TÉMA

Důkaz

Rakouskem rezonuje špionážní kauza, její stopy vedou do Ruska

Rakousko rozkrývá největší špionážní kauzu v moderní éře státu. Podle vyšetřovatelů měla dvojice mužů – bývalý kontrarozvědčík a manažer – donášet Rusku citlivá data. Případ se navíc dále rozrůstá, a to i do nejvyšších pater politiky. Druhý z vyšetřovaných je v současnosti na útěku. Kritice v souvislosti s případem čelí i rakouská vláda, podle expertů zůstává Vídeň křižovatkou ruských zpravodajců.
12. 4. 2024|

Otec a exmanželka hlavy lihové mafie půjdou znovu k soudu, o odvolání žalobce rozhodne neveřejně

O odvolání v případu Vladimíra Březiny a Stanislavy Kudlejové rozhodne zlínská pobočka brněnského krajského soudu 13. února v neveřejném jednání. Otec a bývalá manželka Radka Březiny, který byl ústřední postavou v kauze lihové mafie, byli obviněni z praní špinavých peněz. Prvoinstanční soud je opakovaně očistil, ale státní zástupce dvakrát uspěl s odvoláním. Odvolal se i proti poslednímu osvobozujícímu z loňského května.
6. 2. 2024|

Soud potrestal Kočku za vydírání podmínkou, verdikt není pravomocný

Soud uložil pražskému podnikateli Janu Kočkovi podmíněný trest v délce 2,5 roku za to, že se zbraní vydíral jiného podnikatele. Hlavního aktéra napadení, Petra Řezníčka, potrestal tříletou podmínkou. Třetího účastníka incidentu Jana Krumlovského poslal na tři roky do vězení. Verdikt není pravomocný. Kočka, jehož rodina proslula pořádáním pražských Matějských poutí, figuruje i v rozsáhlé kauze daňových podvodů, v níž mu hrozí až desetileté vězení. Vinu v obou případech popírá.
2. 10. 2023|

Soud v Olomouci nepřipustil v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek jeden ze stěžejních důkazů

Olomoucký soud nepřipustil v rozsáhlé kauze třinácti údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy jeden ze stěžejních důkazů. Jde o část e-mailové komunikace zajištěné ze serverů společnosti Tesco SW, řekl ve středu soudce Petr Sušil. V případu čelí obžalobě 24 lidí a firmy Tesco SW a Eunice Consulting, vinu odmítají.
9. 11. 2022|

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uplácení bývalým policistou. Za 850 tisíc žádal poškození důkazu

Trestní řízení s bývalým pracovníkem Kriminalistického ústavu Jozefem Balintem pokračuje, podal dovolání. České televizi informaci potvrdila mluvčí Okresního soudu v Benešově Renata Průšová. Balint se tak pokusí zvrátit rozhodnutí, kterým ho soud pravomocně potrestal odnětím svobody na 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky za to, že za úplatek 850 tisíc korun žádal poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz.
27. 9. 2022|

Podle policie splácela exministryně Dostálová auto z peněz Poslanecké sněmovny

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) podle policie splácela auto pro manžela z peněz sněmovny. Server Seznam zprávy zveřejnil informace z policejního usnesení, podle kterého nechala den po nákupu vozu zvýšit odměnu své poslanecké asistentky o 15 tisíc měsíčně. Ta pak částku přeposílala otci Dostálové údajně za pronájem kanceláře, policie ale pracovala s verzí, že je otec použil na splátky vozu pro manžela Dostálové.
4. 8. 2022|

Pravost závěti musí prokázat ten, kdo ji předloží, rozhodl Nejvyšší soud

Pravost závěti ve formě soukromé listiny musí prokazovat ten, kdo ji přináší do pozůstalostního řízení a dovolává se jí ve svůj prospěch, tedy zpravidla závětní dědic. Vyplývá to z nového rozhodnutí Nejvyššího soudu. Podle mluvčího soudu Petra Tomíčka jde o zásadní právní otázku, důležitou pro mnoho dědických řízení v Česku.
24. 3. 2022|

Bývalý policista nabízel za poškození důkazu 850 tisíc korun. Soud ho potrestal podmínkou

Bývalý pracovník Kriminalistického ústavu Jozef Balint odešel od soudu s podmínkou za uplácení. České televizi to sdělila mluvčí Okresního soudu v Benešově Renata Průšová. Muž měl za úplatek 850 tisíc korun žádat poškození mobilního telefonu, který kriminalisté zabavili jako důkaz v trestním řízení. Původně ho soud obžaloby zprostil, státní zástupkyně se ale odvolala. Verdikt je nepravomocný.
23. 3. 2022|

Vědci našli způsob, jak z veřejně dostupných družicových dat získat důkazy o pohybu ruských vojsk

Pohyby ruských vojsk, zejména těžké raketové techniky, může sledovat každý. Prozrazují je totiž radarové odrazy na veřejně dostupných satelitních mapách.
23. 2. 2022|

Při hledání nového dodavatele energií je třeba dávat pozor na výši pokut či praktiky zprostředkovatelů

Bývalí zákazníci Bohemia Energy mají na hledání nového dodavatele půl roku. Zatím jim energie dodává dodavatel poslední instance. Při hledání by si měli dát pozor mimo jiné na výši pokuty při odstoupení od smlouvy či na nekalé praktiky některých zprostředkovatelů.
19. 10. 2021|
Týden v justici

Předkládání falešných důkazů je nově trestným činem, advokáti to kritizují

Předložení falešných důkazů soudu je od února trestným činem, v trestním zákoníku se objevila definice takzvaného maření spravedlnosti. Zatímco soudci změnu vítají, některým obhájcům se nelíbí, že by za předložení důkazů měli být odpovědní právě oni. Tvrdí, že nemají možnost přezkoumat pravost všeho, co od klienta dostanou.
25. 2. 2019|