TÉMA

Bruslení

Počasí slibuje příjemný zimní víkend. Jenže sníh je jen na malé části území

Mrazivé počasí by mělo během pátku polevit. Předpověď slibuje naopak příjemný zimní víkend s teplotami kolem nuly. Jenže sníh je jen na malé části území. Lidé, kteří se chtějí věnovat tradičním zimním aktivitám, jako třeba jízdě na běžkách, musí pečlivě vybírat lokality s nejlepšími podmínkami. Naopak příznivci sjezdového lyžování jsou na tom díky nízkým teplotám mnohem lépe.
11. 1. 2024|

Města přispívají na provoz kluzišť miliony korun. Například Brňané si nově zabruslí na Moravském náměstí

Města se začátkem prosince otevírají svá kluziště. V Praze si lidé poprvé mohou zabruslit i v dolní části Václavského náměstí, v Brně se kluziště přesune na opravené Moravské náměstí. Bruslit se ale bude i v mnoha dalších městech. ČT to sdělily radnice oslovených měst a jejich části. Na provoz kluzišť města přispívají statisíce až jednotky milionů korun, díky tomu lidé často neplatí žádné nebo jen symbolické vstupné.
7. 12. 2023|

Ledy rychle tají. Na Berounsku se na řece propadl bruslař, povodí vydávají výstrahy

Zamrzlé vodní hladiny rychle roztávají. Hasiči tento týden zasahovali v Radotíně, kde se na řece Berounce propadl bruslař. Povodí po celé republice proto vydávají výstrahy, aby lidé na zamrzlé plochy dál nevstupovali. Obleva, která přišla začátkem týdne, rychle zeslabuje před pár dny ještě vyhovující tloušťku ledu.
23. 12. 2022|

Nizozemci nabrousili ostří a vyrazili na zamrzlé kanály

Kovová „želízka“ si Holanďané připínali na boty již ve třináctém století. Zábava prostého lidu si uchovala v zemi tradici dodnes a bruslení je možné považovat za národní sport. Pokud to podmínky dovolí, neváhají bruslaři okamžitě vyjet na zamrzlé kanály, které jsou jindy doménou lodní dopravy. Nadšenci se tak mají možnost projet například Amsterdamem nebo po ledě navštívit větrné mlýny v Kinderdijku.
17. 2. 2021|

Bruslení na Brněnské přehradě stále není bezpečné, varují strážníci. Led má někde jen pět centimetrů

Brněnští strážníci varují bruslaře před vstupem na místní přehradu. Přestože na některých místech je led dostatečně silný a pro bruslaře bezpečný, přírodní vodní plochy nezamrzají stejnoměrně a lidé by tak měli zůstávat obezřetní.
15. 2. 2021|

O víkendu na přírodní led raději ne. Kvůli tání se může prolomit

Kvůli víkendovému oteplení by lidé neměli vstupovat na zamrzlé vodní plochy. Led bude v následujících dnech tát. Hrozí tak, že se zamrzlá jezera a přehrady proboří. Varuje před tím mluvčí Hasičské záchranné služby Nicole Zaoralová i hydrolog Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Šobr.
8. 2. 2019|

Zamrzlou přehradou by se měli Brňané kochat jen z břehu. Led je stále tenký

Vstupovat na zamrzlé přírodní vodní plochy v Brně je stále nebezpečné. Potvrdilo to měření strážníků, kteří se tuto zimu poprvé vydali zjistit, jak tlustý led na jednotlivých místech je. I přes několik dní trvající mrazy není tloušťka ledu dostatečná a bruslení může být velmi rizikové. Vstupovat na led vodních nádrží nedoporučuje ani Povodí Moravy.
25. 1. 2019|

Na Lipně by se mohly o víkendu otevřít bruslařské okruhy, led postupně sílí

Bruslení na zamrzlé lipenské přehradě ještě není zcela bezpečné. Aktuální mrazy sice pomohly a led postupně sílí, ale na hromadné bruslení to zatím nestačí. Dobrovolníci teď připravují okruhy na třech místech přehrady, které by mohli otevřít už o víkendu. Celou ledovou magistrálu ale zatím nezprovozní.
25. 1. 2019|