TÉMA

Jan Paparega

Senátoři schválili nové ústavní soudce, uspěl i Fremr

Senátoři schválili všechny tři kandidáty, které prezident Petr Pavel navrhl na ústavní soudce. Instituci posílí místopředsedkyně pražského městského soudu Veronika Křesťanová, profesorka občanského práva Kateřina Ronovská i bývalý místopředseda Mezinárodního trestního soudu Robert Fremr. Právě o něm senátoři zevrubně diskutovali, a to kvůli pochybnostem ohledně kauzy z roku 1988.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 23:12|

Dva senátní výbory nepodpořily spornou nižší valorizaci penzí

Senátní ústavně-právní i sociální výbor se v úterý negativně postavily k nižší valorizaci červnových důchodů. K důvodům patřilo sporné schválení vládní důchodové novely ve sněmovně ve stavu legislativní nouze. Ústavně-právní výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran, pro schválení byl jen jeho předseda Tomáš Goláň (ODS). V sociálním výboru byl pro schválení novely stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:36|

Primátorem Mostu se stal dosavadní náměstek Hrvol. Jeho předchůdce Paparega rezignoval

Primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST) ve čtvrtek na schůzi zastupitelů rezignoval na funkci. Jako důvod uvedl vytíženost v souvislosti s prací v Senátu, senátorem se stal po letošních volbách. Na jeho místo zvolili zastupitelé dosavadního náměstka Marka Hrvola (ProMOST). Novým náměstkem primátora se stal Václav Zahradníček. (ProMOST). Hnutí ProMOST vládne od podzimních voleb v koalici s ANO.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 20:24|

Prvním místopředsedou Senátu bude Drahoš, Růžička jej nahradí ve školském výboru

Novým prvním místopředsedou Senátu bude dosavadní předseda senátního školského a kulturního výboru Jiří Drahoš (za STAN). Vymění si podle dohod senátorských klubů o povolebním uspořádání horní komory místo s Jiřím Růžičkou (za TOP 09). Informoval o tom předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra, který vede nejpočetnější senátní frakci.
20. 10. 2022|

V Mostě se na koalici domluvilo vítězné ProMOST s hnutím ANO. Primátorem má být Paparega

V severočeském Mostě se na koalici domluvilo vítězné hnutí ProMOST s druhým ANO. V zastupitelstvu o 45 členech bude mít pohodlnou většinu 31 hlasů. Na primátora navrhne koalice Jana Paparegu (ProMOST), který stál v čele města už ve dvou uplynulých volebních obdobích a v letošních senátních volbách byl zvolen senátorem. Náměstky bude nadále Marek Hrvol a Markéta Stará z hnutí ProMOST, řekl Paparega. Ustavující zastupitelstvo se koná 24. října.
20. 10. 2022|

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Senátorem za obvod Most se stal Jan Paparega

Senátorem ve volebním obvodu Most bude starosta Mostu Jan Paparega (ProMOST). Ve druhém kole senátních voleb získal 58,79 procenta hlasů. Neuspěla dosavadní senátorka Alena Dernerová (SD-SN), která dostala 41,20 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání na webu volby.cz. Druhého kola voleb se zúčastnilo 13,26 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 32,74 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 17:37|

Ve druhém kole se v Mostě o senátorský post střetnou Paparega a Dernerová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Most postoupili Jan Paparega (ProMOST) a senátorka Alena Dernerová (za SD-SN). Paparegu podpořilo 31,59 procenta voličů, kteří přišli hlasovat, Dernerová získala 31,36 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo přibližně 32,74 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 15:06|

Dvě severočeská jezera Most a Milada mají nejasnou budoucnost, města váhají s převzetím

Otazníky visí nad budoucností dvou výjimečných jezer na severu Čech, která vznikla zatopením hnědouhelných dolů. Obě si měla podle původních plánů už před lety převzít od státu města. Jenomže váhají, je to pro ně příliš drahé.
5. 6. 2022|

V Mostě žáky testují mobilní týmy. Školy nechtějí odpovědnost za zdravotní úkony přenášet na učitele

V Jihočeském a Ústeckém kraji, na Vysočině a celé Moravě se vrátili žáci druhého stupně k prezenční, zatím střídavé výuce. Všude je podmínkou testování a například v Mostě přijíždějí žáky testovat mobilní týmy. Školy tam nechtějí odpovědnost za zdravotní úkony přenášet na učitele.
10. 5. 2021|

Most koupí hotel Cascade. Zastupitelé se obávají, že by se proměnil v ubytovnu

Most koupí hotel Cascade v centru města. Důvodem je obava z přeměny hotelu na ubytovnu, do které by se mohli nastěhovat problematičtí nájemníci. Za nemovitost zaplatí radnice 81 milionů korun s DPH, na úterním zasedání to po dlouhé debatě schválili zastupitelé.
15. 12. 2020|

Kvůli kontejnerovému bydlení přestala s Mostem spolupracovat Agentura pro sociální začleňování

Agentura pro sociální začleňování odstoupila od další spolupráce s Mostem. Důvodem je záměr města postavit na sídlišti Chanov, obývaném hlavně Romy, modulové bydlení. Informovala o tom v úterý mostecká radnice na svém webu.
31. 3. 2020|

Místo uhlí jezera. Voda by mohla na severu Čech vyrobit podle Havlíčka energii jako dva jaderné bloky

V Ústeckém kraji by měla dohromady šest lomů zatopit voda. Stát je chce propojit kanály. Měla by tak vzniknout průtočná kaskáda s vodními elektrárnami. Ty by mohly vyrobit tolik elektrické energie jako dva jaderné bloky, uvedl v pátek ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO).
16. 8. 2019|

Areál u jezera Most se letos nestihne otevřít. Stavbaře trápí spodní voda

Rekultivace území kolem jezera Most se komplikuje. Podloží je plné vody, tudíž nestabilní. Město už oznámilo, že areál během letošního léta neotevře, jak se původně počítalo. Slibuje, že rekreační areál bude hotový příští rok.
12. 2. 2019|