TÉMA

E-neschopenka

Ministerstvo zatím nechystá větší rozvolňování. Pokles hospitalizovaných na 3000 čekají statistici v půli dubna

Ve čtvrtek přibylo v Česku 11 083 potvrzených případů nemoci covid-19, což je zhruba o čtvrtinu méně než před týdnem. Očkováno bylo ve středu i čtvrtek každý den rekordních více než 44 tisíc lidí. Podáno tak bylo přes milion dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo asi 288 tisíc lidí. Od 22. března ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nepředpokládá větší rozvolnění opatření. Dokáže si ale představit rozšíření perimetru pro trávení volného času. Již dříve stanovil Blatný jako hranici pro začátek uvolňování restrikcí počet 3000 hospitalizovaných. Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška lze pokles na tuto úroveň očekávat až v polovině dubna.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 17:01|

E-neschopenky stále čelí kritice. Drobné dětské nemoci, oponuje ministryně Maláčová

Výhrady k elektronickým neschopenkám i spokojenost s jejich spuštěním vyjadřují poslanci sociálního výboru sněmovny, kteří hodnotili první měsíc fungování systému. Ministerstvo práce projekt chválí, někteří praktičtí lékaři ale zůstávají kritičtí.
7. 2. 2020|

Čekal jsem, že to bude horší, říká ministr Vojtěch o e-neschopenkách. Digitalizace má pokračovat

Stát chce lepší kontrolu a digitalizaci, ale někteří lékaři bojují s novými elektronickými neschopenkami. Jejich zpracování je podle nich zdlouhavé. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je na hodnocení nového systému příliš brzy. „Ale musím říct, že možná jsem čekal, že to bude horší, byť ty problémy asi existují,“ uvedl v Interview ČT24. Digitalizace zdravotnictví bude podle něj pokračovat.
9. 1. 2020|

E-neschopenky se rozběhly bez potíží. Část lékařů na protest vyplňovala tiskopisy

Provoz e-neschopenek začal bez problémů a systém je plně funkční. Od spuštění na Nový rok jich sociální správa dostala do čtvrteční 11. hodiny přes šest tisíc. Ve Zlínském kraji část praktických lékařů ale dál vyplňuje papírové tiskopisy a elektronicky neschopenky nevystavuje, a to na protest proti zvýšeným nákladům.
2. 1. 2020Aktualizováno2. 1. 2020, 18:49|

Směr elektronizace v českém zdravotnictví. Příští rok nastoupí e-neschopenky či lékový záznam

České zdravotnictví čekají v nadcházejícím roce novinky. Už na počátku ledna se spustí systém elektronických neschopenek a zvýší se také příspěvek nemocným na léčebné konopí. Od poloviny roku má začít fungovat také takzvaný lékový záznam a začít platit by mohl v roce 2020 i zákon o odškodňování rodičů, kterým po povinném očkování zemře dítě nebo bude mít vážné zdravotní problémy. V plánu jsou také změny u praktických lékařů.
26. 12. 2019|

Snadnější rozjezd e-neschopenek? Ministr chce ochránit lékaře před sankcemi

Lékaři by mohli být první měsíce po spuštění e-neschopenek hájeni před sankcemi. S návrhem přišel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Podle něj by to mělo pomoct ke snadnějšímu rozjezdu novinky. Lékaři také žádají, aby jim stát vystavení elektronického dokladu proplácel, to ale vláda odmítá. Část praktických lékařů ve Zlínském kraji už oznámila, že na protest proti nákladům na pořízení systémů elektronické neschopenky vystavovat nebude.
7. 12. 2019|

Test e-neschopenek se podle lékařů nepodařil. V pondělí fungoval jen pro firmy, které dodávají software

Lékaři reálně e-neschopenku stále testovat nemohou, oznámil v pondělí odpoledne Tomáš Nosek ze Sdružení praktických lékařů. Systém jim měl být zpřístupněný v poledne, funguje ale jenom pro firmy, které vyrábějí lékařský software. Systém elektronického hlášení pracovních neschopností od lékařů České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) a zaměstnavatelům má naostro fungovat od 1. ledna.
2. 12. 2019|
Otázky Václava Moravce

Šmucler: E-neschopenka lékaře děsí, protože je hážeme do vody. Chci ze začátku úlevy pro všechny

Elektronické neschopenky budou lékaři povinně rozdávat od ledna, nikdo ale systém neviděl, nemohl si ho osahat a lékaři se proto bojí. Myslí si to šéf České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj by pomohlo, kdyby povinný náběh na nový přístup nebyl zpočátku sankcionován. Tolerantní přístup se podle Šmuclera podařilo prosadit u e-receptu a lékaři si prý zvykli. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce, spolu s ním byli hosty pořadu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a prezident České lékárnické komory Aleš Krebs.
24. 11. 2019|

E-neschopenka a neobejde se bez tiskárny, kritizují lékaři. Ministr Vojtěch však novince věří

Ostrý start čeká v lednu příštího roku elektronické neschopenky. Lékaři k nim mají výhrady, systém prý v současnosti nemohou pořádně testovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) námitky odmítá, testovací fáze podle něj probíhá bez problému. „Za nás jsme udělali kroky, které byly potřeba. Věřím, že od ledna 2020 bude systém spuštěn a funkční,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
7. 11. 2019Aktualizováno7. 11. 2019, 13:24|

