TÉMA

Rio de Janeiro

Jarní Brazílii zasáhla vlna veder. Oběť si vyžádala i na koncertě Taylor Swift

Brazílie zaznamenala nejteplejší den v historii měření – 44,8 stupně Celsia. Vlna veder sužuje největší jihoamerickou zemi už druhým týdnem. Úřady připisují nezvykle vysoké teploty meteorologickému jevu El Niňo a globálním klimatickým změnám.
21. 11. 2023|

Soud zprostil Airbus a Air France obvinění z neúmyslného zabití kvůli havárii na lince z Ria do Paříže

Soud v Paříži v pondělí zprostil společnosti Air France a Airbus obvinění z neúmyslného zabití, kterému čelily kvůli havárii letadla na lince z Ria de Janeiro do Paříže v roce 2009. Při incidentu zemřelo 228 lidí. O rozhodnutí soudu informovaly agentury AFP a AP. Pokud došlo k pochybením, jejich spojitost s nehodou není jistá a nemohla být prokázána, uvedl podle AFP soudce.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 19:28|

Dozvuky protestů v Brazílii přinesly zatykače na velitele federální a vojenské policie

Brazilský nejvyšší soud vydal zatykač na bývalého šéfa federální policie a velitele vojenské policie. Oba podle něj selhali při zajištění bezpečnosti. Policie mezitím vyslýchá na patnáct set zadržených příznivců exprezidenta Jaira Bolsonara, kteří v neděli, jen týden po inauguraci nové hlavy státu, vtrhli do prezidentského paláce, kongresu a právě nejvyššího soudu.
11. 1. 2023|

Evropské státy by měly mít dlouhodobé smlouvy na plyn, tvrdí Vondra. Je třeba rychleji přejít na obnovitelné zdroje, oponuje Bursík

O energetické krizi rozhodne podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) několik příštích zim, které podle něj budou těžší, než se čekalo, a při kterých se ukáže význam dodávek zemního plynu. V pořadu Události, komentáře uvedl, že považuje za chybu, když se evropské státy zdráhají zajistit dlouhodobé kontrakty plynu ze zemí, které by nahradily dodávky z Ruska. Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík si naopak myslí, že je potřeba plyn zachovat jako krátkodobé řešení přechodu z uhlí a zaměřit se na masivní podporu obnovitelných zdrojů.
22. 11. 2022|

Začal soud s firmami Air France a Airbus kvůli pádu letadla v roce 2009

Čtením jmen 228 obětí v pondělí odpoledne začal v Paříži soud, který se týká havárie letounu Air France na lince z Ria de Janeiro do Paříže z roku 2009. Společnosti Air France a Airbus jsou obžalované z neúmyslného zabití. Soud zkoumá, nakolik technické závady na přístrojích zavinily letecké neštěstí a také roli těchto firem ve sledu událostí. Úvodnímu dni přelíčení přihlížela padesátka příbuzných obětí a jejich právníci, soud by měl skončit 8. prosince.
10. 10. 2022|

Vědci objevili v Brazílii nový druh lenochoda s hlavou připomínající kokos

V jihoamerickém pralese žije pozoruhodný lenochod, který má hlavu připomínající kokosový ořech. Nemá ani české jméno, špatně se studuje, protože žije jen v korunách vysokých stromů, a je zřejmě ohrožený. Vědci nyní zjistili, že ve skutečnosti se jedná hned o dva druhy.
4. 10. 2022|

Deště a sesuvy půdy mají v Brazílii přes čtyři desítky obětí

Na severovýchodě Brazílie zahynulo kvůli silným dešťům a následným sesuvům půdy v předchozích dnech nejméně 44 lidí, dalších 56 se pohřešuje. Lijáky zasáhly dvě velká města na pobřeží Atlantského oceánu. Nepříznivé počasí má trvat do nedělního večera.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 17:45|

Počet obětí záplav v brazilském Petrópolisu se blíží dvěma stům, devět desítek lidí se pohřešuje

Počet obětí záplav a sesuvů půdy, které před týdnem postihly třistatisícové město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro, stoupl na 182. Je mezi nimi i 32 dětí. Devět desítek lidí se stále pohřešuje, informoval místní server G1. Soustrast pozůstalým vyjádřila v pondělí podle serveru CNN Brasil i britská královna Alžběta II.
22. 2. 2022|

