TÉMA

Znalec

Řidič dítě neviděl, nemohl nehodě zabránit, řekl znalec o tragédii na závodech

Řidiče, který je mezi obžalovanými z úmrtí dítěte při závodech trucků v Černuci před dvěma lety, se u soudu zastal znalec. Uvedl, že dotyčný nemohl z technického hlediska střet s dítětem odvrátit. Chlapec, který vběhl mezi závodící tahače, byl podle něj těsně u vozu a šofér tak jeho pohyb ani neviděl. Z usmrcení z nedbalosti jsou obžalováni čtyři lidé, kromě řidiče také pořadatel závodu a strýc a teta zemřelého dítěte. Všichni vinu odmítají.
9. 4. 2024|

Znalec Klicpera u soudu trval na tom, že otravu Bečvy způsobila Energoaqua. Zapojení Dezy odmítl

Vsetínský okresní soud, který projednává případ otravy řeky Bečvy, ve středu po třech jednacích dnech ukončil výslech znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery. Za viníka havárie ze září 2020 znalec označil společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Obhajoba s tím nesouhlasí, Klicperův posudek je podle ní plný nepravd. Spolu s firmou Energoaqua je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Vinu opakovaně odmítl, stejně jako zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
16. 8. 2023|

168 hodin: Znalecké posudky v soudních sporech o děti. Nízká úroveň, ale velký vliv

Ročně se v Česku rozvede skoro na třicet tisíc manželství. Tahanice o děti patří vedle rozpadu vztahu k nejbolestivější části rozvodu. Soudy v současnosti ve velkém zadávají znalecké posudky, o které se při rozhodování opírají. Ty ale mnohdy vznikají formalisticky od stolu a v rozporu s tím, co chce samo dítě. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
20. 2. 2023|

Soud s Dominikem Ferim pokračoval výslechy znalců a dalších poškozených žen

Obvodní soud pro Prahu 3 za zavřenými dveřmi ve čtvrtek pokračoval v projednávání případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění. Dopoledne vyslechl znalce, několik hodin také vyslýchal zbylé dvě poškozené ženy. Feriho se odpoledne na chodbě o přestávce pokusil napadnout muž, který vykřikoval rasistické urážky. Justiční stráž ho zpacifikovala a odvedla. Hlavní líčení bude pokračovat na konci dubna.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 17:50|

Čapímu hnízdu nekonkurovaly žádné další podniky Agrofertu, řekl znalec

Areálu Čapí hnízdo v letech 2008 až 2010 nekonkurovaly žádné další společnosti patřící pod Agrofert, řekl ve středu u hlavního líčení v případu kolem dotace na jeho stavbu znalec z oboru ekonomie Jakub Kovář. Tytéž služby ve stejné oblasti neposkytovaly podle něj penzion Labská ani restaurace Sokolovna Průhonice, které spadají pod Agrofert. V kauze je obžalován bývalý premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Podle mluvčího pražského městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly je toto však pouze jedním z podkladů pro určení, zda společnosti působily na společném trhu.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:04|

Od pondělí bude pokračovat soud v kauze Čapí hnízdo. Vyslechne znalce i obžalované

Pražský městský soud se v pondělí vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo. Obžalobě čelí bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Soudce má v plánu výslechy znalců a doplňující výslechy obžalovaných. Na program se v týdnu mohou dostat i závěrečné řeči.
18. 12. 2022|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

Ministerstvo spravedlnosti chce zdvojnásobit odměny znalcům. Stanjura je proti

Soudní znalci stále nevědí, kolik jim bude stát od ledna platit za posudky. Ministerstvo spravedlnosti se snaží prosadit zdvojnásobení hodinové odměny až na tisíc korun. Chce tím řešit nezájem znalců, který zdržuje soudní procesy. Stát by to ale přišlo zhruba na sedm set milionů ročně navíc, s čímž nesouhlasí ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
22. 11. 2022|

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích zabere policii několik měsíců

