počasí proměnlivé, s velkými výkyvy teploty. Ve čtvrtek i během pátku mají podle meteorologů teploty na některých místech Česka dosahovat až patnácti stupňů Celsia. V sobotu se ale podle předpovědi citelně ochladí a teploty mohou přes den klesnout až k bodu mrazu. Po víkendu se znovu oteplí. Příští dny má provázet převážně zatažená obloha, z níž bude pršet nebo sněžit.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 13:04|

Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|

Srážky zvedly hladiny některých řek. Smědá dosáhla třetího povodňového stupně, ale už klesla

Dešťové přeháňky zvedly v úterý hladiny řek v Libereckém kraji. Smědá ve Višňové ve Frýdlantském výběžku se před 17:00 dostala na třetí povodňový stupeň, v dalších hodinách ale poklesla. Přívaly vody vzedmuly i hladiny Jizery, v Královéhradeckém kraji pak Labe a Úpy. Před půlnocí se na prvním stupni nacházely i některé toky na severu Zlínského a východě Moravskoslezského kraje.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 23:25|
Počasí

Deště zvedly v podhůří Beskyd hladiny řek. V Moravskoslezském kraji zasahovali hasiči

Poslední zářijový víkend je v Česku deštivý. Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji lijáky zvedly hladiny řek. Druhý stupeň panoval dle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na Bystřičce. Večer už ale na žádném toku druhý stupeň nepanoval. První stupeň pak platil na třech řekách ve Zlínském kraji. Na Opavsku nebo v Ostravě zasahovali hasiči, odčerpávali hlavně sklepy.
26. 9. 2020Aktualizováno26. 9. 2020, 20:32|

Hladina Vsetínské Bečvy se dostala až na druhý stupeň povodňové aktivity, nebezpečí už ale pominulo

Po vydatném dešti vystoupala hladina Vsetínské Bečvy ve Velkých Karlovicích postupně až na druhý stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Od sedmé hodiny ráno však postupně klesala a před osmou večerní se už průtok dostal i pod první stupeň. Vydatný déšť zvedl i hladinu Bystřičky. Před vydatnými srážkami zejména v Beskydech varovali meteorologové, výstraha platila až do odpoledne.
9. 9. 2019Aktualizováno9. 9. 2019, 21:06|
Počasí

Rozvodněné řeky se vrátily do koryt. Ještě bude pršet, nejhorší obavy se asi nenaplní

Voda v domech a zdivočelé řeky, ve kterých před několika dny sotva byla nějaká voda – to přinesly vydatné deště, které ve středu zasáhly severovýchod Čech a hlavně východ a sever Moravy a Slezsko. Nejhorší byla situace u Senice, která se vylila z břehů, večer ale hladiny většiny toků poklesly. Ve čtvrtek by již neměla být situace tak kritická. Bude sice ještě pršet, meteorologové ale zmírnili výstrahu a na nejvyšší povodňové stupně se již většina toků nejspíše nedostane.
22. 5. 2019Aktualizováno22. 5. 2019, 22:37|

Déšť zvedl hladiny řek, na Šumavě platí povodňová pohotovost

Vydatný déšť a tající sníh zvedl hladiny toků v oblasti Šumavy a také Sázavy na Vysočině. Druhý povodňový stupeň během soboty dosáhla Otava v Rejštejně a Sušici, Vltava v Českém Krumlově a Sázava na stejnojmenné stanici. Na řadě dalších míst řeky stouply na první stupeň povodňové aktivity.
16. 3. 2019Aktualizováno16. 3. 2019, 17:50|