TÉMA

Inzulin

Cukrovka bez rozpíchaných prstů a s přesnějším měřením. Senzory už má až třetina diabetiků I. typu

Malý senzor na zadní straně paže, který umí nepřetržitě měřit hladinu cukru v krvi – zařízení už využívá rekordní počet diabetiků prvního typu. Podle odhadů Centra diabetologie pražského IKEMu je už může mít až třetina z přibližně 60 tisíc pacientů. Zařízení je citlivější než tradiční glukometry. Pomáhá také varovat před příliš nízkou či vysokou glykemií. Růst zájmu potvrzují i zdravotní pojišťovny, které jich za minulý rok uhradily zatím nejvíc v historii. Diabetici druhého typu na senzory zatím nárok nemají.
8. 6. 2023|

Měsíce chybí lék na leukémii, pacienti ho shánějí v zahraničí. Problém je i s inzulinem

V Česku již několik měsíců chybí lék Litalir, který se používá u řady onemocnění krve, včetně některých typů leukémie. Část pacientů pro něj proto jezdí do zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že plnohodnotná alternativa bude v lékárnách do měsíce.
17. 5. 2023|

Světový den diabetu připomíná, že léčba i diagnostika cukrovky výrazně pokročily

Na pondělí 14. listopadu připadá Světový den diabetu. V Česku žije s touto nemocí více než jeden milion lidí, ve většině případů se jedná o cukrovku II. typu. Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány. Může tak dojít například k selhání ledvin, takzvané diabetické noze nebo postižení očí. Právě s diagnostikou zraku má nově pomoci přístroj v ambulancích diabetologů.
14. 11. 2022|

Tableta místo injekce pro diabetiky. Kanadští vědci pracují na inzulinovém léku podávaném ústně

Kanadští vědci z Univerzity Britské Kolumbie vytvořili inzulinový preparát, který tělo při ústním podání vstřebává podobně, jako při použití injekce. Přípravek zatím testovali na laboratorních potkanech. Lék by usnadnil život milionům lidí trpících diabetem.
7. 9. 2022|

Rusko se potýká s nedostatkem léků. Lidé si dělají zásoby na měsíce dopředu

Kvůli invazi na Ukrajinu začali Rusové skupovat některé léky a dělají si z nich zásoby na několik měsíců dopředu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti DSM Group, které v sobotu zveřejnil ruský list Vědomosti. Údaje ukazují, že začátkem března se v Rusku poptávka po farmaceutickém zboží zdvojnásobila.
27. 3. 2022|

Stačí pár paprsků světla v noci a už to negativně ovlivňuje inzulin i srdce, ukázala nová studie

Před spaním zatáhněte žaluzie, závěsy a zhasněte všechna světla, doporučují autoři nového výzkumu. Popsali totiž, že i vystavení mírnému okolnímu osvětlení během nočního spánku poškozuje kardiovaskulární funkce a zvyšuje inzulinovou rezistenci následující ráno.
15. 3. 2022|

Před sto lety lékaři poprvé podali inzulin. Zachránil život chlapci – a potom dalším milionům lidí

Hormon inzulin, který v roce 1921 objevili dva kanadští lékaři Frederick Banting a Charles Best, lékaři poprvé použili před sto lety – 11. ledna 1922 ho v Torontu podali čtrnáctiletému chlapci Leonardu Thompsonovi.
11. 1. 2022|

Léčbu diabetu výrazně usnadnily pumpy a senzory. Budoucností by mohl být „smart inzulin“

Letos je tomu už sto let, co byl objeven inzulin – hormon, který produkují Langerhansovy ostrůvky v pankreatu (slinivce břišní). Objev kanadského chirurga Fredericka Bantinga tak přinesl zatím jedinou účinnou léčbu cukrovky I. typu. Ta se do dnešní doby příliš nezměnila, jiný je však způsob aplikace inzulinu a hlavně měření hladiny cukru v krvi, které je nezbytné pro správnou kompenzaci diabetika. Průlomový byl nástup moderních technologií.
26. 2. 2021|

Počet cukrovkářů roste. Osvětová kampaň k Světovému dni diabetu se letos přesunula do aplikace

Za posledních 35 let se ztrojnásobil počet diabetiků v populaci. Narůstá navíc počet nemocných ve středním věku. Jsou odhady, že v roce 2030 bude v České republice kolem jednoho a čtvrt milionu diabetiků nebo i více, řekl ČT předseda České diabetologické společnosti Jan Škrha. Nejlepší prevencí je přitom podle něj zdravý životní styl. Na to se snaží upozornit i akce každoročně konané k příležitosti Světového dne diabetu.
14. 11. 2020|

Tableta inspirovaná želvím krunýřem by mohla nahradit injekce. Vědci ji testují u cukrovky

Vědci vyvinuli tabletku, která by mohla umožnit diabetikům, aby dostávali inzulin, aniž by si ho museli píchat injekčními stříkačkami. Podoba i funkce kapsle je inspirovaná tvarem želvích krunýřů. Informoval o tom britský deník The Guardian.
12. 2. 2019|