TÉMA

Québec

Šíření požárů v Kanadě bylo pravděpodobnější kvůli klimatické změně

Klimatická změna nejméně dvakrát zvýšila pravděpodobnost vzniku podmínek vhodných pro šíření požárů, jako byly ty letos v Kanadě. Vyplývá to ze studie vědecké skupiny World Weather Attribution (WWA).
25. 8. 2023|

Kanadu sužuje téměř sedm stovek lesních požárů

Počet lesních požárů, které sužují Kanadu, stoupl už na více než 670, téměř čtyři stovky z nich nemají hasiči pod kontrolou. Sezona požárů má přitom trvat ještě nejméně tři měsíce. Jednou z příčin mimořádného rozsahu je podle kanadské vlády změna klimatu.
9. 7. 2023|

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření, tvrdí Copernicus. Nasvědčují tomu i data z Ameriky

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, oznámila podle agentury AFP agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba půl stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Prohlášení o rekordně horkém červnu podporují i čerstvá data amerických vědců.
5. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 10:49|

Kouř z lesních požárů v Kanadě zahalil část USA. Hořící oblast přesáhla rozlohou Česko

Pro až 80 milionů Američanů od hranic s Kanadou po východní pobřeží a jižně až na úroveň Kentucky ve středu platilo varování před špatnou kvalitou ovzduší. Města zavírají veřejné pláže, ruší koncerty a vyzývají lidi k pobytu uvnitř. Nad území USA se po třech týdnech opět vrátil kouř z hořících kanadských lesů, které trpí nejhorší sezonou lesních požárů od počátku vedení záznamů. Z téměř pěti set aktuálních požárů jich hasiči nemají pod kontrolou více než polovinu.
28. 6. 2023|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Kvůli dýmu z požárů v Kanadě má New York nejhorší ovzduší ze světových metropolí

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila. Na americkém indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo znečištění bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Město se aktuálně stalo světovou metropolí s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi americkými městy na tom byla ještě hůř Filadelfie. Zamlžené nebe mohli pozorovat i obyvatelé jihu Spojených států.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 13:31|

Po ledové bouři v Kanadě zůstali dva mrtví, statisíce lidí jsou bez proudu

Životy dvou lidí, stovky popadaných stromů a rozsáhlé výpadky elektrické energie má na svědomí ledová bouře na východě Kanady. Nepřízeň počasí zasáhla zejména dvě nejlidnatější kanadské provincie Québec a Ontario a město Montreal. Výpadky proudu jsou podle agentury AFP nejhorší od havárie způsobené počasím v roce 1998.
7. 4. 2023|

Dva lidé zemřeli po nárazu auta do lidí v Kanadě, řidič pravděpodobně ujížděl od předchozí nehody

Dva mrtvé a devět zraněných si podle agentury AFP vyžádal pondělní náraz pick-upu do chodců ve městě Amqui na východě kanadské provincie Québec. Osmatřicetiletý řidič vozu je nyní v rukou policie. Čelí podezření, že ujel od nehody se smrtelnými následky. Agentura AP s odvoláním na vysoce postaveného kanadského činitele uvedla, že nešlo o teroristický útok.
14. 3. 2023|

Sedmdesátník Jiří Dědeček nadělil sobě i dětem knihu básniček

Před rokem 1989 svými texty vystupoval proti režimu, teď dlouhodobě píše pro děti. Jiří Dědeček pro ně vydal šestou knihu veršů s názvem Pozval Tatar tatarku. Písničkář, spisovatel a básník si sbírku nadělil i ke svým kulatým narozeninám, sedmdesátiny oslaví v pondělí.
12. 2. 2023|

Hurikán Fiona na kanadském pobřeží strhával celé domy

Atlantické pobřeží Kanady se vzpamatovává z přechodu hurikánu Fiona, který připravil víc než půl milionu domácností o elektřinu a nechal za sebou velké škody. Je netypické, aby si hurikány vznikající v tropech uchovávaly tak velkou ničivou sílu daleko na severu. Podle expertů k podobným odchylkám dochází stále častěji.
26. 9. 2022|

Kanadský Quebec zavede daň pro neočkované. Lidi bez vakcíny budou pokutovat i v Řecku a Itálii