Lijáky v Brazílii komplikují záchranné práce. Opět způsobily sesuvy půdy

Záchranné týmy už čtvrtý den prohledávají trosky domů brazilského města Petrópolis. Kvůli záplavám zapříčiněným silnými dešti a následným sesuvům půdy v oblasti zahynulo nejméně 120 místních obyvatel. Mezi oběťmi je i třináct děti. Dalších 116 lidí se pohřešuje, informuje brazilský server G1.
18. 2. 2022|

Obětí záplav a sesuvů půdy v Brazílii stále přibývá, počet už se blíží stovce

Záplavy a sesuvy půdy způsobené intenzivními dešti v Brazílii mají už nejméně 94 obětí, dalších 35 lidí se pohřešuje, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení úřadů. Deště v úterý večer místního času zasáhly brazilské město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro. S postupem záchranných prací stoupají také počty nalezených zemřelých. Čtyřiadvacet lidí se podařilo zachránit živých.
17. 2. 2022|

Desítky lidí zemřely při záplavách a sesuvech půdy v Brazílii

Počet zemřelých po záplavách a sesuvech půdy způsobených intenzivními dešti, které zasáhly v úterý večer místního času brazilské město Petrópolis nedaleko Ria de Janeiro, vystoupal již na 78. Údaje o obětech stále rostou v souvislosti s tím, jak záchranné týmy prohledávají zničené části města, píší místní média. Radnice města, které je i oblíbeným cílem turistů, vyhlásila stav nouze. Jedenadvacet lidí se podle ní podařilo zachránit živých.
16. 2. 2022|

Každé město má jedinečné mikrobiální „otisky prstů“, ukázal výzkum 60 metropolí

Vědci v obřím mezinárodním projektu prozkoumali 60 měst po celém světě – studovali v nich, jak vypadá jejich městský mikrobiom. Analyzovali vzorky odebrané ze systémů veřejné dopravy a nemocnic a z nich identifikovali obrovské množství mikrobiálních druhů – včetně tisíců virů a bakterií. Ukázalo se, že každé město má složení mikrobiomu unikátní, autoři práce ho přirovnávají k otiskům prstů.
31. 5. 2021|

Při jednom z nejkrvavějších policejních zásahů v Riu de Janeiro zemřelo nejméně 25 lidí

Při čtvrteční policejní akci v jednom ze slumů v brazilském Riu de Janeiro zahynulo nejméně 25 lidí. Policie provedla zásah v chudinské čtvrti proti gangu Comando Vermelho, který patří k nejaktivnějším organizacím zaměřeným na distribuci drog v brazilském městě. Počet mrtvých během policejní operace patří k nejvyšším za poslední roky. Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva zásah odsoudil. Několik stovek lidí kvůli němu protestovalo v ulicích.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:08|

Brazilský monument potřebuje po 90 letech opravu. Technici rekonstruují rameno Krista Spasitele

Na kopci Corcovado v brazilském Riu de Janeiro zahájili technici rekonstrukci sochy Krista Spasitele. Památka zapsaná na seznamu UNESCO byla slavnostně otevřena před devadesáti lety. Až do roku 1994 byl Vykupitel nejvyšší sochou Ježíše na světě, 7. července 2007 byla zařazena do novodobého seznamu Sedmi divů světa. Nynější opravy jsou převážně z bezpečnostních důvodů. Devět dekád se na soše podepsalo a úřady nechtějí riskovat zdraví návštěvníků.
25. 3. 2021|

Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|

Olympiáda se v Tokiu letos nekonala. Není ale první, v minulosti byly proti světové války

Měl to být svátek sportu. V japonském Tokiu se po 56 letech měly konat znovu letní olympijské hry. Pandemie ale byla proti a nejsledovanější globální událost roku odsunula o rok. Není to ale poprvé. V novodobé historii olympiád se v několika případech zrušily Hry úplně, jindy měnily pořádající zemi a ve dvou případech se konaly v podstatě „jen“ pro část světa. Důvodem byla vždy politika, letos ale bezprecedentně situace týkající se zdraví.
30. 12. 2020|

Úředníci svědčí v kauze sportovních dotací. Podle obžalovaných mohou být ve střetu zájmů

V kauze údajného manipulování sportovních dotací končí výpovědi úředníků ministerstva školství, kteří z pozice svědků vysvětlují systém přidělování peněz. Podle obžalovaného sportovního funkcionáře Miroslava Jansty ale mohou být někteří ve střetu zájmů, protože se nechávali zvát na sportovní zájezdy Českého olympijského výboru, který v případu vystupuje jako poškozený.
29. 9. 2020|

