TÉMA

Fakultní nemocnice u sv. Anny

Svatoanenská nemocnice v Brně prodává vlastní vyrobené léčebné konopí

Brněnská nemocnice u svaté Anny začala prodávat vlastní léčebné konopí. Je to první zdravotnické zařízení v Česku, které je v poskytování konopných přípravků kompletně soběstačné. Tedy od šlechtění a pěstování až po předepisování pacientům. Léčebné konopí získávají pacienti ve formě tobolek.
před 26 mminutami|

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

Migrénou trpí v Česku až milion lidí. Účinnou léčbu ale zatím podstupuje jen zlomek

Vážné problémy s migrénou má v Česku zhruba 300 tisíc lidí a pokud se započtou i mírnější příznaky, vyhoupne se číslo k milionu. Pacienty často provází nižší výkon či úplná pracovní neschopnost. Účinná léčba existuje, zatím ji ale podstupuje jen zlomek nemocných.
10. 8. 2023|

Drogové testy Vaňkové i Kerndla byly negativní. Brněnská koalice pokračuje

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn, jednotlivé strany podporují brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek. Novinářům to ve středu řekli představitelé jednotlivých stran. Vaňková podstoupila test na drogy, je negativní, stejně jako v případě náměstka Roberta Kerndla (ODS), který je na fotce také zachycený. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení, další komentáře pro média poskytovat zatím nechce. Kerndla zatím policie neoslovila.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:38|

V Česku stále chybí některé léky. Lékaři musí improvizovat i u pacientů s Parkinsonovou chorobou

V českých lékárnách i nadále chybí některé léky. Nedostatková jsou antibiotika s penicilinem, sirupy proti horečce nebo přípravky pro léčbu průjmových onemocnění. Některá léčiva by se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) měla objevit až koncem ledna. Problém je nově také s léčivými přípravky pro pacienty s Parkinsonovou chorobou. Týká se to těch s látkou levodopa, které užívají skoro všichni s touto nemocí.
7. 8. 2023|

Pro nemocnice je v létě obtížnější sehnat dárce krve. Problémy způsobují i komáři

Nemocnice se v létě potýkají s nedostatkem dárců krve, kteří odjíždějí na dovolenou. Někteří po návratu nemohou darovat třeba půl roku až rok. Například do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijde přes léto jen kolem šedesáti procent stálých dárců, sdělila primářka transfuzního oddělení Jarmila Celerová.
4. 7. 2023|

Lékaři z Brna pečují o zraněného vojáka z Ukrajiny, málem přišel o ruku

Neodkladné zdravotní výkony, na které válečné zdravotnictví na Ukrajině nestačí, pomáhají pacientům zajistit i lékaři z jihomoravských nemocnic. Ošetřují například zranění z války nebo poskytují onkologickou péči. Transporty lidí z Ukrajiny, která momentálně čelí ruské invazi, zajišťuje řada organizací. Zdravotníci z Brna se nyní starají například o Serhiie Melnyka, který ve válce přišel o dva prsty na ruce.
29. 4. 2023|

Nemocnice se kvůli epidemii zavírají pro návštěvy, nově i ta havlíčkobrodská

Na všech lůžkových odděleních v nemocnici v Havlíčkově Brodě začal ve středu platit zákaz návštěv. Nemocnice se tak rozhodla kvůli rapidnímu nárůstu chřipkových onemocnění. Rozhodnutí vedení zdravotnického zařízení platí až do odvolání. Kvůli nárůstu počtu lidí s respiračními onemocněními zakázala návštěvy už řada nemocnic po celém Česku. Vysoká nemocnost se už odráží i ve službách – chybějí řidiči nebo poštovní doručovatelé.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 19:22|

Čeští experti zlepšují péči o pacienty s mrtvicí. Na cestě je i nová aplikace

Pod vedením českých expertů vzniká systém zjednodušující sběr dat o léčbě mrtvice v Evropě. Je to vůbec poprvé, kdy projekt financovaný z unijního programu pro výzkum a inovace řídí tuzemští odborníci. Budovaný systém má zlepšit péči o pacienty. Cévní mozkové příhody jsou v Česku třetí nejčastější příčinou úmrtí.
25. 11. 2022|

