TÉMA

Mariusz Blaszczak

Polský ministr vyměnil šéfy veřejnoprávních médií, která ovládala bývalá vláda. Politici a příznivci PiS protestují

Polský ministr kultury Bartlomiej Sienkiewicz odvolal šéfy veřejnoprávní televize, rozhlasu i státní tiskové agentury. Jmenoval též nové správní rady, které povolaly nové vedení těchto médií. Zpravodajský televizní kanál TVP Info přerušil vysílání. Nové vedení televize TVP ve středu večer odvysílalo oznámení, že hlavní zpravodajskou relaci obnoví ve čtvrtek. Předchozí vlády strany Právo a spravedlnost (PiS) používaly veřejnoprávní média jako nástroje své propagandy, připomněla agentura AP. Poslanci nyní opoziční PiS se shromáždili v sídle televizní stanice TVP, aby „bránili svobodu médií a demokracii“. Večer pak zorganizovali protest před sídlem televize.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 22:17|

Tusk sestaví novou polskou vládu, pověřil ho Sejm

Polský Sejm, dolní komora parlamentu, pověřil Donalda Tuska sestavením nové vlády. Pro hlasovalo 248 poslanců, 201 bylo proti. Tusk potvrdil, že v úterý znovu předstoupí před poslance, aby požádal o důvěru pro svou vládu. Kabinet polského premiéra Mateusze Morawieckého z národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) po své bezmála dvoutýdenní vládě končí. Morawieckého vláda v pondělí důvěru Sejmu nezískala. Pro kabinet hlasovalo 190 poslanců, proti bylo 266 hlasů.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 23:24|

„Dvoutýdenní vláda“ Morawieckého složila přísahu, důvěru patrně nezíská

Nová polská vláda pod vedením premiéra Mateusze Morawieckého z národně konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) složila přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Očekává se však, že tento kabinet v prosinci skončí, protože podle všeho nezíská podporu v Sejmu, dolní komoře parlamentu, kde PiS je sice nejsilnější stranou, ale po říjnových volbách přišlo o většinu. Pokud v Sejmu podporu opravdu nezíská, stane se novým premiérem šéf dosavadní opozice Donald Tusk.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:16|

Spory mezi velením polské armády a ministrem eskalují pár dní před volbami. Dva generálové odešli

Dva klíčoví velitelé polské armády se rozhodli odejít z funkcí kvůli konfliktu s ministrem obrany Mariuszem Blaszczakem. Demise, které podali náčelník generálního štábu Rajmund Andrzejczak a operační velitel Tomasz Piotrowski, prezident Andrzej Duda přijal a do funkcí jmenoval dva nové generály.
10. 10. 2023Aktualizováno10. 10. 2023, 18:36|

Polsko koupí 486 raketometů HIMARS. Nyní jich má osmnáct

Polský ministr obrany Mariusz Blaszczak se zástupci americké vlády podepsal smlouvu o nákupu 486 raketometů HIMARS, informují polská média. V minulosti polská armáda získala osmnáct těchto salvových raketometů, které se osvědčily na Ukrajině v boji proti ruským invazním jednotkám.
11. 9. 2023|

Polsko a pobaltské státy zváží společné uzavření hranic s Běloruskem

Už podruhé za posledních čtrnáct dní musela lotyšská pohraniční stráž varovně vystřelit kvůli nelegální migraci z Běloruska. Podobných případů podle úřadů přibývá. Podle Rigy posílá běžence převážně z Afriky a Blízkého východu do Lotyšska podobně jako do Polska a Litvy totalitní režim Alexandra Lukašenka. V pondělí bude Varšava s baltskými státy jednat o úplném společném uzavření hranic s Běloruskem.
26. 8. 2023|

U polské Bydhoště našli hlavici rakety, která tam dopadla v prosinci. Je z betonu

Poláci našli hlavici rakety, která loni v prosinci dopadla nedaleko Bydhoště (Bydgoszcz) na severozápadě Polska. Podle polských médií o tom informoval šéf prezidentské kanceláře Pawel Szrot. Řekl, že hlavice neobsahovala výbušniny, byla vyrobená z betonu.
19. 5. 2023|

V Polsku našli trosky zřejmě ruské rakety. Ministr obrany viní armádu, že ho o incidentu neinformovala