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku zabere policii zřejmě několik měsíců, a to vzhledem k velkému množství svědků a souvisejícím úkonům trestního řízení. Policisté pravděpodobně přizvou také znalce, který vyhodnotí bezpečnostní parametry prostor diskotéky a únikových tras, sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V noci ze soboty na neděli utrpělo v tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, zranění osm lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, hospitalizováni jsou stále tři lidé.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:48|

Sitta mladší dostane od státu 697 tisíc za to, že nemohl dělat znalce

Vladimír Sitta mladší, který upozornil na podezření kolem papírny Neograph a výroby jízdenek pro pražský dopravní podnik, dostane od státu dalších 697 tisíc korun odškodného za své trestní stíhání – tentokrát jako náhradu ušlého zisku za zákaz znalecké činnosti. Pravomocně to v úterý potvrdil odvolací senát. Někdejší obchodní ředitel Neographu čelil obžalobě za tunelování firmy. Podle něj šlo o pomstu lobbisty Ivo Rittiga obviněného právě v souvislosti s takzvanou jízdenkovou kauzou.
4. 10. 2022|

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uplácení bývalým policistou. Za 850 tisíc žádal poškození důkazu

Trestní řízení s bývalým pracovníkem Kriminalistického ústavu Jozefem Balintem pokračuje, podal dovolání. České televizi informaci potvrdila mluvčí Okresního soudu v Benešově Renata Průšová. Balint se tak pokusí zvrátit rozhodnutí, kterým ho soud pravomocně potrestal odnětím svobody na 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky za to, že za úplatek 850 tisíc korun žádal poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz.
27. 9. 2022|

Ve Slaném se zřítil vánoční strom, zřejmě kvůli větru. Nikoho nezranil

Na náměstí ve Slaném se zřítil vánoční strom. Podle města za to může větrné počasí, nebo růstová vada kmene. Pád nikoho nezranil ani nezpůsobil škody. Policisté událost prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Zkoumají, zda byl strom správně ukotvený.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 15:32|

Znalec Roček stanul před soudem. Posudek v kauze směnek exposlance Severy byl údajně nepravdivý

Okresní soud v Olomouci v úterý otevřel případ znalce v oboru psychiatrie Petra Ročka, který čelí obvinění z křivé výpovědi a kvůli nepravdivému znaleckému posudku. Přečinů se údajně dopustil v případu směnek bývalého poslance a generálního sekretáře TOP 09 Pavla Severy. Kauza směnek za víc než deset milionů korun, které Severovi podepsal dnes již zemřelý přítel, se táhla přes šest let. Severu nakonec soud obžaloby zprostil.
21. 9. 2021|

Znalce z kauzy směnek exposlance Severy posílá žalobce před soud pro nepravdivý posudek

Soudní znalec Petr Roček z kauzy směnek exposlance TOP 09 Pavla Severy čelí obžalobě pro pokus o křivou výpověď a nepravdivý posudek. České televizi to sdělila Kateřina Paulová z olomouckého okresního státního zastupitelství. Ročkovi hrozí až osm let vězení. Případ míří před Okresní soud v Olomouci.
3. 8. 2021|

Nejvyšší soud definitivně zprostil obžaloby aktéry privatizace OKD

Nejvyšší soud podle informací České televize odmítl dovolání státního zástupce v kauze privatizace OKD. Znalec Rudolf Doucha je tak definitivně zproštěn obžaloby, zproštěný je i exmanažer Fondu národního majetku Jan Škurek. Jeho bývalý kolega z fondu Pavel Kuta se konce procesu nedožil. Nejvyšší soud konstatoval, že jde ze strany státního zastupitelství o dovolání „zjevně neopodstatněné“.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 16:33|
Poslanecká sněmovna

Poslanci povolí vodákům alkohol, schválili i přísnější pravidla pro znalce

Soudní znalci se zřejmě budou řídit od roku 2021 podle přísnějších pravidel, která mají zkvalitnit jejich práci. Schválila to sněmovna. Podpořila také návrh, aby vodáci by mohli plout po některých řekách s alkoholem v krvi bez hrozby pokuty.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 19:01|