Kvůli bouřkám jsou bez elektřiny tisíce lidí, spadlé dráty zastavily provoz na D1

Celé Česko v pátek zasáhla silná vedra. Teploty se vyhouply hodně nad třicet stupňů Celsia, na řadě míst zaznamenaly meteorologické stanice druhý den po sobě teplotní rekordy. V některých krajích vyhlásili meteorologové odpoledne smogovou situaci, zároveň pro západní polovinu republiky až do sobotního brzkého rána platí výstraha před bouřkami. O víkendu se podle předpovědi ochladí. Dálnice D1 je kvůli spadlým drátům vysokého napětí na 15. kilometru u Prahy uzavřena.
5. 8. 2022Aktualizováno5. 8. 2022, 23:58|

Uprchlíci z Ukrajiny mají problém sehnat lékaře. UA pointy je zaregistrovat nemohou

Pro lidi z Ukrajiny, kteří uprchli před ruskou agresí ve své zemi, začíná být v Česku stále častějším problémem sehnat lékaře. Ministerstvo zdravotnictví sice už dříve podpořilo vznik takzvaných UA pointů v nemocnicích, jenže ty neslouží jako klasické ordinace pro dlouhodobou péči. Navíc některá zdravotnická zařízení jsou už teď na hraně svých kapacit, lékaře si přesouvají z oddělení na oddělení.
8. 7. 2022|

Přibylo téměř 12 tisíc nových případů covidu. Testování ve školách ukázalo růst pandemie

Testy ve čtvrtek v Česku prokázaly 11 675 nových případů koronaviru, o tři čtvrtiny víc než o týden dřív. Pokračuje také nárůst incidence, na sto tisíc obyvatel připadá za poslední týden 525 nově nakažených. Testování ve školách v pondělí prokázalo významný růst počtu pozitivních případů. Dále naopak ubývá lidí s covidem v nemocnicích, jejich počet klesl poprvé od konce loňského října pod dva tisíce. Přibývá opětovných nákaz covidem, za čtvrtek jich bylo 1487.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 17:57|

Kardiostimulátor by mohl nahradit implantát dobíjený červeným světlem. Pracují na něm vědci v Brně

Implantáty, které vyvíjejí vědci z CEITEC VUT v Brně, budou moci v budoucnu nahradit například běžné kardiostimulátory. Dobíjet by se měly červeným světlem. Výzkum je krytý prestižním grantem Evropské výzkumné rady, která podporuje projekty posouvající hranice stávajícího poznání.
14. 1. 2022|

Výhrůžky, nevhodné chování, vulgarita. Nemocnice navyšují ostrahu, někde pomáhá policie

Zdravotníci v nemocnicích i v očkovacích centrech se potýkají s rostoucí agresivitou lidí. Častěji čelí slovním útokům, někde řeší ale i fyzickou agresi. Podle nemocnic za tím stojí zvyšující se napětí ve společnosti v souvislosti s covidem. Například Fakultní nemocnice Ostrava z důvodu útoků musela několikrát navýšit ostrahu. Na očkovací centra v brněnském obchodním centru (OC) Olympia nebo ve Frýdku-Místku pak dohlíží policie.
13. 12. 2021|

V neděli v Česku přibylo 8244 případů koronaviru, nemocnice omezují plánovanou péči

Od začátku epidemie se v Česku covidem-19 prokazatelně nakazily dva miliony lidí. V neděli testy odhalily 8244 případů, což je dosud nejvyšší nedělní počet. Za posledních šest dní přibylo sto tisíc nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od pondělí se v Česku až na výjimky už neuznávají testy na koronavirus jako covidový certifikát. Na základních a středních školách probíhá plošné testování. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na večerním jednání navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 15:54|

Ve svátek přibylo čtrnáct tisíc nakažených, Válek je pro PCR testování a očkování posilující dávkou

Za středu testy v Česku odhalily dalších 14 119 případů covidu. Je to sice zhruba o osm tisíc méně než v rekordní úterý, ale víc než minulou středu i toto pondělí. Středa přitom byla svátečním dnem. AntiCovid tým pětikoalice jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Kandidát na vedení tohoto resortu Vlastimil Válek (TOP 09) podporuje testování PCR metodou, jeho znovuzavedení ve firmách i větší podporu očkování posilující dávkou.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 20:05|