Na severozápadě Polska byly v dubnu objeveny trosky zřejmě ruské střely, uvedla tento týden tamní média. Nález vzbudil pochybnosti o postupu při pátrání po raketě. Ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil, že armáda loni v prosinci dostala od Ukrajinců upozornění, že se k Polsku blíží letící objekt a že možná jde o raketu, ale jeho ani další klíčové činitele odpovědné za bezpečnost země o tom šéf armádního velitelství pro operace neinformoval. Prezident Andrzej Duda prohlásil, že incident nepředstavuje vážnou hrozbu pro bezpečnost Polska. Opozice ostře kritizuje ministra obrany a požaduje jeho trestní stíhání.
12. 5. 2023|

Slovenský ministr obrany požádal Česko o pomoc při ochraně vzdušného prostoru

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď požádal Česko o pomoc při dočasné ochraně slovenského vzdušného prostoru. Svou žádost přednesl při návštěvě své české kolegyně Jany Černochové (ODS). Po jednání s ministryní uvedl, že jde o projekt, do něhož se vedle Čechů zapojí také Poláci. Podle Černochové bude Česko nyní jednat o podmínkách této pomoci.
18. 6. 2022|

Situace na hranici mezi Polskem a Běloruskem se stabilizovala. Česko vojáky nevyšle, oznámil Metnar

Česko prozatím vojáky na polsko-běloruskou hranici nepošle, protože se tamní migrační situace stabilizovala. Informoval o tom ministr obrany v demisi Lubomír Metnar (za ANO). O stabilizaci na hranici ho dopisem i telefonicky informoval polský protějšek Mariusz Blaszczak.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 15:46|

Migranti se i v noci na sobotu snažili na hranicích proniknout z Běloruska do Polska

Pokusy migrantů proniknout ilegálně přes hranici z Běloruska do Polska pokračovaly i v noci na sobotu, nově jde o snahy v menších skupinách. Rozhlasové stanici RMF to v sobotu ráno řekl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Běloruská pohraniční stráž podle státní agentury BelTA obvinila polské a litevské síly, že pokračují v násilném vytlačování migrantů do Běloruska. Za uplynulý den se to týkalo 490 lidí.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 18:43|

Lukašenko připustil, že běloruské síly pomáhají migrantům do Polska

Polská pohraniční stráž za čtvrtek zaregistrovala 255 pokusů o nelegální překročení hranice. Na polské území se zkusily dostat i dvě velké skupiny migrantů – jedna podle pohraničníků čítala 500 a druhá padesát lidí. Ostraha hranic tvrdí, že byli agresivní. O situaci na hranici hovořil běloruský lídr Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lukašenko v rozhovoru pro BBC připustil, že běloruské síly pomáhaly migrantům přes hranice do Polska. Odmítl ale, že by Minsk běžence zval.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 18:22|

Politická krize a státní terorismus, hodnotí situaci na hranici s Běloruskem Morawiecki. EU rozšíří sankce

Dění na polsko-běloruské hranici není migrační, ale politická krize, prohlásil ve středu polský premiér Mateusz Morawiecki. Jde podle něj o projev státního terorismu režimu běloruského lídra Alexandra Lukašenka, nad kterým drží ochrannou ruku Kreml. Utečenci se v noci z úterý na středu v několika případech pokusili dostat na polské území, pohraniční stráž je zadržela. Moskva odmítá obvinění z Varšavy, že stojí v pozadí krize. EU rozšíří sankce proti Bělorusku.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 20:10|

Patová situace migrantů na polsko-běloruské hranici trvá. Zdravotníci se k nim nedostanou

Polsko za srpen zaznamenalo tři a půl tisíce pokusů o překročení své hranice z Běloruska. Tisíc migrantů úřady zadržely. Varšava za vysokými počty běženců vidí organizovanou akci režimu Alexandra Lukašenka. Kvůli situaci už vláda požádala hlavu státu o vyhlášení nouzového stavu.
1. 9. 2021|

Polsko je o krok blíže ke koupi amerických stíhaček F-35

Ministerstvo zahraničí Spojených států ve středu oznámilo, že schválilo prodej 32 nejnovějších stíhaček F-35 v hodnotě 6,5 miliardy dolarů (153 miliard Kč) do Polska. Konečná cena ale bude záviset na více faktorech, bude se o ní teprve jednat, uvedl polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.
11. 9. 2019|

Rusové se patrně snaží otevřít v Evropě další frontu. Útoky musíme zastavit, vyzval Pompeo

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu varoval před plány Ruska zvýšit svou dominanci ve světě. Při návštěvě praporu NATO v polském Bemowo Piskie v této souvislosti podle agentury PAP zdůraznil, že USA a západní země musejí udělat vše pro to, aby zastavily takové útoky, jako byla například invaze na Ukrajině nebo anexe Krymu.
13. 2. 2019Aktualizováno13. 2. 2019, 17:46|