Na Slovensku se otevřou nákupní centra a divadla. Latinská Amerika hlásí celkem přes půl milionu nakažených

Slovensko od středy umožní otevřít velká obchodní centra a rovněž kina a divadla pro nanejvýš sto lidí, restaurace budou moci podávat jídlo i ve svých vnitřních prostorech. Od června budou v omezeném režimu otevřeny školky a část základních škol, které úřady v zájmu zpomalení šíření pandemie koronaviru uzavřely v polovině března. Latinská Amerika registruje celkem přes půl milionu lidí s covidem-19 a na třicet tisíc úmrtí, zhruba polovina nakažených i úmrtí připadá na Brazílii. V Německu počet nově nakažených nadále klesá.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 21:59|

Padesátý Den Země vyzývá ke klimatické akci. Kvůli pandemii se připomíná na internetu

Tématem letošního Dne Země jsou klimatické změny. I jeho oslavy ale poznamemenala pandemie koronaviru, a akce se proto přesunula na internet. Organizátoři připravili celodenní on-line vysílání, jehož se zúčastní mimo jiné papež František. Podnětem pro Den Země se stala přesně před padesáti lety mnohamilionová demonstrace v USA. Od roku 1990 si ho připomíná i Česko.
22. 4. 2020Aktualizováno22. 4. 2020, 18:42|

OBRAZEM: Veselí začalo. Karneval v Riu potrvá do úterý

Karneval v Riu začal. Slavnosti potrvají pět dní – do úterý. V pátek jej zahájila korunovace krále festivalu, kterému starosta Ria de Janeiro předal symbolické klíče od města. Následoval první z karnevalových průvodů, při kterých bojují školy samby o titul šampiona. Karneval v Riu patří mezi symboly Brazílie. Má bezmála třísetletou tradici a je s miliony účastníků každý rok považován za největší slavnost na světě.
22. 2. 2020|

Hejnová se odvolala ve sporu s Českou poštou. Atletka chce odškodnění za své zobrazení na známce

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová podala odvolání proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten v červnu letošního roku nepřiznal její nárok na odškodnění za známku, kterou vydala Česká pošta k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. ČT to potvrdila mluvčí soudu Alena Novotná. Podle rozhodnutí fotografie atletky sice posloužila jako vzor pro známku, její rysy ale autor změnil. S tím Hejnová nesouhlasí a případem se teď bude zabývat Městský soud v Praze.
15. 10. 2019|

V Brazílii zatkli bývalého prezidenta Temera. Čelí obviněním z korupce

Brazilská policie zatkla bývalého prezidenta Michela Temera kvůli obviněním souvisejícím s největší korupční aférou v historii země. Podle médií o tom informovaly brazilské justiční orgány. Temer již minulý rok čelil několika obviněním z korupce a praní špinavých peněz, avšak před zatčením jej chránila prezidentská imunita.
21. 3. 2019Aktualizováno21. 3. 2019, 21:24|

Týden obrazem: Karnevaly necudnosti a politické satiry, dirigent ve Velkém sále lidu a labutí píseň Islámského státu

V Riu de Janeiro skončil největší karneval světa, podle starosty necudný. Evropské karnevaly komentovaly politickou situaci v členských zemích. Na východě Sýrie zuří bitva o poslední výspu Islámského státu. Břehy zamrzlé sibiřské řeky Jenisej spojuje zamrzlá silnice. Turisté v amerických veteránech se prohánějí po havanském nábřeží. Oběti tornáda v Alabamě a jejich příbuzní se vyrovnávají s následky. Podívejte se na výběr z nejlepších fotografií týdne agentur Reuters a AP.
9. 3. 2019|

Obrazem: První noc na sambodromu v Riu. Podle starosty příliš necudná

V Riu de Janeiru odstartoval v pátek největší karneval světa. V pondělí se pak na slavném sambodromu představily první taneční školy karnevalového průvodu. Na okolní tribuny se vejde až 70 tisíc diváků. Průvod bude trvat čtyři po sobě jdoucí večery. Komise vybere v závěru šest nejlepších tanečních škol. Starosta města Marcelo Crivella, který je hluboce věřící, kritizoval údajnou necudnost účastníků a stejně jako v uplynulých dvou letech odmítl předat symbolický klíč od města. Ceremonie se tak musela obejít bez jeho přítomnosti.
4. 3. 2019|