TÉMA

Reality

Obří čínský developer s bilionovými dluhy míří do likvidace

Soud v Hongkongu poslal do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky v objemu 328 miliard dolarů (7,5 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Podle agentury Reuters bude mít rozhodnutí pravděpodobně výrazné dopady na čínské finanční trhy. Evergrande se stala nejvýznamnějším symbolem krize na čínském trhu s nemovitostmi, která vedla ke zpomalení hospodářského růstu a k mnoha bankrotům.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 22:27|

Potíže realitních gigantů v Číně se přelévají do obav o tamní ekonomiku. Peking povzbuzuje k nákupům

Naděje na restrukturalizaci zadluženého čínského developera Evergrande se rozplývají. Realitní společnost má závazky ve výši 300 miliard dolarů, burza v Hongkongu zastavila obchodování s jejími akciemi. Spoluzakladatel a předseda představenstva společnosti je navíc pod policejním dohledem. Rostou tak obavy o kondici celé čínské ekonomiky, v níž má realitní odvětví až čtvrtinový podíl.
29. 9. 2023|

Realitní kancelář nemůže pokutovat zájemce, který nakonec neuzavře smlouvu, rozhodl Nejvyšší soud

Realitní kancelář nemůže požadovat pokutu za to, že zájemce i přes provedenou rezervaci nakonec neuzavře s prodávajícím smlouvu o prodeji. Nejvyšší soud zamítl dovolání zprostředkovatele, který si chtěl ponechat rezervační poplatek 72 600 korun. Zájemci o pozemek odstoupili od koupě poté, co zprostředkovatel nezajistil zápis pozemku do katastru a nevyřešil problém s chybějícími přípojkami a přístupovou cestou. Nejvyšší soud o rozhodnutí informoval na svém webu.
9. 8. 2023|

Češi se zbavují chalup. Je po covidu a navíc recese, vysvětlují makléři

Lidé v Česku podle realitních společností začali prodávat chalupy. Jejich ceny tak klesají i o desítky procent. Za důvody makléři označují odeznění covidu i ekonomickou recesi. Trend by měl kulminovat v dalších měsících.
14. 5. 2023|

Vrchní soud potvrdil bývalé starostce Čejče osm a půl roku vězení za zpronevěru a podvod

Za zpronevěru, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby si bývalá starostka Čejče na Hodonínsku Marta Výmolová definitivně odpyká 8,5 roku vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu ve čtvrtek potvrdil Vrchní soud v Olomouci, sdělil mluvčí soudu Stanislav Cik. Zamítl tak odvolání ženy, která s rozsudkem krajského soudu nesouhlasila. Podle něj obci Čejč během svého vedení způsobila škodu asi tři miliony korun a jednotlivé lidi připravila o 17 milionů korun. Vyšší část škody má bývalá starostka poškozeným nahradit.
27. 4. 2023|

Drahé Česko: Jak postupovat při hledání bydlení?

Ceny nemovitostí jsou nadále vysoké a zajišťování bydlení je stále komplikovanější. Jaké jsou v současné době nejlepší možnosti? Jak správně dosáhnout na hypotéku? A jak se do hledání nového bydlení promítají ceny energií? Téma rozebral pořad Drahé Česko.
14. 11. 2022|

Ceny bytů podle developera srazí rychlá výstavba. V Česku jich jsou už dnes tisíce prázdných, upozornila reportérka

V Česku se musí více stavět a povolat, myslí si předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. Podle něj díky rychlejší výstavbě půjdou ceny nemovitostí na trhu dolů. S tím nesouhlasí reportérka Deníku Referendum Gaby Khazalová, která získala i Evropskou novinářskou cenu za projekt Města v pronájmu. Ptá se, proč stavět další byty, když jen v Praze jich je zhruba devadesát tisíc neobydlených. O bytové politice v Česku debatovali přední český developer a reportérka v Událostech, komentářích.
9. 8. 2022|

Nájemní bydlení zdražuje. V Brně meziročně stouplo o čtvrtinu, v Praze je na šestiletém maximu

Ceny nájmů v Česku stoupají, dostaly se nad předpandemickou úroveň roku 2019 a očekává se další růst. Podle webu Realitymix.cz se průměrná cena pronájmu za metr v republice meziročně zvedla skoro o jedenáct procent, v Praze pak podle analýzy developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group stoupl nájem o 15,6 procenta.
4. 8. 2022|

Růst cen nových bytů se zastavil, někde začaly nemovitosti zlevňovat

Z údajů velkých developerských společností vyplývá, že se růst cen nových bytů zastavil. Patrné je to na mezičtvrtletním srovnání třeba v Praze. Část realitních makléřů tvrdí, že v některých lokalitách začínají nemovitosti mírně zlevňovat. Vidí za tím nižší poptávku způsobenou hlavně vyššími úroky u hypoték. Vlastní bydlení se každopádně řadě lidí vzdaluje.
1. 8. 2022|

Penta koupí bývalou poštu u Masarykova nádraží v Praze za 220 milionů korun

Česká pošta prodá svou budovu v Hybernské ulici u Masarykova nádraží v Praze společnosti Penta za minimální nabídkovou cenu 220 milionů korun. Penta byla v e-aukci jediným zájemcem, potvrdil mluvčí společnosti Ivo Mravinac.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 12:54|

Švédsko a Finsko se kvůli ruské invazi bojí o bezpečnost, na Turecko dopadá válka ekonomicky

