TÉMA

Abú Dhabí

Výměny zajatců mezi Moskvou a Kyjevem pomáhá sjednat Abú Dhabí. Domů se již vrátilo přes 2800 Ukrajinců

Na Ukrajině se od začátku plnohodnotné ruské invaze mezi oběma bojujícími stranami uskutečnilo na padesát výměn vězňů. Jde o jeden z mála kanálů, který mezi Kyjevem a Moskvou v záplavě agrese okupantů relativně funguje. Na začátku ledna proběhla zatím největší výměna, a to více než dvou set mužů z řad obou armád. Vyjednat ji pomohly Spojené arabské emiráty. Podle ukrajinských úřadů se podařilo dostat domů přes 2800 vojáků zajatých silami okupantů. Ruské údaje hovoří o 1500 jejich vyměněných zajatcích.
24. 1. 2024|

Divák není hlupák, umí si poradit, varuje před zjednodušováním ekonomická novinářka Vorlíčková

Klasický divák si v řadě základních ekonomických situací umí poradit. Jde o to, aby získal další informace, než aby ho redaktor vodil za ručičku, myslí si reportérka České televize Hana Vorlíčková. Zabývá se hlavně ekonomickými tématy, její oblíbenou oblastí je ale letectví, i přesto, že se sama létat bojí. V podcastu Background ČT24 vypráví taky o zatčení na letišti ve Spojených arabských emirátech nebo incidentu na hranici mezi Severní a Jižní Koreou.
16. 3. 2023|

Pandemie ve světě: Italové odloží roušky venku, EU nakoupí další vakcíny od Moderny

V Itálii od příštího týdne skončí povinnost nosit roušky venku. Uvolnění se zatím netýká jen jednoho menšího alpského regionu. EU objedná dalších 150 milionů dávek vakcíny proti covidu-19 od Moderny. Hlavní město Spojených arabských emirátů Abú Dhabí začalo turistům nabízet zdarma očkování proti covidu-19.
22. 6. 2021|

Vědci z ČVUT zvítězili v prestižní světové soutěži. Jejich drony nejlépe hasily i stavěly

Čeští vědci z Elektrotechnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) získali zlatou medaili na mezinárodní soutěži dronů ve Spojených arabských emirátech. Týmu se kromě toho podařilo získat také první a druhé místo ve dvou dílčích disciplínách. Úspěch a odměnu ve výši 250 tisíc dolarů (5,8 milionu korun) si přitom technici vysloužili především díky intenzivní přípravě v místních podmínkách a unikátním přístupem k zadaným problémům, řekl Vojtěch Spurný, jeden ze členů úspěšného týmu.
26. 2. 2020|

Nové mantinely války v Jemenu: všichni proti Hútíům

Jemenská vláda Mansúra Hádího uznávaná mezinárodním společenstvím podepsala mírovou dohodu s Jižní přechodnou radou reprezentující separatisty na jihu země, píše agentura Reuters. Strany se tak znovu spojí v boji proti Hútíům podporovaným Íránem. Válka trvá čtyři a půl roku a vyvolala nejhorší humanitární katastrofu současnosti.
5. 11. 2019|

Neexistuje násilí, jež by bylo možné zdůvodnit nábožensky, řekl František v emirátech a připomněl trpící Jemence

Vatikán a mešita Al-Azhar, považovaná za sídlo hlavy sunnitského islámu, podepsaly u příležitosti návštěvy papeže Františka ve Spojených arabských emirátech dokument o společném boji proti extremismu. Papež přijel do emirátů v neděli a stal se první hlavou katolické církve, která navštívila Arabský poloostrov. Ve svém projevu zdůraznil utrpení jemenského lidu ve válce, do které jsou emiráty zapojeny na straně koalice bujující proti šíitským povstalcům.
4. 2. 2019Aktualizováno4. 2. 2019, 19:30|