Velkým nemocnicím chybí krev, může za to dohánění operací i nedostatek dárců

Víc než polovina fakultních nemocnic má problémy se zajištěním potřebného množství krve. Podle mluvčích nemocnic za to může hlavně dohánění operací odložených kvůli pandemii koronaviru, nedostatek dárců a konkurence komerčních odběrových center. Nemocnice zatím nemusí kvůli nedostatku krve omezovat péči, například Fakultní nemocnice Olomouc už ale s dodávkami krve nemůže pomáhat menším zařízením v okolí.
20. 10. 2021|

Po pondělním útoku v Tišnově jsou dva lidé v těžkém stavu. Policie obvinila podezřelého z pokusu o vraždu

Muž a žena jsou po pondělním útoku v Tišnově v Brně v nemocnici na ARO v těžkém stavu. Další žena je už mimo ohrožení života. Zadržený útočník zranil šest lidí, mezi kterými byly i dvě děti. Podle policie byl příbuzný členů rodiny. Policisté jej obvinili z pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest.
12. 10. 2021Aktualizováno12. 10. 2021, 14:12|

Ivermektin proti covidu nefunguje. Chválily ho nekvalitní nebo podvodné studie, ukázali vědci

Všechny vědecké studie, které poukazují na účinnost léku ivermektin proti covidu-19, obsahují vážné chyby nebo vykazují známky manipulace s daty, popsal server BBC s odkazem na zjištění čtyř nezávislých vědců. Ti posuzovali veškeré dostupné studie, v nichž se lék testoval na lidech nakažených koronavirem. Respektované klinické testy zabývající se účinností přípravku pak podle nich došly k závěru, že lék nemá vliv na zdravotní stav pacientů s covidem-19.
8. 10. 2021|

Nemocnice v Brně podá trestní oznámení kvůli podezření na zneužití svého razítka

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně podává trestní oznámení na jednu z brněnských firem kvůli podezření na zneužití razítka nemocnice. Firma podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské padělek razítka používala k potvrzení o absolvování testů na nemoc covid-19 před výjezdem svých zaměstnanců do zahraničí.
22. 9. 2021|

Ivermektin proti covidu nefunguje, tvrdí autoři zatím nejrozsáhlejší studie jeho účinků

Ivermektin se zřejmě nestane lékem, který by zasadil covidu-19 smrtící ránu, jak si od něj slibují jeho zastánci. Nová rozsáhlá studie na asi patnácti stech pacientech ukazuje, že jeho účinky jsou srovnatelné s placebem, uvedli její autoři na mezinárodním sympoziu.
19. 8. 2021|

Postcovidová centra už pomohla tisícům lidí. Nabízejí rehabilitace i on-line poradenství

Víc než šest a půl tisíce pacientů už navštívilo postcovidová centra a poradny fakultních nemocnic. Centra v Ostravě a Hradci Králové se stále plní. Menší zájem naopak přes léto zaznamenala nemocnice v Brně nebo v Olomouci. Desítky pacientů měsíčně využívají i on-line poradnu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.
15. 8. 2021|

V pondělí přibylo 168 nakažených, 53 tisíc lidí se nechalo očkovat

V pondělí laboratoře v Česku zachytily 168 případů koronaviru, o 16 víc než před týdnem. Počty nakažených v mezitýdenním srovnání rostou od pátku. Reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, se třetím dnem drží těsně nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie. K úterku zůstalo stejně jako předchozí den na hodnotě 1,06. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 13:30|

Sněmovna zřejmě vydá Volného ke stíhání, doporučil to mandátový a imunitní výbor

Sněmovna zřejmě vydá nezařazeného poslance Lubomíra Volného (Volný blok) k trestnímu stíhání. Mandátový a imunitní výbor v úterý doporučil plénu, aby policejní žádosti vyhovělo, řekl předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Policie podezírá Volného z šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku na sociální síti o léku ivermektin. Volný novinářům řekl, že chce být vydán. Sněmovna rozhodne zřejmě na červencové schůzi.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:09|