Středeční jednání mezi Tureckem, Finskem a Švédskem o rozšíření NATO nepřinesla výraznější pokrok a datum dalších rozhovorů strany zatím nestanovily. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na své zdroje v turecké vládě. Dvojice severských zemí se chce k NATO přidat z obav o vlastní bezpečnost kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Turecko cítí dopady války spíš v hospodářské rovině, neboť prohloubila tamní už tak tíživou ekonomickou situaci.
28. 5. 2022|

Čínská Evergrande, která má finanční problémy, začala splácet nemovitostmi

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, začal vyplácet své investory nemovitostmi. Firma v příspěvku na sociální síti WeChat uvedla, že investoři, kteří mají zájem o odkup produktů její divize správy majetku bohatých výměnou za majetek, mohou kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.
19. 9. 2021|

Za deset let se cena parcely v Praze v nejžádanějších lokalitách téměř zdvojnásobila

Stavební pozemky se za poslední rok zdražily v průměru o šestnáct procent. V Praze a okolí ceny rostly dokonce o třetinu, na lukrativních místech ještě víc. Ukázal to index cen nemovitostí.
11. 7. 2021|

Ceny realit stoupají nejrychleji od doby před finanční krizí. Vzbuzují obavy z bubliny na trhu

Ceny domů a bytů po celém světě rostou nejrychleji od doby před globální finanční krizí. Průměrná cena nemovitostí k bydlení stoupla za 12 měsíců do března o 7,3 procenta, což byl nejrychlejší růst od konce roku 2006. Vyplývá to z indexu sestavovaného nezávislou realitní poradenskou společností Knight Frank, na který upozornila agentura Bloomberg. Česko se dostalo mezi patnáct zemí s nejvyšším růstem.
5. 6. 2021|

Německý ústavní soud zrušil zmrazení nájmů v Berlíně. Radnice neměla právo o tom rozhodovat

Německý ústavní soud zrušil zákon, který v hlavním městě Berlíně zmrazil nájemné. Podle soudu jednotlivým spolkovým zemím a metropoli nepřísluší o výši nájemného rozhodovat, tuto pravomoc má totiž pouze parlament na celoněmecké úrovni. Nájemníkům v Berlíně nyní hrozí, že budou muset rozdíl mezi tržním a zastropovaným nájemným uhradit, informovala agentura DPA.
15. 4. 2021|

Ve věku 71 let zemřel Trumpův mladší bratr Robert

Americký prezident Donald Trump oznámil, že v sobotu večer zemřel jeho mladší bratr Robert. Podle agentury Reuters bylo zesnulému podnikateli 71 let. Robert Trump byl v poslední době opakovaně hospitalizován, prezident jej v pátek navštívil v newyorské nemocnici. Podrobnosti o jeho zdravotních problémech Bílý dům nezveřejnil.
16. 8. 2020Aktualizováno16. 8. 2020, 18:36|

Kvůli pandemii klesnou ceny luxusních nemovitostí, soudí zástupci bank. Plošné zlevnění nečekají

Nemovitosti v Česku letos ani kvůli současné krizi plošně nezlevní. Případný pokles se může týkat především luxusních nemovitostí, domů, které jsou delší dobu neprodejné nebo bytů s neodpovídající cenou. Objem hypoték by mohl být vyšší než loni, uvedli zástupci ČSOB a dalších bank.
15. 6. 2020|

Když ne v zahraničí, tak alespoň ve vlastním. Mezi Čechy roste zájem o chaty a chalupy

Pandemie koronaviru má na českou společnost vliv v dlouhé řadě ohledů. Například zavřené hranice zvýšily mezi Čechy zájem o chaty a chalupy. Realitní firmy čekají, že prodej rekreačních objektů bude letos rekordní. Zároveň mají ale často kvůli současným opatřením problémy s prohlídkami objektů.
19. 4. 2020|
Reportéři ČT

Podnikatel načerno staví v chráněném přírodním parku. Dělají to i jiní, hájí se

Vlivný severočeský podnikatel se svojí známou staví dům v chráněném přírodním parku, kde jsou jakékoliv stavby přísně zakázané. Nedbal na výslovné zákazy úřadů, hájí se tím, že se stavbou nemá nic společného a nejde o jedinou černou stavbu v Česku. Případem se zabývali Reportéři ČT.
1. 10. 2019|

V Moravskoslezském kraji se staví nejvíc bytů za posledních jedenáct let. Podle makléřů to nestačí

V Moravskoslezském kraji se letos v prvním pololetí začalo stavět 1686 bytů. Oproti stejnému období v loňském roce je to téměř o 27 procent více. Počet zahájených staveb v regionu je podle Českého statistického úřadu letos nejvyšší od roku 2008. Podle realitních makléřů je to však málo, poptávka stále výrazně převyšuje nabídku. Zájem je o velké i malé byty.
9. 9. 2019|

Drahé byty po Rusech nikdo nechce. Karlovarská primátorka doufá, že je koupí Arabové

Z lázeňských měst se dál stahují ruští investoři. Zůstávají po nich neprodejné drahé byty, uvádí ze zkušenosti realitní kancelář M&M Reality v Karlových Varech nebo Mariánských Lázních. Města s prázdnými byty v centru nic dělat nemohou. Podle primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) by je mohli postupně kupovat arabští návštěvníci.
18. 2. 2019|