TÉMA

Kandidátní listina

Hlasovat o zastupitelstvech deseti obcí přišlo 53 procent voličů. Nejméně táhly volby tam, kde nebylo na výběr

K sobotním novým volbám, které se konaly v deseti obcích, přišlo 53 procent voličů. V malých obcích nekandidovaly žádné politické strany, pouze místní sdružení a nezávislí kandidáti, kteří tedy dostali i všechny hlasy. V některých obcích šlo do voleb více konkurenčních uskupení, ale v části byla pouze jedna kandidátní listina s minimálním nutným počtem kandidátů. Tam také volby přitáhly zdaleka nejméně hlasujících.
17. 9. 2023|

Ve slovenských volbách kandiduje pětadvacet uskupení, v neděli skončila registrace

Do zářijových předčasných parlamentních voleb na Slovensku se zaregistrovalo 24 politických stran a hnutí a také jedna tříčlenná koalice. Její součástí je kromě jiných dosud nejsilnější parlamentní hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) expremiéra Igora Matoviče. Lhůta pro podávání kandidátních listin skončila v neděli o půlnoci. Podle sondáží má šanci na zisk křesel jen menší část z celkového počtu přihlášených formací.
3. 7. 2023|

Obyvatelé osmi obcí rozhodovali o nových zastupitelstvech. Stará se rozpadla

V sedmi obcích se v sobotu konaly nové komunální volby. Dosavadní zastupitelstva nevydržela osm měsíců od řádných voleb, a tak museli obyvatelé rozhodnout znovu. V jedné obci se měly konat dodatečné volby, ale nakonec se ani tentokrát nepodařilo sehnat dostatek kandidátů, kteří by mohli v zastupitelstvu usednout.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 22:38|

Ústavní soud potvrdil vyřazení Denisy Rohanové z prezidentské volby

Ústavní soud (ÚS) na středečním brífinku oznámil, že stížnost Denisy Rohanové, kterou Nejvyšší správní soud už dříve vyřadil z voleb prezidenta, je zjevně neopodstatněná. Už v úterý přitom Český rozhlas s odvoláním na předsedu ÚS Pavla Rychetského informoval, že soudci stížnosti Rohanové nevyhověli, a ta se tak nebude moci prezidentské volby účastnit. Nyní to zástupci soudu potvrdili oficiálně.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:01|

Rakušan chce po volbách vyjasnit pravidla kandidatury na prezidenta

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce po volbách sejít se svými podřízenými ohledně změn v zákoně o volbě prezidenta. Na Twitteru napsal, že rozdílné výklady zákona mohou vyvolávat otázky, které může nyní vyřešit jen Nejvyšší správní soud.
26. 11. 2022|

Starosta Otrokovic Jaroslav Budek rezignoval. Nedohodl se s ANO, za které kandidoval

Jaroslav Budek se rozhodl k 31. lednu odstoupit z funkce starosty Otrokovic. Vedly ho k tomu neshody s ANO, za které jako nestraník v podzimních komunálních volbách kandidoval. Budek byl starostou od roku 2008, dříve vedl město coby člen ČSSD.
31. 1. 2019|