TÉMA

Pobyt

Ministerstvo rodičům garantuje možnost být s dětmi v nemocnici, ne všude to ale dokáží splnit

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který vychází z podnětu veřejného ochránce práv, sice rodičům a dalším zákonným zástupcům garantuje možnost být s hospitalizovaným dítětem během jeho léčby nepřetržitě v nemocnici, mnohé fakultní nemocnice tomu ale nejsou schopné dostát vůbec, nebo jen zčásti. Nemají totiž dostatečné prostorové a pobytové kapacity – hlavně v případě, kdy sídlí v původních, starších budovách.
21. 6. 2023|

Domovy pro seniory chystají v příštím roce další zdražování. Umožní jim to úhradová vyhláška

Za pobyt a stravu si obyvatelé domovů pro seniory v příštím roce zřejmě připlatí. Novela úhradové vyhlášky, která určuje maximální měsíční poplatek za pobyt a stravu na den, umožní navýšení cen až o dvanáct set korun za měsíc. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak reaguje na zvýšení provozních nákladů zařízení sociální péče. Některé domovy se zdražením počítají od ledna, jiné až na jaře.
25. 11. 2022|

Lázeňské vouchery se vrací. Projekt tentokrát nečerpá peníze z EU

Lázenští hosté mohou od ledna zatím do března opět využít slevové poukazy na léčebný pobyt. Vouchery mají hodnotu 2000 korun. Nový program tentokrát nečerpá peníze z Evropské unie, slevu nabízejí samotní provozovatelé lázní. Projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Covid – lázně. Ten měl lázeňským zařízením v Česku v předchozím roce a půl pomoci překonat komplikace spojené s koronavirovou epidemií.
6. 1. 2022|

Odměnou pro zdravotníky má být lázeňský pobyt. Hrozí, že se na všechny nedostane

Poukazy do lázní si letos pravděpodobně vybere jen malá část zdravotníků. Dostali voucher od státu jako poděkování za nasazení v době pandemie, lázně ale hlásí plné kapacity a vedení nemocnic nemůže uvolnit více zaměstnanců v jednom termínu.
1. 9. 2021|

Zájem o studium v zahraničí už se dostal na hodnoty před pandemií, navzdory pokračujícím opatřením

Středoškoláci a studenti vysokých škol mají i přes protipandemická opatření spojená s cestováním znovu zájem studovat v zahraničí. Podle organizátorů studijních pobytů by se do zahraničních škol mohlo vydat dokonce více studentů než před pandemií. Výjezdy komplikují restrikce zavedené kvůli šíření koronaviru.
14. 7. 2021|

Čtvero potápěčů strávilo deset dní pod hladinou. Jde o český rekord

Čtveřice potápěčů strávila deset dní pod vodou. V rámci vědeckého experimentu Aquakosmow Space 2021 tak v lomu u Lišova na Českobudějovicku ustanovila nový český rekord v době strávené pod hladinou. Potápěči přebývali ve speciální kabině, takzvaném kesonu.
5. 7. 2021Aktualizováno5. 7. 2021, 19:10|

Na Erasmus plánuje na podzim odjet většina studentů, pobyt zcela zruší 9 procent z nich

Necelá desetina studentů, kteří chtěli v příštím školním roce studovat na zahraniční univerzitě v rámci evropského programu Erasmus, své plány v souvislosti s pandemií covidu-19 přehodnotila. Naopak tři čtvrtiny studentů, kteří chtějí strávit semestr v zahraničí, podle Domu zahraniční spolupráce, který Erasmus v Česku koordinuje, chce nadále odjet podle plánu. Ostatní sice se studijním pobytem v zahraničí stále počítají, ale posouvají jeho termín.
22. 7. 2020|

Získat zelenou kartu bude těžší. Trumpova tvrdá pravidla vyřadí chudší migranty

Trumpova vláda od října zpřísní podmínky udělování povolení k pobytu, takzvané zelené karty. Nově by ji nemuseli dostat migranti s nízkými příjmy a čerpající sociální dávky. Podle CNN by opatření mohlo výrazně snížit počet přistěhovalců přicházejících do USA legálně, protože pro úřady bude jednodušší zamítnout jim zelenou kartu i žádost o vízum.
12. 8. 2019|

V Rusku zůstávají tisíce cizinců, kteří loni přijeli „jen“ na mistrovství světa ve fotbale

Z cizinců, kteří přijeli loni v létě do Ruska na šampionát ve fotbale, jich v zemi stále pobývá ještě více než 5 tisíc, a to nelegálně. Oznámilo to ruské ministerstvo vnitra, aniž upřesnilo, odkud pocházejí. K cestě do Ruska tito cizinci využili průkaz fanouška, takže nepotřebovali víza do cestovního pasu.
25. 1. 2019|