E-neschopenky nejsou plně elektronické, tvrdí lékaři. Chtějí, aby je hradil stát

Lékaři chtějí úhradu za vydání e-neschopenky. Na středečním jednání je v tom podpořil poslanecký výbor pro zdravotnictví. Ministerstva práce i zdravotnictví ale úkon platit odmítají, podle obou ministrů je to povinnost toho druhého. Systém se bude používat od ledna příštího roku.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 17:57|

E-neschopenka začne nejspíš platit od začátku příštího roku

Projekt elektronické neschopenky bude pravděpodobně plně zaveden až od příštího roku. Schválil to Senát navzdory žádosti Hospodářské komory, aby půlroční odklad zamítl. Podle původních plánů měli lékaři hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky už od poloviny letošního roku, tedy zároveň se zrušením karenční doby. Senátoři podpořili také novelu zákona, která upravuje stabilizační příplatky nebo možnosti vedlejšího výdělku pro členy bezpečnostních sborů.
12. 6. 2019Aktualizováno12. 6. 2019, 14:50|

Poslanci zvedli ruku pro zavedení e-neschopenky od roku 2020. Rozšiřování EET nestihli

Projekt elektronické neschopenky bude pravděpodobně zaveden od příštího roku, rozhodli o tom poslanci. Podle původních plánů měli lékaři hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky už od poloviny letošního roku, a to společně se zrušením karenční doby. Návrh opoziční ODS, aby byl také tento krok nejméně o půl roku odložen, ale sněmovnou neprošel. Zaměstnanci tak budou dostávat náhradu mzdy i v prvních třech dnech nemoci už od letošního července.
10. 5. 2019Aktualizováno10. 5. 2019, 22:28|
Poslanecká sněmovna

Sněmovna podpořila další vlnu EET, odklad proplácení tří dnů nemocenské neprošel

Poslanci v druhém čtení také podpořili zavedení další vlny EET. Zamítli naopak návrh ODS na odklad proplácení prvních tří dnů nemocenské do doby, než začnou plně fungovat elektronické neschopenky. Zaměstnanci tak budou dostávat náhradu mzdy i za tyto dny s největší pravděpodobností od července.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 16:43|

ANO: Karenční doba skončí v létě, ale e-neschopenka musí odstartovat hned v lednu

Hnutí ANO nebude odsouvat proplácení prvních tří dní nemoci za letošní červenec, má ale podmínku. Ministryně práce z koaliční ČSSD Jana Maláčová se musí zaručit, že se s Novým rokem rozběhne systém elektronických neschopenek. Lepším dohledem zaměstnavatelů nad nemocí zaměstnanců ANO svou podporu pro konec karenční doby podmiňuje dlouhodobě – Lidový dům naopak varuje, že nedodržení červencového termínu by znamenalo porušení koaliční smlouvy.
26. 3. 2019Aktualizováno26. 3. 2019, 18:44|

E-neschopenky začnou od roku 2020. V koalici vznikl problém kvůli termínu

Elektronické neschopenky začnou plně fungovat půl roku po zrušení karenční doby. Spustí se od ledna 2020, řekl po jednání tripartity premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že podle dohody mělo být zrušení karence a zavedení e-neschopenek současné a ve vládní koalici je kvůli nesladění termínu „určitý problém“. Zaměstnavatelé požadují odklad zrušení karenční lhůty do plného spuštění e-neschopenek, odbory jsou proti. Odsouvání je nepřijatelné pro ČSSD. O dalším postupu bude v úterý jednat poslanecký klub ANO.
25. 3. 2019Aktualizováno25. 3. 2019, 19:09|

Opětovné proplácení prvních dnů nemoci může být kvůli elektronickým neschopenkám až o půl roku odloženo

Kvůli chystanému půlročnímu odkladu elektronických neschopenek na 1. leden 2020 hrozí i stejný odklad obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci. České televizi to řekla šéfka sociálního výboru sněmovny Radka Maxová (ANO). Hnutí ANO požaduje zavedení obou kroků současně a odklad žádají i pravicové strany. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na jednání výboru připustila, že e-neschopenky stát nezavede podle plánu od 1. července, ale až od 1. ledna.
21. 3. 2019|

E-neschopenky budou možná částečně povinné už od letošního července, opozice protestuje

Projekt elektronických neschopenek možná bude pro lékaře částečně povinný už od letošního července. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce, aby lékaři museli od poloviny roku hlásit pracovní neschopnost zaměstnanců výhradně elektronicky okresním správám sociálního zabezpečení. Podpořilo to i hnutí ANO – ke stejnému datu bude totiž zrušena karenční doba. Opozice v čele s ODS to v pátek odmítla s tím, že uspíšení projektu je nepřipravené a nepřijatelné.
15. 3. 2019|

Lékaři vyzvali k odkladu povinných e-neschopenek. Ministryně Maláčová to připustila

Ministerstvo práce v příštích týdnech rozhodne, jestli lékaři začnou letos povinně používat nynější e-neschopenku, nebo se počká na nový systém do ledna příštího roku. Bude záležet na tom, jak se k novele, podle níž by doktoři museli část neschopenek posílat sociální správě elektronicky, postaví Poslanecká sněmovna a Senát. Po setkání se zástupci zaměstnavatelů, lékařů, zdravotnických zařízení a odborů to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).
13. 2. 2019|