TÉMA

Sarkofág

Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.
18. 12. 2022|

Čeští archeologové objevili a zdokumentovali v Egyptě hrobku hodnostáře

Čeští archeologové letos na jaře v egyptském Abúsíru objevili a zdokumentovali hrobku staroegyptského hodnostáře, který vlastnil největší dosud nalezený mumifikační depozit. Hrobka pochází zřejmě z počátku pátého století před naším letopočtem. V pátek o tom informovali zástupci Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.
16. 7. 2022|

Egypt představil unikátní výstavu 250 skvěle zachovaných sarkofágů s mumiemi

Egypt v pondělí představil artefakty staré dva a půl tisíce let z nedávných archeologických vykopávek na pohřebišti v Sakkáře. Na výstavě zřízené provizorně u Džoserovy stupňovité pyramidy je k vidění 250 malovaných sarkofágů, uvnitř nichž jsou stále dobře zachované mumie.
30. 5. 2022|

V rožmberské hrobce našli vědci další zlato. Rakev patřila zřejmě Kateřině z Ludanic

Archeologové se po deseti letech vrátili k průzkumu rožmberské hrobky v klášteře ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku. Prozkoumali rakev vedle sarkofágu Petra Voka a zjistili, že patřila zřejmě Vokově manželce Kateřině z Ludanic. V truhle objevili luxusní látky i dámské šaty s řadou ozdob. Našli i další rožmberské zlato.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 14:55|

Čtyřmetrový papyrus s Knihou mrtvých, sarkofágy i starověká deskovka. Egypt vydal další poklady

Egyptští archeologové představili další významné nálezy z vykopávek na pohřebišti v Sakkáře nedaleko Káhiry. Jsou mezi nimi například zdobené sarkofágy, pohřební masky, čtyřmetrový svitek papyru s jednou z kapitol knihy mrtvých nebo exemplář oblíbené deskové hry senet. Nálezy pocházejí z období Nové říše a vědci je datují lety 1550 až 1070 před naším letopočtem, uvedla agentura DPA.
18. 1. 2021|
Doporučujeme

Egyptští archeologové představili vzácný nález. Ukázali stovku nově objevených sarkofágů

Egyptští archeologové představili další cenný nález z pohřebiště v Sakkáře nedaleko Káhiry, kde se podařilo objevit stovku sarkofágů většinou i s mumiemi uvnitř a asi čtyři desítky zlacených sošek. Ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání řekl, že barevné zapečetěné sarkofágy pocházejí zejména z pozdní doby starověkého Egypta a následující Ptolemaiovské dynastie, a jsou tedy staré zhruba 2500 let.
16. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 13:54|

V Egyptě vyzdvihli 59 sarkofágů zakopaných před 2600 lety

Archeologové odhalili celkem 59 sarkofágů zakopaných před více než 2600 lety na pohřebišti v Egyptě. Nález učinili ve třech pohřebních šachtách v Sakkáře asi 30 kilometrů jižně od metropole Káhiry. Informoval o tom egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.
5. 10. 2020|

Egyptští archeologové vyzvedli ze země 27 sarkofágů uložených před 2500 lety

Archeologové odhalili sedmadvacet starověkých sarkofágů zakopaných před více než 2500 lety na starodávném pohřebišti v Egyptě. Výjimečný nález učinili v nově objevené studni v Sakkáře asi třicet kilometrů jižně od metropole Káhiry.
21. 9. 2020|

Egyptologové odhalili 16 hrobek, které patřily kněžím boha moudrosti

Archeologové ve středním Egyptě odhalili 16 hrobek, ve kterých nalezli sarkofágy a další artefakty. Patří podle nich kněžím z egyptské Pozdní doby. Informovala o tom agentura AP.
3. 2. 2020|

Desítky skvěle zachovalých sarkofágů s živými barvami. Egypt představil archeologický objev století

Egyptské úřady v Luxoru prezentovaly třicet malovaných dřevěných sarkofágů, jejichž stáří odhadují na tři tisíce let. Jedná se o největší podobný nález za poslední století, uvedlo tamní ministerstvo pro památky. Sarkofágy, ve kterých jsou mumie mužů, žen i dětí, jsou i přes své stáří velmi zachovalé, píší agentury.
21. 10. 2019|

Egyptští archeologové našli v Luxoru 20 starověkých sarkofágů

Archeologové v egyptském Luxoru objevili nejméně dvacet starověkých dřevěných sarkofágů. O nálezu informovalo egyptské ministerstvo pro památky na Twitteru a uvedlo, že podrobnosti k „největšímu a nejvýznamnějšímu“ nálezu za poslední léta sdělí v sobotu na tiskové konferenci.
16. 10. 2019|

Kamery pořídily unikátní záběry z útrob Černobylu

Úspěšný televizní seriál Černobyl probudil nebývalý zájem o místo 33 let staré jaderné tragédie. Vůbec poprvé se do nového sarkofágu nad zničeným čtvrtým reaktorem mohli podívat novináři. Klenba má další století bránit šíření radiace a umožnit demontáž zamořených trosek.
5. 7. 2019|
Archeologie

Archeologové v Egyptě objevili pohřební komory se 40 mumiemi. Patřily střední třídě

Archeologové objevili v egyptské provincii Mínjá jižně od Káhiry starověké pohřební komory, ve kterých se nachází asi 40 mumií různé velikosti i pohlaví. Komory patřily rodině pocházející ze střední třídy, která nejspíš žila v období dynastie Ptolemaiovců či na počátku římské nebo byzantské éry, uvedla agentura Reuters s odvoláním na egyptské představitele.
4. 2. 2019|