Kanadská frankofonní provincie Quebec, těžce zasažená covidem-19, v nejbližších týdnech zavede novou daňovou povinnost pojmenovanou „zdravotní daň“. Platit ji budou výhradně lidé odmítající očkování proti nemoci covid-19, protože podle quebeckého premiéra Françoise Legaulta tito lidé představují významnou finanční zátěž pro své spoluobčany. Pokuty pro neočkované zavádí i Itálie nebo Řecko.
12. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Jihoafrická republika je za vrcholem nákazy omikronem, Kanada zavádí „extrémní“ kroky

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny pandemie a ruší část protiepidemických opatření. Epidemie naopak dál výrazně roste v Kanadě. V provincii Ontario se tak dětem prodlouží vánoční prázdniny, v provincii Quebec zase začne platit noční zákaz vycházení, což znemožní pouliční oslavy příchodu Nového roku. V USA, Velké Británii či Itálii opět zaznamenali nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 19:35|

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée, natočil film Klub poslední naděje a seriál Sedmilhářky

Ve věku 58 let zemřel kanadský režisér a producent Jean-Marc Vallée. Získal cenu Emmy za režii populárního seriálu HBO Sedmilhářky, jeho drama Klub poslední naděje z roku 2013 získalo několik nominací na Oscara. Vallée o víkendu náhle zemřel na své chatě u kanadského Quebecu.
27. 12. 2021|

Trudeau je vítězem voleb v Kanadě, na většinu v parlamentu ale zřejmě nedosáhne

Pondělní předčasné volby v Kanadě vyhráli vládnoucí liberálové premiéra Justina Trudeaua, jimž se však podle výsledkových projekcí nepodařilo dosáhnout svého cíle a získat většinu v parlamentu. Vůdce opozičních konzervativců Erin O'Toole uznal svou porážku a pogratuloval Trudeaovi k vítězství a zisku třetího premiérského mandátu, uvedly tiskové agentury. Ministerský předseda však zřejmě bude muset nadále vládnout s podporou menších stran.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 09:53|

Komplikace v těhotenství mohou zvyšovat riziko předčasného úmrtí, naznačuje studie

Ženy, které během těhotenství postihnou vážné zdravotní komplikace, mohou mít i desítky let po porodu zvýšené riziko předčasného úmrtí. Naznačila to nová studie, kterou publikoval odborný časopis Obstetrics & Gynecology.
30. 1. 2021|

Výrobce vlaků TGV koupí za šest miliard eur vlakovou divizi společnosti Bombardier

Francouzský výrobce vlaků Alstom uzavřel předběžnou dohodu o převzetí vlakové divize kanadské strojírenské společnosti Bombardier. Za stoprocentní podíl v divizi Bombardier Transportation zaplatí 5,8 až 6,2 miliardy eur (144 až 154 miliard korun). Divize působí také v Česku, svůj výrobní závod má v České Lípě.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 20:28|

Kanada volí parlament. Trudeau po aférách ztrácí, konzervativci sílí, bodovat může i Singh

Kanaďané v pondělí vybírají nové poslance. Očekává se, že ani jedna z tradičních stran, které se střídají u moci od roku 1867, nezíská většinu. Liberálové vládnoucího premiéra Justina Trudeaua a opoziční konzervativci proti sobě vedli nezvykle tvrdou kampaň. Nechyběla ostrá slova ani zveřejňování starých kompromitujících fotografií. Rozruch vzbudila zejména fotografie Trudeaua, který si v minulosti začerňoval obličej a čelí nařčení z rasismu.
21. 10. 2019|

Stav nouze a povolaná armáda. Kanadu zaplavila velká voda, hladina stále stoupá

Východ Kanady zasáhly silné záplavy. Ottawa, Montreal i další menší města vyhlásily stav nouze a federální vláda vyslala na pomoc stovky vojáků. Povodně jsou důsledkem jarního tání sněhu a hustých srážek. Meteorologové na konci víkendu očekávají další déšť.
28. 4. 2019|

Muž, který zabíjel v islámském kulturním centru v Kanadě, dostal doživotní trest

Kanadský soud poslal na doživotí do vězení útočníka, který v roce 2017 v islámském kulturním centru v provincii Québec zastřelil šest lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Devětadvacetiletý student politologie Alexandre Bissonnette může požádat o podmíněné propuštění až po 35 letech. Útok byl podle policistů dílem „osamělého vlka“.
8. 2. 2019Aktualizováno8. 2. 2019, 22:29|