TÉMA

Krematorium

Stále více Čechů využívá služeb zvířecích krematorií, za rok jim přibylo práce až o čtvrtinu

Tisíce lidí v Česku využívají služeb zvířecích krematorií a zájem se zvedá. Ředitelé krematorií hovoří o růstu o 15 až 25 procent oproti minulému roku. Podle nich majitelé své domácí mazlíčky čím dál více berou jako součást rodiny a chtějí pro ně i důstojné rozloučení.
8. 10. 2023|

Chrám Spalovače mrtvol i perníková chaloupka. Pardubické krematorium bylo před sto lety hlavně symbolem nové doby

Už celé století funguje pardubické krematorium. Když v roce 1923 zahájilo provoz, šlo o významný počin. Architektonické pojetí připomínající mnohým slovanskou perníkovou chaloupku symbolizovalo odklonění nové republiky od monarchie. Pohřeb žehem byl zase nakročením moderní společnosti od církevní tradice. Historie i současnost pardubického krematoria u příležitosti stého výročí připomíná také venkovní výstava Chrám ohně přímo před touto národní kulturní památkou.
30. 1. 2023|

Levnější výzdoba nebo skromnější obřad. Češi začali šetřit na posledním rozloučení s blízkými

Rostoucí ceny energií a inflace ovlivnily také oblast pohřebnictví. Ceny pohřebních služeb v průměru narostly o desetinu. Vyplývá to z informací firem, které Česká televize oslovila. Vzhledem k rostoucím cenám začali lidé na posledním rozloučení s blízkými šetřit. Někteří si dokonce tuto službu nemohou dovolit vůbec. V obcích tak roste počet sociálních pohřbů, které zajišťují důstojné poslední rozloučení lidem, kteří na něj nemají dostatek prostředků nebo jsou bez domova.
12. 1. 2023|

V Plzni chystají ukládání popela zemřelých ke kořenům stromů. Začne se na podzim

Správa hřbitovů a krematoria na ústředním hřbitově v Plzni připravuje nový způsob pohřbívání. Od podzimu by pozůstalí měli mít možnost uložit popel svých zemřelých příbuzných ke kořenům stromů. V Česku takový způsob nabízí zatím jen pár hřbitovů, například v Praze a v Brně, řekla ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková.
18. 8. 2021|

Indie hlásí rekordních 360 tisíc nakažených koronavirem. Česko do země pošle 500 lahví s kyslíkem

Indie za poslední den zaznamenala 3293 úmrtí po nemoci covid-19 a více než 360 tisíc nově nakažených koronavirem. V obou případech jde o rekord. Celková bilance zemřelých tím překonala 200 tisíc, píše agentura Reuters. Země už týden hlásí více než 300 tisíc nových případů infekce denně. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že Česko zemi daruje 500 kyslíkových lahví, ve čtvrtek to schválí vláda. Češka žijící v Indii Blanka Jeetendra Varma uvedla, že situace je pro miliardovou zemi nečekaná, aktuální vlna postihla všechny skupiny obyvatel.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 11:42|

V Česku vznikají očkovací centra, hejtmani ale kritizují rezervační systém

Jedno z velkokapacitních očkovacích center vznikne v Česku podle premiéra v pražské Libni v kongresovém centru O2 universum, další staví i některé kraje. Už v pátek se totiž mají nejstarší senioři hlásit k očkování proti covidu-19. Ostatní si pak mohou rezervovat termín od 1. února. Kvůli plánovanému očkování ale hejtmani upozorňují ministerstvo zdravotnictví na nedostatky v rezervačním systému. Rizikový index protiepidemického systému PES zůstává na 84 bodech ze sta, což odpovídá nejvyššímu stupni pohotovosti. V pondělí testy potvrdily 9294 nákaz.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 20:13|

Studenti v nemocnicích nebudou muset platit daň z příjmu, schválila vláda

Ministerstvo financí odpustí povinnost platit daň z příjmu studentům v nemocnicích a sociálních službách, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) nebudou platit ani odvody. Vláda schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat podle počtu míst a typu přepravního zařízení.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 19:29|

Krematoria v polovině republiky jsou na pokraji svých možností. Vláda by mohla omezit spalování všeho kromě těl zesnulých

Ústřední krizový štáb doporučil, aby krematoria omezila spalování všeho kromě lidských ostatků a také přestala přijímat těla ke spálení ze zahraničí. Podle štábu jsou krematoria ve čtyřech krajích na hranici svých kapacit a v dalších třech regionech je situace jen o málo lepší. Zda fungování krematorií nějak omezí, rozhodne v pondělí vláda.
8. 1. 2021|

Krematorium v Ostravě nestíhá, asi padesát těl se převeze do Hustopečí

Do pátku má krizový štáb pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat kvůli nárůstu zemřelých statistiku vytíženosti krematorií v jednotlivých krajích. V Česku jich funguje 27. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, odkud se chystá převoz padesáti těl do jihomoravských Hustopečí, kde je volná kapacita. Kapacita krematorií v některých dalších krajích podle ministra může být naplněna v příštích dnech, štáb to bude řešit přesuny. Nejvíc volných kapacit má podle něj Praha.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:21|

Soud trval dvě minuty, z rakví ještě v krematoriu tekla krev. Kde skončily brněnské oběti heydrichiády, není jasné

Po útoku parašutistů na Reinharda Heydricha vyhlásili nacisté v protektorátu II. stanné právo. Mezi 27. květnem a 3. červencem 1942 ze msty vraždili skutečné, ale i domnělé odbojáře. Zabíjeli na několika místech v Čechách, kromě Prahy například v Pardubicích, Táboře, nebo Mladé Boleslavi. Všechny odsouzené z Moravy ale vraždili pouze v Brně, na dvoře věznice gestapa v Kounicových kolejích. Jejich ostatky se nikdy nenašly. Podle svědků ale nacisté vozili do brněnského krematoria denně krvavé rakve, ze kterých ještě trčely vlasy.
24. 6. 2020|

Wiesnerův prostor pro moderní ceremoniál. Funkcionalistické krematorium v Brně slouží už 90 let

Brněnské krematorium na Ústředním hřbitově bylo zprovozněno 8. dubna 1930. Vzniklo podle návrhu slavného architekta Ernsta Wiesnera. V roce 2014 prošla stavba rozsáhlou rekonstrukcí za čtyřicet milionů korun, tři roky nato se krematorium společně s kolumbáriem stalo i národní kulturní památkou.
8. 4. 2020|

Zmizel čínský bloger, který natáčel v nemocnicích a krematoriích ve Wu-chanu

Bloger a právník Čchen Čchiou-š', který dával na sociální sítě videa z nemocnic a krematorií v čínském Wu-chanu v souvislosti s epidemií nového koronaviru, je od čtvrtečního večera nezvěstný. Ochránci lidských práv se obávají, že je další, jehož se úřady snaží umlčet.
10. 2. 2020|

Neúcta k pozůstalým i chybně uvedené ceny. Kontroly ukázaly chyby pohřebních služeb

Česká obchodní inspekce loni našla pochybení u 63 pohřebních služeb ze 74 zkontrolovaných a udělila pokuty za 217 tisíc korun. Často třeba neuváděly správné ceny výrobků a služeb. Od loňska pohřební služby a krematoria kontroluje i ministerstvo pro místní rozvoj, k nejčastěji zjištěným pochybením patří nevyhovující podmínky pro uložení těl, špatná hygiena a vydávání těla za poplatek.
13. 2. 2019|